TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist.com.tr
Antakya sermayeli 42 yıllık geçmişi olan Azure Grup, ağırlıklı olarak Irak pazarı olmak üzere lojistik ve kargo tarafında hizmet veriyor. Grup, iç savaş nedeniyle Irak ve Suriye gibi ülkelerde iş yapmakta zorlanan şirketlerin şantiyelerinin ana tedarikçisi konumunda.
Türkiye'nin ve dünyanın büyük inşaat, enerji, lojistik ve kargo devlerine ürün ve hizmet sağlayan grubun yıllık 180 milyon dolarlık cirosal büyüklüğü var. Grubun hedefi, iki yıl içinde İSO 500 içinde ilk 100 firma arasına girebilmek. Bu hedef doğrultusunda yatırımlar yapılıyor.
İLK MARKET ERBİL'DE
Azure Grup, yaşanan sorunlara rağmen, uzun yıllara dayanan deneyimiyle Irak pazarında yeni yatırımla soyundu. Azure Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Gül, "Irak pazarına uzun yıllardır inşaat malzemesi taşıyoruz. Son olarak bu pazarda yapı market işine girmeye karar verdik" diyor.
Gül'ün verdiği bilgiye göre, ilk olarak Eylül ayında Erbil'de, ardından Güney Irak'ta üç tane yapı market kuracak. Yapı marketlerin yatırım maliyeti 40 milyon doları bulacak. Azure Grup yine Irak pazarında iki enerji şantiyesi için mal tedariki sağlamak üzere anlaşma yaptı.
İPEK YOLU'NA ODAKLANDI
Son yıllarda İpek Yolu'nun tekrar hayata geçirilmesi ile ilgili büyük bir proje üzerinde çalışılıyor. Söz konusu proje dünyanın en büyük lojistik faaliyetlerden biri olacak. Bu hatta yıllık ticaret hacminin 100 milyar doları bulacağı tahminleri yapılıyor.
Azure Grup, bu proje için de 50 milyon doları bulacak yatırımlar için çalışmalar yürütüyor. Yatırımların yüzde 30'u da realize edildi. Konuyla ilgili yatırım için bir yabancı fon ile de görüşmeler yapıldı. Ancak sürecin uzaması nedeniyle fon şimdilik yatırım planından çekildi. Azure Grup olarak bu süreçte Kars'ta vagon aktarma tesisi ile Çin ve Polonya'da yatırım planladıklarını anlatan Erkan Gül, "Bu yatırım süreci için 1,5 yıl çalıştık.
Ancak İpek Yolu süreci uzadığı için beklemedeyiz" diyor. Bu proje için Konya tarafında arazi aldıklarını aktaran Gül, buradan da Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi'ne lojistik hizmeti vereceklerini söylüyor.
RUSYA VE KATAR PAZARINA GİRDİ
- Katarlı bir aile ile işbirliğine gittik. Burada yüzde 40 ortaklığımız var. Türkiye'den inşaat malzemeleri satın alarak Katar'daki fabrika ve inşaat yatırımları için mal tedariki sağlıyoruz. Katar'da bunun için depolama merkezi kurduk. Bir yıllık süreçte 100 milyon doların üzerinde Türkiye pazarından mal alıp sattık. Bu rakam her yıl katlanarak büyüyecek.
- Abhazya'da Rus ortağımız ile bir şirket kurduk. Burada depolama ve lojistik faaliyetlerimizle Abhazya üzerinden Rusya pazarına mal satıyoruz. Normal depo ve soğuk hava deposu için liman bölgesinde 1,5 milyon dolar yatırım yaptık. Bu ülkede ikili anlaşmalar nedeniyle önemli bir vergi avantajı sağlanıyor. Lojistik maliyetleri düşüyor.