Kontrolmatik, enerji depolama ve hibrit konteyner projesi üzerine çalışıyor. Kontrolmatik CEO'su Sami Aslanhan, "Projenin yeni dönemde ciromuza ciddi katkı sağlamasını bekliyoruz. Asya'da, Afrika'da ve Latin Amerika'da büyük fırsat var" diyor.
16 Mayıs 2021 tarihli sayıdan
Kurulduğundan bu yana toplamda 26 farklı ülkede, operasyonel teknolojiler ve endüstriyel yazılım-kontrol sistemleri, IoT sistemleri, güç ve enerji sistemleri üzerine 300'den fazla proje ve uygulama gerçekleştiren Kontrolmatik, Türkiye'nin yanı sıra Afrika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerde faaliyet gösteriyor.
Bu yıl yoğunlaştıkları iki farklı hedefleri olduğunu söyleyen Kontrolmatik CEO'su Sami Aslanhan, "Bunlardan ilki ciromuzun yüzde 3'ü kadar AR-GE faaliyetinde bulunmak. Diğeri de yüzde 4 oranında AR-GE dışı faaliyetlere ayıracağımız, yatırım yapacağımız alanlara yoğunlaşmak.
Şu an takip ettiğimiz ve fizibilitesini yaptığımız bizi heyecanlandıran projeler var. Bunlar biraz daha ileri teknoloji ağırlıklı, AR-GE temelli projeler" diye anlatıyor.
HİBRİT KONTEYNER PROJESİ
Şirket şu anda devam eden enerji depolama AR-GE projesi üzerine çalışıyor. Projenin yakın bir zamanda sonlandırılması hedefleniyor. İlave olarak kendilerinin geliştirdiği hibrit konteyner projesi de olduğundan bahseden Sami Aslanhan, şunları ekliyor: "Şu an üretim aşamasında. Onu da özellikle enerjisi olmayan bölgeler ve daha çok Afrika için planladık ve üreteceğiz.
Konteynerın içerisinde dizel jeneratörü, bataryalar, solar bataryalar, rüzgâr tribünü ve bir de mini hidro tribünü var. Bunu bir nehir yatağının kenarına koyuyorsunuz. O köyün ihtiyacı olan enerjiyi gece de dahil sağlamaya yetiyor. Prototipimiz yakın bir zamanda bitmek üzere."
ENERJİ DEPOLAMA
Asya'da, Latin Amerika'da ve Afrika'da nüfusun yüzde 60'ına hiç elektrik gitmediğinin altını çizen Sami Aslanhan, bu şekilde düşünüldüğünde ciddi bir potansiyel olduğunu vurguluyor.
Öte yandan enerji depolamada da büyümek istediklerini ifade eden Sami Aslanhan, "Güneşte ve rüzgârda çok kapasite kurulabilir fakat sistemin bunu kaldırabilecek bir bağlantı kapasitesi var.
O bağlantı kapasitesi kadar bağlayabilirsiniz. Bizim amacımız Türkiye'de bu modülü ticari hale getirebilmek" diyor.
CİRODA YURTDIŞI PAYINI YÜZDE 60'A ÇIKARACAK
Kontrolmatik'in Türkiye dışında Kenya, Burkina Faso, Malavi, Nijerya, Irak, Gürcistan, Özbekistan gibi ülkelerde devam eden projeleri de bulunuyor.
Yaklaşık yüzde 60'ı mühendislerden oluşan 150'yi aşkın kişinin çalıştığı şirket, her türden tesisin dinamik kontrol edilebilmesi, bilgi akışı ve verilerinin toplanarak işlenebilmesi, yönetimde optimizasyonun yapılabilmesi, uzaktan yönetim ve siber güvenlik gibi konularda mühendislik çözümleri sunuyor.
Bugün faaliyetlerinin yüzde 50'lik kısmını yurtdışı oluşturuyor. Şirket önümüzdeki yıl ,yurtdışı payının yüzde 60 olmasını hedefliyor. 2020 yılına ilişkin finansal raporuyla, 24 milyon TL kâr elde ettiğini duyuran şirketin toplam cirosu ise yüzde 7,7 artarak 201 milyon TL oldu.