Anadolu’nun İran çıkarması

26 Temmuz 2016
Anadolu Grubu, küresel konjonktür nedeniyle 2010’da askıya aldığı İran’a fabrika kurma kararını, bu ülkeye uygulanan ambargoların kalkmasıyla birlikte raftan indirdi. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Yıl sonuna kadar İran’da 40 milyon dolar yatırımla alkolsüz bira fabrikamızı kuracağız” diyor. Anadolu Grubu, İran’da organize perakende alanındaki fırsatlara da bakıyor.

ARAM EKİN DURAN
eduran@ekonomist.com.tr

Anadolu Grubu, 2010 yılında niyetlenip siyasi konjonktür nedeniyle ertelediği İran’da fabrika kurma planını yeniden gündemine aldı. Ortağı olduğu Coca Cola’nın İran’daki şişeleme şirketiyle işbirliğine giden Anadolu Grubu, yıl sonuna kadar İran’da alkolsüz bira üretimine başlayacak. Şirket, yılda 300 milyon litreden fazla alkolsüz bira tüketiminin olduğu İran’a geçen ay itibariyle Efes markasıyla ihracata da başladı.

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Oradaki iş ortağımızla yüzde 50-50 ortaklıkla yıl sonuna kadar bir fabrika kurmayı planlıyoruz. Alkolsüz bira fabrikasının yatırım büyüklüğü yaklaşık 40 milyon dolar olacak” diyor.

PERAKENDE FIRSATI
Tuncay Özilhan, 80 milyonluk İran pazarında Migros benzeri bir organize perakende zinciri kurmak konusunda da araştırma içinde olduklarını kaydediyor. Özilhan, hem alkolsüz bira fabrikasına ilişkin hazırlıklar hem de İran pazarındaki yeni fırsatları yerinde görmek üzere bu hafta İran’a bir seyahat düzenleyeceğini de sözlerine ekliyor.

Tuncay Özilhan, Rusya ile uçak krizi sonrası yaşanan gerilimin yerini yakınlaşmaya bırakmasının her iki ülke ekonomisi açısından da olumlu sonuçlar doğuracağını söylüyor. Özil-han, “Anadolu Efes olarak Rusya bira pazarında yüzde 14 payla ikinci sıradayız. Kriz döneminde büyük Türk yatırımcıları Rusya’da kötü muamele görmedi.

Ama Rus ekonomisi ambargolar nedeniyle bozulunca biz de herkes gibi bundan etkilendik. Son üç yılda bira pazarı yüzde 15 daraldı” diyor. Öte yandan özellikle Türk gıda ürünlerinin Rusya pazarına girememesinin Rus tüketicilerde ciddi rahatsızlığa neden olduğunu belirten Özil-han, “Yani sıkıntı karşılıklı. Umarız en kısa zamanda eski yakın ilişkiler yeniden tesis edilecek” diye konuşuyor.

“TÜRKİYE TEMİZLENİYOR”
15 Temmuz darbe girişimi ve ardından ilan edilen OHAL’e ilişkin de görüşlerinde paylaşan Tuncay Özil-han, 15 Temmuz gecesi İstanbul’da olduğunu ve savaş uçaklarının sesleri eşliğinde gelişmeleri televizyondan takip etmeye çalıştığını anlatıyor. Özilhan, bu konuda şunları söylüyor: “Sırasıyla başbakan, 1. Ordukomuta-nı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları darbenin engellenmesinde önemli rol oynadı. Şu an Türkiye temizleniyor diye düşünüyorum. Bu temizlenmenin demokratik düzen içinde yapılmasını temenni ediyorum. Ardından Türkiye’nin demokratik ve ekonomik açıdan yeni bir yapılandırma sürecine ihtiyacı var.”

DARBE ORTAMINDA KREDİ ALDI
Anadolu Grubu'nun Özgörkey Holdingve Brezilyalı Cutrale Grubu işbirliğiyle 2009 yılı sonunda faaliyete geçirdiği taze meyve ve meyve suyu üreticisi Anadolu Etap,15 Temmuz'daki darbe girişiminden üç gün sonra Avrupa İmarve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD) 50 milyon Euro kredi aldı. Bu da grup bünyesinde büyük moral oldu. Altı yıl vadeli ve üç yıl geri ödemesiz kredi, Anadolu Etap'ın Isparta ve Balıkesir'deki fabrikalarının geliştirilmesi için kullanılacak.

Tuncay Özilhan, "Bizim için en önemlisi bu dönemde EBRD'nin Türkiye ekonomisine ve şirketimize olan güvenini görmektir. EBRD Türkiye Direktörü Jean Patrick Marquet, kredinin serbest bırakılmasının ardından bize yolladığı notta ‘Bu kredi, bankamızın T ürkiye ekonomisine ve demokrasisine olan güveninin bir nişanesidir' notu düştü. Bu bizim açımızdan guru verici bir durum" diye konuşuyor.