Altın fiyatlarında yükseliş sürer mi?

29 Ağustos 2017
Yatırımcıların son dönemde Kuzey Kore - ABD gerginliği nedeniyle en çok takip ettiği yatırım araçlarının başında altın geliyor. Altında ons fiyatının ateşi yükseliyor. Ons altın, bu yıl üçüncü kez 1.295 dolar seviyesini test etti. Uzmanlar, bu seviyede önemli bir kırılma olacağı görüşünde değil.

TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist. com. tr

Gram altında ise dolardaki olası yukarı hareketlere bağlı olarak 150 TL’nin üzeri görülebilir. Türkiye, altına yatırımda öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor. Hemen her evde tasarruf amaçlı veya takı olarak kullanılmak üzere altın bulunuyor.

Grafikleri görmek için görsellere tıklayın.
Yastık altı altın olarak tabir ettiğimiz bu yatırım konusunda resmi bir kayıt yok. Piyasada yastık altında piyasa değeri 220 milyar dolar olan 5 bin ton altın olduğu tahmin ediliyor.

Dünya Altın Konseyi’nin 2015 yılı raporuna göre ise Türkiye’de yastık altı olarak ifade edilen altın miktarı 150 milyar dolara karşılık gelen 3 bin 500 ton. Türkiye’de altının ekonomiye kazandırılması anlamında çeşitli çalışmalar yapılıyor. Altın mevduat hesabı, altına dayalı yatırım fonları, bireysel emeklilik altın fonları, yatırımcılara bir alternatif olarak sunuluyor.

Altın mevduatı olarak tutulan para tutarı son BDDK verilerinde yaklaşık 23,1 milyar TL. Kıymetli madenler türünde kurulan ve yönetilen fon büyüklükleri yatırım için 380 milyon TL iken bu rakam emeklilik fonlarında 3 milyar TL’yi aşmış durumda. Yani toplamda 26,5 milyar TL’lik (7,5 milyar dolar) ekonomiye kazandırılmış altın bulunuyor.

Mevduat tarafında son altı ayda ilginin hızlı biçimde yükseldiğini söyleyen Ata Portföy Genel Müdür Yardımcısı Altuğ Dayıoğlu, bunun bankacılık istatistiklerine yansımasının son açıklanan raporda görüldüğünü söylüyor.

Özellikle emeklilik fonlarındaki rakamın oldukça önemli olduğunu anlatan Dayıoğlu, bu fonların katılımcılarının altını önemli bir yatırım ve risk yönetimi aracı olarak gördüklerini kaydediyor.

ONS ALTINDA SON DURUM
Sonuçta son dönemde ağırlıklı olarak Kuzey Kore - ABD gerginliği kaynaklı olarak ons fiyatında yaşanan yükseliş, piyasalarda yakından izleniyor. Peki altın piyasasında beklentiler ne yönde?

Ons altın fiyatlarındaki yükseliş son yıllarda ağırlıklı olarak politik ve jeopolitik haber akışlarıyla tetiklendi. Brexit gibi piyasalara şok etkisi yaratan unsurların ons üzerinde çok hızlı biçimde fiyatlandığını gördük. Altuğ Dayıoğlu, özellikle bu yıl merkez bankalarının parasal sıkılaştırma sinyalleriyle makro veriler arasında ortaya çıkan ayrışmanın ons hareketinde daha büyük etken olduğunu söylüyor.

Dayıoğlu, “Bundan sonra ABD verilerindeki ekonomik güçlenmeye yönelik sinyalleri ve ABD - Kuzey Kore gerginliğini yakından takip edeceğiz. Buradaki dinamikler çok hızlı biçimde ons lehine ya da aleyhine çalışabilir” diyor.

GERGİNLİKTEN BESLENDİ
Kuzey Kore’nin füze denemeleri nedeniyle ABD ile yaşadığı gerginlikle birlikte ons altının son bir ayda 1.210 dolardan 1.280 dolar seviyesine doğru hareket ettiğini gördük.

Son beş ay içerisinde üç kere 1.200-1.295 dolar aralığında fıyatlamaların tepe ve dip seviyelerini test ettiğini söyleyen Ahlatcı Yatırım Yatırım Uzmanı Muammer Demir, önümüzdeki dönemde ABD tahvil faizlerinde yaşanacak yukarı veya aşağı yönlü hareketlerin ons altın fiyatında etkili olacağını anlatıyor ve “1.295 dolar seviyesi yukarı yönlü geçilmediği sürece, olası pozitif ABD veri akışının doların değerlenmesine veya altının sınırlı olsa da aşağı yönlü yönelmesine neden olabileceğini düşünüyoruz” diyor.

GRAM ALTINDA NE OLUYOR?
Ons altında görülen değerlenme gram/TL fiyatlarını da yukarı taşıdı. Dolar/TL kurundaki düşüşlerin zayıf olması ve genel olarak 3,50 seviyesi üzerinde denge yakalamış olması da gram/TL’deki yükselişi destekledi. Gram/TL’de 139’lu seviyelerden başlayan yükseliş dalgası 147 sınırlarından döndü.

IKON Menkul Genel Müdürü Engin Kuru, “Bundan sonraki süreçte piyasalardaki odak noktası FED’in eylül ayındaki toplantısı olacak. Buradan çıkacak sonuç ve açıklamalar altındaki seyrin devamlılığı açısından önem taşıyor” diyor.

Kuru, FED’in eylül ayında bilançosunu daraltmaya başlayacağı beklentisiyle ons tarafında yaşanabilecek geri çekilmeye dikkat çekiyor. Engin Kuru, bu durum gram/TL’yi baskılasa da kur tarafında yaşanabilecek toparlanmayla bunun sınırlı kalacağını düşünüyor ve gram/TL’nin yıl sonuna doğru 145-150 bandında seyrini devam ettirmesini bekliyor.

FONLAR ÖNE ÇIKTI
Gram altın geçen yıl en çok kazandıran yatırım araçları arasında yer aldı. Altın fiyatındaki hareket, yatırım fonları ve BES fonları tarafında da altına dayalı fonların getirileriyle öne çıkmasını sağladı. Özellikle doların kuvvetlenmesi ile yerli yatırımcılar gram/TL’de önemli kazanım elde etti.

Bu yıl ise hareketin daha çok ons tarafından kaynaklandığını söyleyen Altuğ Dayıoğlu, buna karşın bu yıl dolarda global anlamda gözlenen zayıflığın gram/TL’de fiyatların 140-150 TL bandında sıkışmasına neden olduğunu belirtiyor.

Jeopolitik gerginlikler ön plana çıkar ve bu yüzden güvenli limanlara kaçış senaryosu gündeme gelirse yıl sonunda gram/TL’de 150 TL üzeri bir yer görmemizin kuvvetli bir olasılık olduğunu aktaran Dayıoğlu, aksi takdirde bu bant içerisinde kalmaya devam edileceği kanaatinde.

Mevcut gündem maddeleri ile ons altının 1.296 dolar direncini geçme potansiyelini zayıf bulan Yatırım Finansman Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Göksel Tekiner, gram/TL tarafında ise 152 TL’yi zirve olarak görüyor. Tekiner, bu direncin geçilebil-mesinin kur hareketlerine bağlı olduğunu söylüyor.