Yılın kadın girişimcisi: “ABD ve Asya’da şirket alma planımız var”

06 Haziran 2022
Burcu Tuvay btuvay@ekonomist.com.tr

Türkiye'nin ilk yazılım unicorn'u olan Insider'ın kurucusu Hande Çilingir, başarısıyla Ekonomist Dergisi'nin Yılın İş İnsanları Ödülleri'nde 'Yılın Kadın Girişimcisi' seçildi. Çilingir, “Önümüzdeki dönemde Amerika ve Asya'da 2-3 şirket alma planımız var" diyor.

15-28 Mayıs 2022 tarihli sayıdan

Dünya çapında 26 ülkede 41 farklı milletten, 800'den fazla çalışanı bulunan ve Türk mühendislerinin ürettiği bir teknoloji şirketi olan Insider, farklı pazarlama kanalları arasında kişiselleştirilmiş deneyim sunuyor ve pazarlama uzmanları için müşteri verilerini sistemler ve mecralar ile buluşturuyor.

Yapay zeka teknolojisi ile müşterilerin gelecekteki davranış ve seçimlerini tahmin ederek müşteri deneyimini bireyselleştiriyor. Pazarlama uzmanları Insider'ı, WhatsApp, Facebook, Messenger, RCS gibi farklı mecralar üzerinden deneyim yaratmak ve sunmak amacıyla kullanıyor.

Son olarak, QIA liderliğindeki Seri D yatırım turunda 121 milyon dolar yatırım alan Insider, 1,22 milyar dolar değerleme ile Türkiye'nin ilk yazılım unicorn'u oldu. Insider Kurucusu Hande Çilingir, bu başarısıyla Ekonomist Dergisi'nin Yılın İş İnsanları Ödülleri'nde diğer rakiplerini geride bırakarak, 'Yılın Kadın Girişimcisi' seçildi.

"Önümüzdeki dönemde Amerika ve Asya'da 2-3 şirket alma planımız var. Öncelikli hedefimiz global işe alım sürecimizi hızlandırarak önümüzdeki dört yıl boyunca 2 binden fazla iş imkanı yaratmak" diyen Çilingir ile şirketin bundan sonraki hedeflerini ve büyüme planlarını konuştuk.

Insider'ı teknoloji ihraç eden bir Türk şirketi haline getirdiniz. Girişiminizin ortaya çıkış hikayesini kısaca anlatır mısınız?

Çin'de yüksek lisansımı tamamladıktan sonra Türkiye'ye dönmeye karar verdim. O sıralar yatırım danışmanlığı yapan üniversiteden arkadaşım Serhat Soyuerel ile 2009 yılında sonrasında ilk exitimizi (çıkış) yaptığımız 'English and More' İngilizce dil okulunu kurduk.

İlk exitimizden sonra kendi girişimimizi kurma düşüncesi yine devam ediyordu. E-ticaret siteleriyle konuştukça onların satış dönüşüm oranlarını artıracak bir teknolojiye ihtiyaçları olduğunu gördük. Dijital platformların dönüşümlerini artırarak büyümelerini sağlayan Insider platformunu yarattık.

Bir yıl AR-GE çalışması yaptık. Tek oda bir home ofis tuttuk. CTO'muz Mehmet Sinan Toktay, üçüncü kurucu ortak olarak aramıza katıldı. Dördüncü kurucu ortağımız Arda Köterin, sonrasında Okan Yedibela ekibe dahil oldu.

Bir yıl boyunca ürün ilk haline gelene kadar teknoloji işlerini öğrendik ve ürünün tasarımını yaptık. Altıncı ortağımız Muharrem Derinkök de sonradan aramıza katıldı.

Bugün ulaşmış olduğunuz büyüklük hakkında bilgi verir misiniz?

Aralarında Samsung, GAP, Santander, Vodafone, IKEA, MAC, Virgin, Toyota, Singapore Airlines, Madeira Madeira, Marks & Spencer, BBVA, and Estee Lauder gibi dünya çapında sektör liderlerini içeren binden fazla markanın dijital hedeflerine hızlı ve verimli bir şekilde ulaşmasına destek oluyoruz. Dünya çapında 26 ülkede 41 farklı milletten, 800'den fazla çalışanımız bulunuyor.

Bugüne kadar birçok yatırım aldınız. Bu yatırımlar şirketinizin büyümesine nasıl bir sinerji sağladı?

Son olarak, QIA liderliğindeki Seri D yatırım turunda 121 milyon dolar yatırım alarak 1,22 milyar dolar değerleme ile Türkiye'nin ilk yazılım unicorn'u olduk. B2B teknoloji şirketlerinin, B2C'ye göre çok daha az kaynakla yüksek katma değer yaratabilme potansiyeli olduğunu bir kez daha gösterdik.

Son üç yılda üç kat büyüdük. Yüzde 100 Türk mühendislerin ürettiği bir teknolojiyi 26 ülkeye ihraç eden Insider, şirket değerlemesini 1 milyar doların üzerine taşıdı ve Türkiye'nin ilk yazılım unicornu olarak tarihe geçti. Dönüm noktası olan bu yatırım ile şirket aynı zamanda dünyada bir kadın tarafından yönetilen birkaç SaaS unicorndan biri oldu.

Insider tutarlı ve hızlı bir büyüme ivmesi yakalayarak Crunchbase'e göre dünyadaki dokuzuncu, Amerika'daki beşinci, Avrupa'daki dördüncü, Asya'daki ikinci ve Latin Amerika'daki ilk B2B SaaS unicorn'u oldu.

Crunchbase'e göre ABD dışındaki top kadın CEO'lardan biri seçildim. Ayrıca, Fortune Global 500'ün üçte biri, Dow Jones Global Titans 50'nin ise yarısı tarafından güvenle tercih ediliyoruz.

Şirket satın almaları ile ilgileniyor musunuz? Bilgi verir misiniz?

Önümüzdeki dönemde Amerika ve Asya'da 2-3 şirket alma planımız var. Bu şirketleri bünyemize katarak ürün yelpazemizi desteklemeyi hedefliyoruz.

Bundan sonraki süreçte exit veya halka arz hedefiniz bulunuyor mu?

Sektörümüz için 100 milyon dolar ARR (Annual Recurring Revenue / Yıllık Tekrarlayan Gelir) önemli bir mihenk taşı çünkü bu eşiğe gelerek milyar dolar değerlemeli bir şirket ünvanına sahip olduk.

Ancak değerlemenin ötesinde 100 milyon dolar ARR eşiği teknoloji alanında bir start up için bir sonraki adımı düşünme zamanını gösteriyor.

Dolayısıyla biz de burada Insider'ın bir sonraki adımı için halka arz veya başka bir opsiyon mümkün mü? gibi soruları değerlendireceğiz. Ancak öncelikli hedefimiz global işe alım sürecimizi hızlandırarak önümüzdeki dört yıl boyunca 2 binden fazla iş imkanı yaratmak.

Bu yıl yapacağınız yatırımlar hakkında bilgi verir misiniz? Bu yıl ve önümüzdeki yıl hangi ülkelere girmeyi hedefliyorsunuz?

En büyük hedefimiz elde ettiğimiz Seri D yatırımı ile büyümeye odaklanmak. Asya, Avrupa, Avustralya ve Güney Amerika'daki hızlı büyümemizin ardından aynı ivmeyi ABD pazarına da taşımayı hedefliyoruz.

Olduğumuz noktada, Samsung, GAP, MAC ve Santander gibi önde gelen global markaların güvenilir yazılım ortağıyız.

Şu anda en büyük odak noktamız Insider'ı yeni pazarlarda daha geniş kitlelere tanıtmak ve dünya çapında pazarlama uzmanlarının bir numaralı platform seçimi olmak.

Seri D yatırımını, global düzeyde yayılmayı hızlandırmak, yapay zeka tabanlı teknolojiyi güçlendirmek ve global satış ve pazarlama yatırımlarını artırmak için kullanacağız. AR-GE ve ürün geliştirme departmanları için kadın mühendislerin işe alımı üzerinde durduğumuzu vurgulamak isterim.

"YÖNETİCİLERİMİZİN YÜZDE 60'I KADIN"

"Dünyada bir kadın tarafından kurulan ve yönetilen bir kaç B2B SaaS şirketinden biri olma özelliği taşıyan şirketimizin yüzde 50'si; CEO, CMO, CFO ve CHRO dahil olmak üzere üst düzey yöneticilerinin yüzde 60'ı kadınlardan oluşuyor.

Daha fazla istihdam sağlamak amacıyla 'Women in Tech', 'She Leads' ve 'She Codes' gibi birçok farklı mentorluk programı yürütüyoruz. Ayrıca diğer bir eğitim programımız olan 'Genç Mühendisler' projesindeki 300 katılımcının yüzde 70'i kadın."

“GLOBAL YAZILIM ŞİRKETİ KURMAYI BAŞARDIK”

"Ekonomist Dergisi'nin 'Yılın Kadın Girişimcisi Ödülü'ne layık görülmek gurur verici. 10 yılda 26 ülkeye açılarak global bir yazılım şirketi kurmayı başardık ve şimdi yolculuğumuza ABD pazarına açılarak devam ediyoruz.

Insider'ı dünyanın bir numaralı pazarlama platformu yapma hedefi ile yorulmak bilmeden çalışmaya devam edeceğiz.

Başarılı global teknoloji firmalarının, ve özellikle kadınlar tarafından kurulan ve yönetilen yazılım firmalarının, Silikon Vadisi dışında da kurulabileceğini kanıtlamak istiyoruz. Milyar dolarlık şirket olmak, 'unicorn' olmak bir şirketin yaşam döngüsünde önemli bir dönüm noktası olsa da gerçek başarının içinde bulunduğumuz komüniteleri ileri taşıyacak işlerde gizli olduğuna inanıyoruz."