TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist.com.tr
Cenk Bayrakdar ve Robert Kolej'den sınıf arkadaşı olan Özcan Tahincioğlu tarafından 2013 yılında kurulan Revo Capital, 66 milyon dolarlık ilk fonu ile Türkiye, Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerinde 2 binden fazla girişimi inceleyerek toplamda 19 yatırım yaptı.
Bu yatırımlar için 51 milyon dolarlık kaynak kullanıldı. Revo Capital'in öncelikli yatırım alanlarını SaaS çözümleri, nesnelerin interneti, kurumsal bulut, yapay zekâ, büyük veri, finansal ve pazarlama teknolojileri oluşturuyor.
Revo Capital'in portföyünde, One-dio, Sinemia, Endeksa, Paraşüt, Foriba, Cosa, Cardtek, V-Count, Logiwa, TransferGo ve Zizoo gibi şirketler bulunuyor. Şirketin 28 yatırımcısı arasında ise International Finance Corporation (IFC) ve European Bank of Reconstruction and Development (EBRD) gibi önemli uluslararası kurumlar yer alıyor.
TEKNOLOJİ ODAKLI
Revo Capital'in 66 milyon dolarlık ilk fonunun yatırım süresi mart sonu itibarıyla doluyor. Bu fonda kullanılmamış 15 milyon dolar daha var. Ancak bunların yeni şirketlere yatırılması planlanmıyor.
Revo Capital Yönetici Direktörü Cenk Bayrakdar, "Fonda kalan 15 milyon doları, yatırım yaptığımız şirketlerin yatırımlarında ve sermaye güçlendirmelerinde kullanacağız" diyor.
Bayrakdar, bu yıl içinde 2-3 yatırımda güçlü bir çıkış yapacaklarını da ifade ediyor. Cenk Bayrakdar, bu arada yeni bir fon kurma hazırlığında olduklarını da dile getiriyor. Bayrakdar'ın verdiği bilgiye göre, bu fon 90 milyon Euro büyüklüğünde olacak.
Bununla ilgili olarak olası yatırımcılarla görüşmelere başlandı ve 15 milyon Euro'luk bir fon şimdiden toplandı. İlk fona benzer alanlara yatırım yapacak olan bu fon ayrıca sağlık teknolojileri alanındaki fırsatları da değerlendirebilecek.
Bu fon da ilk fon gibi Türkiye, Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerindeki girişimlere yatırım yapacak. Hedef, bu şirketlerin öncelikle bölgesel büyümelerine destek olmak, sonrasında ise bunları global şirketler haline getirmek.
YENİ PAZARLARA AÇIYOR
Cenk Bayrakdar, Doğu Avrupa ve Baltık ülkeleri ile Türkiye gibi büyük bir pazar arasında köprü görevi görmenin önemli stratejilerinden biri olduğunu ifade ediyor.
Bayrakdar, "Türk girişimcileri global pazarlara açmak istediğimiz gibi, Doğu Avrupalı girişimcileri de Türkiye pazarıyla tanıştırmak istiyoruz. Bu yıl içinde yaptığımız TransferGo ve Zizoo yatırımları bu stratejimizin bir göstergesi" diyor.
Revo Capital, şirketlere yatırımın yanında iş geliştirme, stratejik ve finansal yönetim ve ürün yönetimi gibi alanlarda profesyonel destekler de sunuyor. Cenk Bayrakdar, bu şekilde 2018 yılında portföylerindeki şirketlerin gelirlerini yüzde 85 oranında artırdıklarını söylüyor.
RAKAMLARLA REVO CAPİTAL
1- Mevcut fonun büyüklüğü 66 milyon dolar.
2- Yeni kurulacak fonun büyüklüğü 90 milyon Euro olacak.
3- 2018’de üç girişime 10 milyon doların üzerinde yatırım yapıldı.
4- 2018 yılında portföyündeki şirketlerin gelirleri yüzde 85 arttı.
5-Portföyündeki altı şirket bu yıl yurtdışında ofis açtı.