Konya'dan çıkan Ekrem Coşkun Döner, bugün 65 ilde 250 şubeye ulaştı. Ağırlıklı olarak franchise ile büyüyen şirket, yıl sonuna kadar 83 yeni şube daha açmayı planlıyor. 2019'da 600 milyon TL ciro elde eden Ekrem Coşkun Döner'in 2020 hedefi ise 1 milyar TL.
ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr
Yaklaşık 35 yıl sigortacılık sektöründe çalıştıktan sonra yeme-içme sektörüne geçiş yapan girişimci Ekrem Coşkun tarafından 2013 yılında kurulan Ekrem Coşkun Döner, Konya'da başlayan yolculuğuna tüm Türkiye'de devam ediyor.
İlk şubesini Beyşehir yolu üzerinde restoran konseptinde açan Ekrem Coşkun Döner bugün, 65 ilde 250 şubeye ulaştı. Ağırlıklı olarak franchise ile büyüyen şirket, yıl sonuna kadar 83 yeni şube açmayı planlıyor.
Geçen yılı 600 milyon TL ciro ile kapattıklarını belirten Ekrem Coşkun Döner Genel Müdürü Fatih Büyükaslan, "2020 yılı için ciro hedefimiz 1 milyar TL.
Merkezimizde ve sahada görevli operasyon ekibimiz ve tüm şubelerimizde 2 bin 500 çalışan sayımız var. 2020 sonunda 333 şubeye ulaşmış olmayı planlıyoruz" diyor.
EXPRESS KONSEPTİ
Şirket, geliştirdiği 'express' konsepti ve franchise sistemiyle hızlı bir büyüme gösteriyor.
Bu konsept ile personel sayısı, işletme kurulum ve sabit giderlerini düşük tutarak, self servis modeline geçiş yapan şirket, kâr marjını düşük tutarak, günlük kilogram satışında ciddi anlamda bir artış yakalamış.
Bu hamleleri ile dönerdeki fire oranının azalmasıyla, ekmek arası et döneri her bütçeye uygun hale getirdiklerini söyleyen Fatih Büyükaslan, ''Az kazanalım, sürümden kazanalım, dedik ve günlük belirli bir adede ulaşınca; 'Bu fiyata et döner mi olur?' algısını da yenmiş olduk" diyor.
YURTDIŞI HEDEFİ
Şirketin 2023 yılına yönelik yatırım planları arasında ise yurtdışı açılımı var. Dünyanın birçok ülkesinde Türk dönerini 'Turkish fastfood' modeli ile hak ettiği değere ulaştırmayı hedeflediklerini dile getiren Fatih Büyükaslan, şunları anlatıyor: "Kalitemizi korumak ve geliştirmek için AR-GE çalışmalarına büyük bir bütçe ayırmayı planlıyoruz.
Yapacağımız bu hamlelerle sektörde bizi taklit eden şirketlerin kalıcı olmayacağını düşünüyoruz.
Türkiye'deki şube hedefimize ulaştığımızda ve alt yapımızı hazır hale getirdiğimizde, uluslararası pazara açılarak bir dünya markası olmak istiyoruz."
Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde şubeleşmeyi hedefleyen şirket, önümüzdeki üç yıl sonunda yurtdışında 50 şubeye ulaşmayı planlıyor.
FRANCHİSE KOŞULLARI
Ekrem Coşkun Döner, yatırımcılarında KDV dahil 250 bin TL franchise bedeli alıyor. Yatırımcılarına personel ve usta konusunda da her türlü desteği sağlayıp, cirodan kâr payı (royalty) ve nakliye bedeli talep etmiyor.
Lokasyon ve yer seçiminde teknik destek sağladıklarını da belirten Fatih Büyükaslan, şunları ekliyor: “İnşaat ve kurulum için ortalama 250-300 bin TL bütçe ile Express konsept açabilme olanağı sağlıyoruz.
İnşaat ve restoran kurulumunu, projeye sadık kalmak kaydıyla, yatırımcımıza yaptırma olanağı da sunuyoruz. Bir şube için ortalama yatırım maliyetimiz franchise bedelimizle birlikte 600 bin TL civarında. Şubelerimiz için hedeflediğimiz aylık ciro ise 500 bin TL.”