7 aracı kurumdan 40 hisse önerisi

05 Haziran 2016
FED’in faiz kararı, Brexit referandumu, TCMB’nin adımlan ve siyasi gelişmeler piyasaları baskı altında tutmayı sürdürüyor. Ancak gelinen seviyeler orta-uzun vadede alım fırsatları da yaratıyor.

TALİP YILMAZ                                        CEREN ORAL
tyilmaz@ekonomist.com.tr                coral@ekonomist.com.tr

Bu ortamda yedi aracı kurumdan 40 hisse senedi önerisi geldi. Bunlar arasında öne çıkanlar ise Akbank, Tüpraş, Soda Sanayii, BIM, Erdemir, Garanti, Tat, TAV, Sabancı Holding, Koç Holding ve YKB oldu.

Yurtdışında FED’in faiz konusunda atacağı adımlar ve 23 Haziran'da yapılacak Ingiltere'nin AB'den çıkışıyla ilgili referandum, yurtiçinde ise yeni anayasa ve başkanlık tartışmaları odağında şekillenen siyasi gelişmeler bor-sanın yönünde etkili oluyor. Siyasi tarafta yeni kabinenin belli olmasıyla biraz rahatlama gözükse de, temkinli duruş devam ediyor.

Böyle bir ortamda biz de borsayı haziran ayında nasıl bir seyrin beklediğini araştırdık. Gelinen seviyelerde borsada yatırım stratejilerini ve aracı kurumların hisse önerilerini aldık.

Genel kanı, FED’in faiz artışına yakın pozisyon alması nedeniyle borsadaki baskının ve aşağı yönlü seyrin devam edeceği yönünde. Bu nedenle tavsiyeler, ‘riskleri göz ardı etmeyerek hareket etme ve dengeli portföy oluşturma’ noktasında kesişiyor.

HİSSE ÖNERİLERİ
Yine yaz aylarında piyasalarda baskılı sürecin devam edeceği yönünde görüşler ağırlık kazanmakla birlikte, fiyatı ucuzladığı düşünülen hisselerde, olası yukarı hareketleri değerlendirme adına alım yapılabileceği uzmanlarca ifade ediliyor.

Buradan yola çıkarak yedi aracı kurumdan hisse önerileri aldık. Yedi kurum toplamda 40 hisse öneriyor.
Bu hisseler arasında Akbank’ı beş, Tüpraş’ı dört, Soda Sanayii’ni üç aracı kurum öneriyor. BIM, Erdemir, Garanti Bankası, Tat, TAV, Sabancı Holding, Koç Holding ve YKB de önerilerde öne çıkıyor.

STRATEJİ NASIL OLMALI?
FED’in faiz artırımının iyice yakın olduğunu söyleyen Alan Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut, borsada satış baskısı bekliyor. Ista-tistiki olarak mayıs aylarının satıcılı geçtiğini biliyoruz. Haziran aylarının ise geneline baktığımızda yatay aşağı yönlü olduğunu söyleyebiliriz.

Son 10 yılın ortalamasında yüzde 0,6 kayıp var. Yeliz Karabulut, teknik senaryolarında 78.500’ün önemli bir seviye olduğunu, negatif durumda endeksin 72.000’e kadar gerileyebileceğini ifade ediyor. Yatırımcıların riskli bir aya girilmesi sebebiyle dengeli portföy oluşturmalarını tavsiye eden Karabulut, hisse ve paritelerde destek noktalarının takip edilmesi gerektiğini söylüyor.

Ekspres Yatırım Yatırım Danışmanlığı Grup Müdürü Erdoğan Turan, haziran ayını Borsa Istanbul’da pozisyon artırılmasını gerektirecek rahat bir ay olarak görmüyor. Turan, “Bu, endeks bazındaki fikrimiz. Hisse bazında her dönemde farklı hareketler yaşanabiliyor. Eğer yaşanırsa 75.000 seviyesi altına inen endeks 70.000 seviyesine doğru geri çekilme ihtimali barındırıyor” diyor. Erdoğan Turan, şimdilik 80.000’i güçlü direnç olarak görüyor.

RİSKLER HESABA KATILMALI
Siyasi konular, piyasaya etkilerinin yüksek olması nedeniyle yatırımcıların alacakları pozisyonlarda kilit rol oynuyor. Siyasi belirsizliğin arttığı dönemlerde piyasalarda volatilite de yükseliyor.

Burgan Yatırı’ın kıdemli analisti Burak İşyar da bu neden-sonuç ilişkisinin önemi üzerinde duruyor. İşyar, “Anayasa ve başkanlık sistemi konularıyla ilgili gelişmeler ve hassaslaşan Türkiye-AB ilişkileri yurtiçi piyasalara baskı yaşatabilir” diyor. Burak İşyar, BİST-100 Endeksi’nin haziran ayında 75.000-80.000 bandında hareket edeceğini öngörüyor.

Kısa vadede endeksin 80.000 seviyesini görmesi durumunda ise yatırımcılara tavsiyesi, yaz aylarında işlem hacimlerinde yavaşlamayı ve yurtdışı-yurtiçi riskleri hesaba katarak bu seviyeden pozisyon azaltmaları şeklinde oluyor.

ARTIŞ TEMMUZDA OLUR
Uzmanlar, 23 Haziran’daki Brexit referandumunun sonucunu görmeden FED'in bir faiz artırımı yapmasını beklemiyor. Finans Yatırım Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu, bu nedenle artırım için temmuz ayının bekleneceğini tahmin ediyor.

Yurtiçinde ise anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi tartışmaları devam ediyor. Tolga Kudaloğlu, bu ortamda TCMB'nin tavrının, global koşulların da izin vermesi halinde haziran ayında ‘faiz koridorunun üst bandında indirim’ yönünde olacağını tahmin ediyor.

Işık FX analistleri temmuzda olası bir faiz artışı sonrası dolar kurunda 3 TL’nin üzerinde yeni zirveler görülebileceğini belirtiyor. Reel Kapital uzmanları ise faiz artışının Türk varlıklarına baskı yapacağını öngörüyor.

Hangi aracı kurum hangi hisseleri öneriyor?
Ata Yatırım: Akbank, YKB, Tofaş, Erdemir, BİM, Arçelik, Petkim.
Burgan Yatırım: BİM, Aksigorta, Tüpraş, Soda Sanayii.
Destek Menkul: Akbank, İş Bankası C, Koç Holding, Sabancı Holding, Turkcell, Türk Telekom, Erdemir, Tüpraş, THY, Şişecam, Aselsan, Ford Otosan, Arçelik, Akçansa, Ülker.
Finans Yatırım: Akbank ve Garanti Bankası.
Işık FX: Yataş, Lokman Hekim, Alkim Kimya, Bolu Çimento, Nuh Çimento, Tat Gıda, Kütahya Porselen, Kordsa, Trakya Cam, Soda Sanayi, Eczacıbaşı Yatırım ve Katmerciler Ekipman.
İş Yatırım: Akbank, Bizim Toptan, Çimsa, Soda Sanayii, Tat, TAV, Türk Traktör, Tüpraş.
Reel Kapital: Akbank, Garanti Bankası, Sabancı Holding, Tüpraş, Emlak GYO, Koç Holding, Halkbank, YKB, TAV Havalimanları ve Tekfen Holding.

hb240
DESTEK YATIRIM GENEL MUDUR YARDIMCISI AHMET MERGEN

"Faiz artışı borsayı 72.000'e düşürür"
"FED'in faiz artırımının dolara değer kazandırması, borsanın yukarı yönde hareket etmesini zora sokar. Ülkeden para çıkışı yeniden tetiklenirse fiyatlardaki kayıplar endeksin 74.000 ve daha aşağıda 72.000 seviyesine kadar sürüklenmesine neden olabilir.

Olumsuz koşulların düşüşe neden olduğu bir ortamda 72.500'den 70.000’e kadar olan seviyelerde uzun vadeli düşünülebilir ve alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Diğer taraftan, önümüzdeki dönemde FED faiz artışı yapmaz ve temmuzda da artışa gitmeyeceğine yönelik sinyallerde bulunursa, borsada yukarı yönde tepki ortaya çıkabilir. Kısa vadede 80.000'in üstüne çıkması için koşullar zor gözükse de endekste 84.000’e doğru bir çıkış yaşanması, hisselerde satış fırsatı olacak."

hb241ATA YATIRIM ARAŞTIRMA GENEL MÜDÜR YARDIMCISI CEMAL DEMİRTAS
'Haziran istikrarlı bir ay olacak'
"Yeni hükümetin kurulmasıyla haziran ayında yeniden icraatlara odaklanılması söz konusu olabilir. Haziranda FED faiz artırımı beklenmese de temmuza ve yılın geri kalan bölümüne ilişkin endikasyonlar piyasaların yön bulmasına yardım edecek. Dalgalı geçen 1-2 ayın ardından haziran daha istikrarlı gelişmelerin yaşanacağı bir ay olacak.

Hisse senedi piyasanın 70.000-80.000 aralığında 'çok ucuz’, 80.000- 85.000 aralığının altında ise'ucuz’ bölgesinde olduğunu düşünüyoruz. 12 aylık dönemde BIST-100 endeksi 94.OOO seviyelerine ulaşabilir. Yılın geri kalan bölümünde Türkiye'de cari açık, enflasyon ve büyüme açısından dengeli seyir devam edecek. Enerji ve turizm sektörünün görünümünün bozuk, inşaat ve sanayinin ise istikrarlı olduğunu söyleyebiliriz."