6,5 milyar $'lık borcunu yeniden yapılandıracak

13 Şubat 2018
Son yıllarda global satın almalarla dikkat çeken Yıldız Holding, kısa vadeli borçlarını yapılandırmak istiyor.

Bunun için bizzat Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ve başkan yardımcısı Ali Ülker'in bankalarla masaya oturduğu ifade ediliyor.

TALAT YEŞİLOGLU
tyesil@ekonomist.com.tr

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker'e asistanı aracılığıyla yönelttiğimiz "Bankalardan istenen yapılandırmaya karşılık bir açıklamanız olacak mı?" sorusuna "Zamanı gelince açıklama yapılacak" karşılığını aldık.

Biz de bunun üzerine Ekonomist olarak bu süreçte yaşananları araştırdık.

Türkiye'nin önde gelen holdinglerinden Yıldız Holding, grup şirketlerinin bankalara olan kısa vadeli borçlarını tek elde toplamak ve uzun vadeye yaymak için bankalara 'sendikasyon' çağrısında bulundu.

Edindiğimiz bilgiye göre, Yıldız Holding'in başkanı Murat Ülker, başkan yardımcısı Ali Ülker ile birlikte 6,5 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilen kredileri yeniden yapılandırmak için bankalarla masaya oturdu. En büyük alacaklı bankalar arasında ilk üç sırayı Yapı Kredi, Akbank ve Ziraat Bankası paylaşıyor.

Edindiğimiz bilgiye göre, Murat Ülker ve banka hukuku konusunda uzman olarak kabul edilen avukat Aydoğan Semizer imzalı davete katılan bankacılara sendikasyon koşulları sunuldu.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker'e asistanı aracılığıyla yönelttiğimiz "Bankalardan istenen yapılandırmaya karşılık bir açıklamanız olacak mı?" sorusuna "Zamanı gelince açıklama yapılacak" karşılığını aldık. Biz de bunun üzerine Ekonomist olarak bu süreçte yaşananları araştırdık.



 

KREDİLERİN FAİZİ NE OLACAK?
Yıldız Holding, var olan bütün borçların ortalama ağırlıklı faizinin geçerli olmasını istiyor.

Bankacılar ise önümüzdeki günlerde Yapı Kredi'nin koordinatörlüğünde yürütülecek görüşmelerde bu talebin şekilleneceğini söylüyor.

Bir bankacı, "Kısa vadeli kredi faizleri iyi de grubun örneğin Eximbank'tan kullandığı düşük faizli krediler var.

Bu krediler de hesaba katılırsa, bankalar hem vade uzatıp hem de ağırlıklı ortalama faizi kabul eder mi, bu ayrı bir soru işareti" değerlendirmesinde bulunuyor.

 

ÜLKER NE ÖNERİYOR?
Geçen salı günü en büyük alacaklı 10 banka temsilcisiyle yapılan görüşmeleri, perşembe günü de ikinci büyüklükteki alacaklı grubuyla yapılan görüşmeler izledi. Edindiğimiz bilgiye göre, her iki toplantıda da Yıldız Hol-ding'i Murat Ülker, Ali Ülker ve avukat Aydoğan Semizer temsil etti.

Perşembe günü edindiğimiz "Yıldız Holding, bankalara olan borçlarını yeniden yapılandırmak istiyor" bilgisi, cuma sabahı Bloomberg kanalında da yayınlandı. Bankacılarla yaptığımız görüşmeler sonucunda grubun istediği yapılandırmanın içeriğine ulaştık.

Bir bankanın genel müdürü, "Yıldız Holding, bütün borçlarının dokuz yıl vadeye yayılmasını istiyor. Ayrıca ilk üç yılda faiz ödemesi olmayacak. Faiz ödemeleri dördüncü yılda başlayabilecek. Beşinci yıldan itibaren de anapara ve faiz ödemeleri başlayacak" bilgisini iletiyor.

TEMİNATIN İÇERİĞİ NASIL?
Yıldız Holding adına bankacılık hukuku konusundaki uzmanlığıyla bilinen Aydoğan Semizer'in yürüttüğü görüşme sürecinde bankacılar, yeniden yapılandırma için grubun ne tür teminatlar sağlayacağını netleştirmesini bekliyor. Aralık 2017 sonu itibariyle yaklaşık 6,5 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilen borçların kısa vadeli ve teminatsız olduğuna dikkat çeken bir bankacı, "Yapılandırma olacak ama teminatsız krediler teminatlı olacak.

Bence vade uzuyor ama daha sağlıklı hale geliyor" diyor. Adını vermek istemeyen bir bankacı da "Grup, yeniden yapılandırma için fabrika, gayrimenkulve hisse teminatı vereceğini söylüyor. Ancak henüz bu teminatların ne olacağı somut değil" değerlendirmesinde bulunuyor.

Öte yandan Yıldız Holding'in önümüzdeki dönemde bazı varlık ve aktiflerini elden çıkaracağı biliniyor. Murat Ülker'in, bankacılara, "Bu varlıkların satışından sağlanacak nakitle daha erken ödeme yapabiliriz" dediğini öğrendik.

En büyük alacaklı bankalardan birinin yöneticisi, yeniden yapılandırma veya sendikasyon tanımlı girişimler için şunu söylüyor: "Grup çok güçlü. Global bir marka. Kredilerin kısa vadeye yoğunlaşmasıyla oluşan sıkıntıları aşabilecek sermaye yapısına, yeteneğe sahip olduğunu biliyoruz. Fakat bu süreç avukat yerine lider alacaklı bankanın yönetimiyle yapılsaydı daha iyi olurdu" değerlendirmesini yapıyor.

İMZALAR NE ZAMAN?
En büyük alacaklı banka olan Yapı Kredi'nin Yıldız Holding'te 4,8 milyar liralık toplam riski bulunuyor. Bu bankayı sırasıyla 3,7 milyar lirayla Akbank ve 3,6 milyar lirayla da Ziraat Bankası izliyor. En büyük 10 bankaya alacak sırasına göre tabloda yer verdik.

İkinci grupta ABank, HSBC, Ziraat Katılım, Al Baraka'nın yanı sıra HSBC Londra'nın 250 milyon dolarlık kredi alacağı olduğu bilgisine ulaştık. Yurtdışı kaynaklı kredi borçları dışında, ikinci 10'da yer alan bankaların toplam alacağının 500 milyon dolar civarında olduğu söyleniyor.

Kısa vadeli kredilerin uzun vadeye yayılma süreci nasıl işleyecek? Bu sorunun yanıtını yine alacaklı bankaların yöneticilerine sorduk. Edindiğimiz bilgiye göre, en büyük alacaklı olan Yapı Kredi, koordinatör banka olarak seçildi. Yapı Kredi'nin hazırlayacağı paketin diğer alacaklı bankalara sunulacağı ve her bankanın yönetiminden alacağı onay sürecinin kısa olmayacağı tahmin ediliyor.

Ancak bize ulaşan bilgilere göre Yıldız Holding'in patronu Murat Ülker, şubat ayı sonuna kadar sendikasyon anlaşmasının imzalanmasını hedefliyor. Bir bankacı ise "Koşullarda hemen anlaşma sağlansa bile, alacaklı her bir banka, yeni koşulları kredi komitesine, yönetim kuruluna onaylatmak zorunda. Bu nedenle bu sürecin üç ayı bulmasını beklemek normaldir" diyor.