ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr
Temelleri 25 yıl önce atılan Özgül Holding, enerji sektöründe bugün yatırımcı kimliğiyle varlık gösteriyor. Yenilenebilir enerjiye odaklanan şirket, 400 MW'lık rüzgar enerjisi santrali (RES) portföyüne sahip. 2020 yılına kadar yenilenebilir enerjide 550 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlayan şirket, 2023 yılına kadar da toplam 1000 MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyor.
İngiliz, Çin ve Japonların yanı sıra Ortadoğulu şirketlerden ortaklık teklifi alıyoruz. Ancak fonlarla ortaklığa sıcak bakmıyoruz. Stratejik ortaklık istiyoruz. Ortağımızla birlikte büyümeyi hedefliyoruz" diyor.
YENİLENEBİLİRE ODAKLANDI
Kurulduğunda gemi inşaatı ve enerji olmak üzere iki alanda faaliyet gösteren Özgül Holding,
zamanla tamamen enerji sektörüne odaklandı. Bu sektörde proje geliştirme, proje yönetimi firması olarak hizmet veren şirket, şimdilerde ise kendi projeleriyle sektörde varlık gösteriyor.
Bugün Türkiye'nin 10 değişik yöresinde 400 MW'lık rüzgar portföyüne sahip olduklarını söyleyen Ömer Faruk Özgül, 2023 hedeflerinin 1000 MW'lık bir portföye ulaşmak olduğunu belirtiyor.
Enerjinin yenilenebilir tarafında olduklarını ifade eden Ömer Faruk Özgül, "Yenilenebilir enerji, spekülasyona daha az açık olan bir alan. Doğalgazı depolarsanız, fiyatının en yüksek olduğu dönemde piyasaya sunarsınız. Güneşi de rüzgarı da depolayamazsınız. Spekülasyon olmadığı zaman daha şeffaf bir iş oluyor" diye anlatıyor.
YATIRIMLARIN ÖNÜ AÇIK
Enerji projelerinin yüzde 100 yerli kaynakla yapılması mümkün değil. Holding burada nasıl bir strateji izliyor? Holding olarak 550 milyon dolarlık bir yatırımları olduğunu ve bu seviyedeki yatırımda Türkiye'de genellikle yüzde 15 ile 30 arasında öz kaynak kullanıldığını ifade eden Ömer Faruk Özgül, şöyle devam ediyor: "Geri kalan banka kredisi ile oluyor.
Projeler 8-10 yılda kendi kendini ödüyor. Bu da, bu çaptaki yatırımlar için çok kısa bir süre. Çünkü lisans süresi 49 yıl, siz bunu dokuz yılda kazanıyorsunuz. 40 yıl tamamen kârdasınız. Böyle bakıldığında enerji yatırımlarının önü açık."
Enerji sektöründeki şirketlerde belirleyici olanın cirodan çok verilen vergi miktarı olduğunu da düşünen Ömer Faruk Özgül, geçen yıl 25 milyon TL civarında vergi ödediklerini söylüyor.
NASA'DAN YAZILIM ALDI
NASA'dan bir yazılım aldıklarını ve bunu Türkiye'de kullanan tek enerji şirketi olduklarını dile getiren Ömer Faruk Özgül sözlerine şöyle devam ediyor: "Bu sistem sayesinde Türkiye'de her 200 metre yakınsaklıktaki rüzgarın son 20 yıldaki verisini biliyoruz.
Datanın yanı sıra korelasyon da yapıyor bu sistem. Projelerin direklerini diktik ve aldığımız gerçek verileri, sistemin verdiği verilerle karşılaştırdık. Yakınsaklık yüzde 97 çıktı. Kullandığımız bu sistem sayesinde yanılma payımız yok gibi."