5 yılda 5 milyar $ yatırım yapacağız

30 Nisan 2017
Geçen yıl cirosu 15 milyar TL’yi aşan Zorlu Holding, bu rakamı beş yılda 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, bu hedefe ulaşmak için her yıl 1 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını söylüyor. Yüngül, özellikle enerjide ciddi adımlar atacaklarını ifade ediyor.

SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr

Vestel’de kapasite artışı ve tekstilde yeni fabrika kurulması da grubun gündeminde yer alıyor. Türkiye’de en çok istihdam yaratan üç gruptan ve en büyük dört ihracatçıdan biri olan Zorlu Holding, beş yılda 10 milyar dolar cirolu bir deve dönüşmek için çalışmalarına hız verdi.

Zorlu Holding, tekstil, tüketici elektroniği, beyaz eşya ve bilgi teknolojileri, savunma sanayi, enerji, gayrimenkul, maden ve metalürji sektörlerinde 60’ı aşkın şirkette 28 bin çalışana sahip.

Grup, enerjide güneş paneli üretimi için yatırım planlarken, Vestel’de kapasite artışını, tekstilde ise yeni fabrika kurmayı gündemine aldı. Bu yatırımlar için beş yılda 5 milyar dolarlık yatırım planlanıyor. Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, önemli yatırımları devreye alacak holdingin yeni dönem planlarını Ekonomist’te anlattı.

Zorlu Holding son dönemde özellikle enerji sektöründeki girişimleriyle dikkat çekiyor. Enerjide nasıl bir stratejiniz var?
Yurtdışında enerji alanında önemli girişimlerimiz var. İsrail’de hem güneş hem de doğalgaz çevrim santrallerinde yeni yatırımlar planlıyoruz. Pakistan’da 300 megavatlık güneş santrali işi aldık. 100 megavatını bu yılın sonuna kadar tamamlayacağız, 200 megavatı ise önümüzdeki yıl tamamlanacak. Sadece Pakistan’daki enerji yatırımı 300 milyon doları aşacak. Yurtiçinde ise jeoter-malde 130 megavat olan kapasitemizi yıl sonunda 250 megavata çıkaracağız. Sonra her yıl 100 megavat artırma niyetimiz var. Aydın Sarayköy’de yatırımımız var ve devam edecek. Başka yerlerde de sondaj girişimine başlıyoruz.

Enerjide planlanan toplam yatırım bütçesi nedir?
Bu iş için belirlenen sabit bir değer yok. Ama enerji sektöründe özellikle güneş alanında önemli adımlar atacağız. Güneşte kendimize bir hedef koyduk. Dünyada her yıl 500 megavatlık güneş santrali kurmak istiyoruz. Bu konuda da bayağı organize bir şekilde ilerliyoruz. Bu işin merkezi olarak ise Türkiye’yi görüyoruz.

Türkiye’nin merkez olması üretim konusunda mı?
Aslında üretimi teknik alana da taşıyacağız. Yenilenebilir enerji yatırımlarını önemsiyoruz ve bu noktada güneşe yatırım konusunda heyecanlıyız. Planlarımıza göre santral kurulumu için her şey burada üretilecek, yurtdışında sadece montajı yapılacak. Bildiğiniz gibi güneş santrali için paneller konusunda Amerikalı First Solar şirketiyle işbirliği anlaşması yaptık. Beş yıl boyunca, Doğu Avrupa, Avrasya ve Doğu Akdeniz bölgelerindeki 26 ülkenin tek yetkili fotovoltaik güneş paneli distribütörü olduk. Amacımız farklı iş modelleriyle güneş enerjisi alanında katma değerli çözümleri, Türkiye’nin merkezinde yer aldığı geniş bir coğrafyada sunmak. Türkiye’de de panel üretimi konusunda 2020’de bir yatırım planlanıyor. Daha ziyade Çin’den gelen paneller artık Türkiye’de üretilecek.

Bu yatırımın yeri belli mi?
Şu an plan aşamasında, 2018’de yer konusu netleşmiş olur.

Enerjideki yatırımlar holdingin gelir dağılımını nasıl etkiler?
Tabii enerjideki gelirler artacak. Ciromuzun yaklaşık yüzde 60’ı Vestel Grubu’ndan ve yüzde 15’i de Tekstil Grubu’ndan geliyor. Gerisi diğer alanlardan geliyor.

Grubun toplam cirosu nedir?
Türkiye’de en çok istihdam yaratan üç gruptan ve en büyük dört ihracatçıdan biriyiz. 60’ı aşkın şirketimiz ve 28 binin üzerinde çalışanımızla Türkiye için çalışıyoruz. Tekstil, tüketici elektroniği, beyaz eşya ve bilgi teknolojileri, savunma sanayi, enerji, gayrimenkul, maden ve metalürji olmak üzere ülkemizin geleceğini şekillendirecek alanlardaki faaliyetlerimiz ve yatırımlarımızla Türkiye’nin güçlü hedeflerine önemli katkılar sağlamaya devam ediyoruz. 2016 yılını da bu hedef doğrultusunda yüzde 12 artışla 15,2 milyar TL ciro ile kapattık. Bu cironun yaklaşık yüzde 60’ı ihracattan geldi.

Zorlu Holding olarak 2017 yılı için nasıl bir büyüme planı var?
Biz hep Türkiye ekonomisinin yüzde 10 üzerinde büyüme hedefiyle ilerliyoruz. Bu yıl da yüzde 13 civarında bir büyüme hedefimiz var. Enerji alanında ciddi yatırımlarımız var. Osmangazi bölgesindeki dağıtım ve satış faaliyetlerini yaptığımız satın alma ile üstlendik. Enerji Grubu’nun cirodaki payının 2018’de yüzde 20’lere
çıkacağını öngörüyoruz. Vestel, ciro içindeki ağırlığını yine koruyacak.

Arçelik gibi sektörün önde gelen şirketleri yurt dışında satın almalarla büyümesine devam ediyor. Vestel’de nasıl bir yatırım ve büyüme gündemi var?
Holding olarak bulunduğumuz alanlara yönelik önemli yatırım planlarımız var. Avrupa’da güçlü ilerleyen Vestel markamızla, Afrika ve Ortadoğu gibi bölgelerde de güçlenmek istiyoruz. Dolayısıyla bu alanda da yeni girişimlerimiz devam edecek. Mesela Vestel’in Manisa’daki fabrikasında kapasite artışı ve yeni ürün üretimine yönelik bir yatırım planlıyoruz. Bildiğiniz gibi burada teknoloji konuları dünya ile aynı paralelde gidiyor. Dolayısıyla kapasite artışına gidilecek ve bunun için şu an yatırım bütçesi hesaplanıyor.

Holdingin bu yıl için toplamda planlanan yatırım bütçesi nedir?
Bu yıl enerji, teknoloji ve maden sektörlerinde 1 milyar dolarlık yatırım bütçemiz var. Grubumuzun önümüzdeki beş yılda her yıl 1 milyar dolar yatırım hedefi bulunuyor. Yine beş yılda hedefimiz ciroyu 10 milyar doların üzerine çıkarmak.

Tekstil’de yeni bir fabrika yatırımı için yer arayışınız olduğunu duydum. Doğru mu?
Grubumuzun amiral gemilerinden biri de tekstil. Tekstil sektöründe de önemli girişimlerimiz olacak. Cazibe merkezleri çerçevesinde yatırımı gündeme aldık. Şu an uygun lokasyonları inceliyoruz. Ne yapacağımıza henüz karar vermedik. Lojistiği en uygun noktada olsun istiyoruz. Şanlıurfa, Erzincan, Malatya olabilir. Lojistik, kalifiye eleman imkanı, teşvikler gibi unsurların hepsini gözden geçiriyoruz.