SİBEL ATİK BURCU TUVAY
satik@ekonomist.com.tr btuvay@ekonomist.com.tr
Son yıllarda çelik, lojistik, otomotiv, iş makinesi ve enerji sektörlerinde önemli adımlar atan Borusan Holding, 20 milyar TL ciroya koştuğu 2018 yılında enerjide önemli yatırımları devreye alacak.
Bu yıl 1,2 milyar TL tutarında yatırım yapma kararı alan grup, bunun 450 milyon TL'sini enerjiye yapacak. Ancak Borusan Holding önümüzdeki yıllarda enerji yatırımlarında daha seçici davranmayı planlıyor.
BİN MEGAVATI AŞTI
Borusan Holding, yenilenebilir enerjide 700 megavat olan kurulu gücünü, geçen yılın sonunda gerçekleşen rüzgar enerjisi kapasite tahsis ihaleleriyle bin megavatın üzerine taşımıştı.
Grup, geçen yıl kapasite tahsis ihaleleriyle Edirne, Tekirdağ, Sivas, Hatay, Karaman, Mersin, Afyon, Manisa ve Malatya'da 10 yeni projeyi bünyesine katmıştı. Enerjiye yatırım sürecinin devam ettiğini ifade eden Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, bu sektöre bu yıl da 450 milyon TL'lik yatırım öngördüklerini belirtiyor.
Agah Uğur, önümüzdeki dönemde de gerek güneş gerekse rüzgarda açılacak lisans ihalelerini yakından takip edeceklerini belirtiyor. Ancak bundan böyle enerji yatırımlarında daha seçici olacaklarını da sözlerine ekliyor. Agah Uğur, artık bin 172 megavat güce ulaştıklarını ve bu nedenle seçici davranmaya hakları olduğunu söylüyor.
HEDEFTE LİDERLİK VAR
Borusan Holding, bu yıl geçen yıl aldığı yeni projelerin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar yürütecek. Şirket bu projelerin hayata geçirilmesiyle rüzgar enerjisinde liderliği hedefliyor.
Agah Uğur, bu konuda şunları söylüyor: "Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirerek büyüme stratejisini başarıyla uygulayan Borusan EnBW Enerji, rüzgâr enerjisinde pazar lideri olma hedefi yolunda 2017'de önemli adımlar attı.
Geçen yıl gerçekleştirilen ihalelerde Borusan EnBW Enerji 10 yeni proje ve 396 MW kapasite kazandı. Bu bizim için çok önemli bir hamle oldu."
Borusan Holding'in araştırma ve geliştirme (AR-GE) alanında da önemli çalışmaları var. Borusan AR-GE, Paris'te 6-8 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen ve kompozit alanında dünyanın en prestijli fuarlarından biri olan JEC World 2018'de kompozit malzemelerden geliştirdiği ürün örneklerini tanıttı.
Borusan AR-GE Genel Müdürü Dr. Murat Yıldırım, kompozit malzemelerden gelişen ürünlerin 2030'da 40 milyar dolarlık bir ekonomiye ulaşacağını söylüyor.
2015 yılında kurulan AR-GE merkezi için bugüne kadar 40 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ifade eden Yıldırım, "Bu alanda 2021 yılının sonuna kadar 200 milyon dolar daha yatırım yapacağız.
Bunun yanı sıra iki AR-GE merkezi daha kuracağız. Kompozit malzemeler için iki otomotiv şirketiyle görüşmelerimiz sürüyor. Ürünlerimizi ilk olarak premium araçlara vereceğiz" diyor.