Girişim sermayesi yatırım fonu Boğaziçi Ventures, start up'lara yatırım yapmak üzere 300 milyon TL'lik fon kuruyor. Yeni kurulacak bu fon, eğitim teknolojileri, oyun, e-spor, yapay zeka, makine öğrenmesi ve finans teknolojileri ile blockchain'e öncelik verecek.
BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr
Ülkemizdeki girişimcileri büyüme aşamasında destekleyen bir girişim sermayesi yatırım fonu olan Boğaziçi Ventures'dan yeni bir fon geliyor. 300 milyon TL büyüklüğe sahip olacak bu yeni fon, eğitim teknolojileri, oyun, e-spor, yapay zeka, makine öğrenmesi ve finans teknolojileri ile blockchain'e öncelik verecek.
Netmarble Yönetim Kurulu Başkanı Barış Özistek öncülüğünde kurulan Boğaziçi Ventu-res'ın ortakları arasına Kenan Çolpan da katıldı. Sadece yatırımcı değil aynı zamanda mentör kimliğine de sahip olan Çolpan, 2013 yılından itibaren altı yıl boyunca İTÜ Teknokent'te CEO olarak görev yaptı.
Bunun yanında her yıl binlerce başvurunun yapıldığı programlarda girişimleri inceleyerek jüri üyeliği görevini de üstlendi.
TÜBİTAK'TAN ONAY GELDİ
Kenan Çolpan, start up'lara yatırım yapmak üzere kurulacak yeni fonun 300 milyon TL büyüklüğünde olacağını söylüyor. SPK onaylı olması sayesinde, bu fona bireysel ve emeklilik sigorta fonları ve kurumsal yatırımcılar çok daha kolaylıkla yatırım yapabilecek.
Çolpan, aynı zamanda fonun İslami finans prensiplerine de uyumlu olacağını ifade ediyor. Kenan Çolpan, kurumsal yatırımcıların ve sigorta şirketlerinin yanı sıra hem Türkiye'den hem de yurtdışından teknoloji dünyasının da yakından tanıdığı isimlerin bu fonun içinde yer aldığını belirtiyor. Fonun üyeleri arasında yer almak için minimum 2 milyon TL yatırım yapmak gerekiyor.
Kenan Çolpan, TÜBİTAK 1514 programına da başvurduklarını, başvurunun tüm değerleme süreçlerinin tamamlandığını ve TÜBİTAK tarafından onaylanmış fonlar arasında yer aldıklarını ifade ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı sürecinin tamamlanması ile birlikte fonun resmi olarak duyurusu yapılacak.
500 BİN DOLAR YATIRIM
Kenan Çolpan, eğitim teknolojileri, oyun, e-spor, yapay zeka, makine öğrenmesi ve finans teknolojileri ile blockchain yatırımları öncelikli olmak üzere, globale açılacak tüm fikirlere yatırım yapabileceklerini belirtiyor.
2,5 yıl içerisinde 60'a yakın start up'a yatırım yapmayı hedeflediklerini de vurguluyor. Her ilk yatırımın ortalama 500 bin dolar olması öngörülüyor. Çolpan, en az bir melek yatırım almış ve ticari faaliyetleri başlamış olan girişimlerin yatırım kriterleri açısından daha avantajlı olacağı bilgisini veriyor.