LEVENT GÖKMEN DEMİRCİLER
lgokmen@ekonomist. com.tr
Ekonomide geleceğe güvenin zayıf olması kimi sektörlerde yatırımların yavaşlamasına ya da askıya alınmasına neden oluyor. Ancak kimi sektörlerde de yatırımlar tam gaz ilerliyor. Kahramanmaraş merkezli Kipaş Holding, faaliyet gösterdiği tekstil, enerji, çimento, eğitim ve kağıt sektörlerinde yatırımlara ve büyümeye devam ediyor. 2016 yılında 2,5 milyar TL’lik ciro ve 200 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Kipaş Holding, 2017’yi 3 milyar TL ciro ve 250 milyon dolar ihracatla kapatmaya hazırlanıyor.
Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Öksüz, üç yıllık süreçte 1 milyar dolarlık yatırım planlarının olduğunu anlatıyor. Öksüz, yatırımlarla birlikte 2019’da 5 milyar TL ciro hedeflerinin olduğunu söylüyor. Toplamda 8 bin 500 kişinin istihdam edildiği Kipaş Holding’te yeni yatırımlarla birlikte istihdam sayısının da 10 bine ulaşması bekleniyor.
Ahmet Öksüz ile Kipaş’ın gelecek planlarını konuştuk.
2016 yılına kıyasla 2017 yılını nasıl geçiriyorsunuz? Bu yılı nasıl kapatmayı hedefliyorsunuz?
İçinde bulunduğumuz yıl 2016 yılına göre çok daha iyi geçiyor. 2016 yılında yaşanan uzun bir durgunluk döneminin ardından faaliyet gösterdiğimiz tekstil ve kağıt sektörlerinde bu yıl talep çok iyi. İhracatımız da faaliyet gösterdiğimiz her sektörde arttı. Talepteki artış doğrultusunda yatırımları 3 yılda 1 milyar dolar yapacağız.
2016 yılında 2,5 milyar TL ciro ve 200 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiştik. Bu yılı 3 milyar TL’nin üzerinde ciro ve 250 milyon dolarlık ihracatla kapatacağımızı düşünüyorum. Ciromuzun yüzde 40’ı tekstilden, yüzde 20’si çimentodan, yüzde 20’si kağıttan, yüzde 15’i ener'iden ve yüzde 5’i de eğitimden geliyor. Yeni yatırımların devreye alınmasıyla ciromuz 2018 yılında 3,5 milyar TL’ye, 2019 yılında ise 5 milyar TL’ye çıkabilir. İhracatımız da yüzde 15’lik artış gösterecektir.
Kipaş Grubu olarak hangi sektörde ne kadarlık yatırım planlıyorsunuz?
Tekstil yatırımlarımıza geçtiğimiz yıl başladık. Kahramanmaraş’taki fabrikamızda yıl sonunda bitecek teknoloji ve kapasite artışına yönelik toplam 100 milyon Euro’luk yatırım yapıyoruz. Bu yatırımla iplik üretimimiz yıllık 100 bin tondan 120 bin tona çıkacak. Yıllık 30 milyon metre olan denim üretimimiz de 60 milyon metreye yükselecek. Bu yatırımla birlikte grubumuzun toplam kumaş üretimi yıllık 100 milyon metreye ulaşacak. Denim, pamuklu kumaşlar, kadife, formal ve gömleklik kumaşlar olmak üzere beş çeşit kumaş üretimimiz var. Türkiye’de en geniş ürün yelpazesine sahip kumaş üreticisiyiz.
Son yıllarda Türk yatırımcılar kârlı gördükleri ülkelere yatırım yapıyorlar. Sizin de yurtdışında yatırım yapma planınız var mı?
Türk Cumhuriyetleri’nden tekstil yatırımı yapmak üzere çok davet alıyoruz ama yurtdışında fabrika yatırımı yapma planımız yok. Geçmişte Mısır’da denedik ama başarısız oldu. Çünkü işin başında durmayınca yönetim problemi çıkıyor. Yönetemeyece-ğimiz bir yatırım yapmamak gibi bir prensibimiz var. Önümüzdeki dönemde yurtdışında satış ve pazarlamaya ağırlık vereceğiz. İngiltere, İspanya, Almanya ve Güney Amerika’da, 2-3 kişinin istihdam edildiği, içinde ürünlerimizin de bulunduğu showro- om’u olacak satış ofisleri açacağız.
Lee Cooper’ın bölgedeki lisansını satın almıştınız. Bu markayla yaptığınız çalışmalar ne durumda?
Orada işler iyi gidiyor. Lee Cooper ile toplam 230 noktada satışımız var. Bunun sekizi İstanbul, Adapazarı, Bandırma gibi yerlerde konumlanan kendi mağazalarımızdan, 12’si bayilerden, 210’u da corner’lardan oluşuyor.
Tekstil dışında faaliyette olduğunuz diğer sektörlerde de büyüme planlarınız var mı? Bunun için nasıl bir strateji izleyeceksiniz?
Kipaş Holding olarak Kahramanmaraş ve Aydın’ı yatırım bölgesi olarak seçtik. Yatırımlarımızı ağırlıklı olarak bu iki bölgeye yapıyoruz. Kağıt sektöründeki yatırımlarımızı büyütmek için, 2019 yılında devreye almak üzere, Aydın Söke’de 500 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız. Burada Türkiye’de az üretilen karton, kraft gibi ürünleri üretmeyi planlıyoruz. Bu yatırımla birlikte şu anda 480 bin ton olan kapasitemiz 1 milyon tona çıkacak. Böylece kağıt sektörünün grubumuzdaki ağırlığı ikinci sıraya yükseltecek. Ayrıca Bilecik Bozüyük’te ambalaj sektörüne yönelik 30 milyon Euro’luk bir fabrika yatırımımız var. Bu fabrika 2018 yılında devreye alınacak.
Enerji sektöründe de yatırımlarınız bulunuyor. Bu alanda yeni yatırım planlarınız neler?
Jeotermal enerjide üçü Aydın’da ve biri Seferihisar’da olmak üzere dört şirketimizle 200 megavatlık kapasitemiz var. Şimdiye kadar 500 milyon dolarlık yatırım yaptık. İki tane sondaj kulemiz var, bu alana yoğunlaşmış durumdayız. Önümüzdeki üç yıl içinde bu alana 300-400 milyon dolarlık yeni yatırım yapıp kapasitemizi 300-350 megavata çıkarmayı hedefliyoruz. Hidroelektrikte Karaman Ermenek’te 35 megavat kapasiteli yatırımımız var. Enerji alanında Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta elektrik dağıtımı yapan AKEDAŞ Elektrik Dağıtım AŞ’ye Bal-duk, İskur, Arsan ile birlikte yüzde 25 hisse ile ortağız. Enerji konusunda yurtdışında yatırım yapmamız için talepler alıyoruz, değerlendirme aşamasındayız.
Nerelerden talep alıyorsunuz? Enerjinin başka alanlarıyla da ilgileniyor musunuz?
Yunanistan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya gibi ülkelerden burada yatırım yapın diye talepler aldık. Değerlendirme yapıyoruz. Enerji yatırımı yönetilmesi kolay bir yatırım tipi olduğu için bu konuda yurtdışında yatırım yapmaya sıcak bakıyoruz. AKE-DAŞ’ın güneş ve rüzgarda yatırımları var. Güneş enerjisi yatırımına da ilgi duyuyoruz.