18 Eylül – 1 Ekim 2022 tarihli sayıdan
SİBEL ATİK satik@ekonomist.com.tr
Dede Abdülkadir Özcan'ın temellerini 1955 yılında attığı ve bugün üçüncü kuşağın yönetiminde ilerleyen AKO Grup, son yıllarda hızlı büyüyen performansıyla dikkat çekiyor. Lastik, jant, akü, kaplama alanlarında faaliyet gösteren şirket, geçen yılı 7 milyar TL ciro ile kapattı.
Bu yılı ise yurtdışı pazarların da önemli katkısıyla 15 milyar TL ciroyla kapatmayı hedefleyen grup, büyümede kendine bir basamak daha atlatacak yeni bir yatırıma daha hazırlanıyor.
Sanayide önde gelen lastik şirketi Petlas'ta Kırşehir'deki ikinci tesis yatırımı için fizibilite çalışmalarına başlayan grup, 2023 yılında inşaatı başlanacak bu tesis için 250 milyon dolarlık bir yatırım öngörüyor.
AKO Grup Yönetim Kurulu Üyesi Safa Özcan ile grubun yeni dönem büyüme stratejisini konuştuk.
Grup açısından ciro, üretim ve istihdamda nasıl bir süreç geride kaldı?
Lastik, jant, akü, kaplama ve ÖTL (ömrünü tamamlamış lastik) olmak üzere beş alanda toplam beş farklı tesisle faaliyetlerini yürüten grubumuz AKO Grup, 2021 yılını 7 milyar TL ciro düzeyinde tamamladı.
İSO'da da en hızlı çıkış yapan şirketlerden biri olarak 2020'ye göre cirosal olarak yüzde 80 büyüdük. Bu ciddi bir başarı. 2022 yılını ise 15 milyar TL'lik bir ciro ile kapatmayı hedefliyoruz.
Grubun yeni dönem yatırım planından söz eder misiniz?
Petlas bünyesinde binek araçlardan kamyonlara, otobüslerden yarış araçlarına, traktörlerden askeri birlik ve güvenlik güçlerinin kullandığı araçlara, iş makinelerinden savaş jetlerine, neredeyse tüm araç çeşitleri için 80 farklı desen ve 2 bin 500 farklı ebatta nitelikli lastikler üretiyoruz.
Petlas bünyesinde bugüne dek 8 milyar TL'ye yakın yatırım gerçekleştirdik. Burada yine önemli bir yatırımı devreye alacağız. Üretim gücümüzü katlayacağız.
Petlas'ta sözünü ettiğiniz yatırımın detaylarından bahseder misiniz?
Bildiğiniz gibi Petlas, 1976 yılında kurulmuş ve 1997 yılında özelleştirme yoluyla Kombassan'a satılmış bir şirket iken biz 2005 yılında Petlas'ı satın alarak lastik üretim işine girmiş olduk. Kırşehir'deki tesislerimizde bugün aylık 18 bin ton olan üretim gücümüzü yeni tesis yatırımı ile artırmak istiyoruz.
Yine Kırşehir'de 250 milyon dolarlık yeni üretim tesisi yatırımı için fizibilite çalışmalarımız başladı. Tahmini 12 bin ton daha üretim gücümüze ekleyeceğiz. Bu yatırım tamamen yeni bir kapasite eklemiş olacak, o nedenle yurtiçi ve yurtdışında da hızlı büyümemizi sürdüreceğiz.
Bir de geri dönüşüm gibi çok önemli bir alanda da yatırım yaptınız. Bu alanda yeni bir adım daha gelecek mi?
En son yatırımımız olan AKO ÖTL Geri Dönüşüm fabrikası bu yıl içinde üretime başladı. Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nde toplam 30 milyon dolar yatırımla hayata geçirdiğimiz Avrupa'nın en büyük entegre lastik geri dönüşüm tesisi, Türkiye'de bir yılda oluşan atık lastiğin dörtte birini tek başına dönüştürerek nitelikli hammaddeye çevirecek kapasiteye sahip.
Petlas lastik fabrikamızda, depo ile üretim alanlarının genişletilmesi ve büyütülmesi ile yeni nesil üretim teknolojilerine yönelik bu yıl yaptığımız 30 milyon dolarlık yatırımımızda hızla sona yaklaşıyoruz.
Çankırı'daki AKO Akü fabrikamızda 10 milyon dolarlık yeni bir plastik enjeksiyon ünitesi inşaatımızı yıl sonuna kadar bitirerek üretime geçmeyi hedefliyoruz. Bu yıl yenileme ve sözünü ettiğim yatırımlar yaklaşık 50 milyon dolar düzeyinde gerçekleşecek.
Peki yurtdışı gelirleriniz hangi noktaya geldi? Yurt-dışında hangi pazarlarda büyüyeceksiniz?
Kuzey Amerika'dan Okyanusya ülkelerine, Afrika ve Ortadoğu'dan Kuzey İskandinavya'ya yayılan geniş bir coğrafyaya ihracat gerçekleştiriyoruz.
Yurtiçi pazardaki güçlü konumumuzun yanı sıra aralarında ABD, Almanya, İtalya gibi büyük ölçekli otomotiv endüstri ve lastik pazarına sahip ülkelerin de yer aldığı altı kıtada halihazırda 120'yi aşkın ülkede rekabetin Türk oyuncusuyuz.
Ağırlıklı olarak Kuzey Amerika ve Avrupa pazarında olmak üzere 2021 yılında 320 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu yılki ihracat hedefimiz ise 420 milyon dolar düzeyinde.
“ÖNEMLİ OLAN YOLA DEVAM ETMEK”
"Bizim en büyük pazarımız Irak iken, Amerika işgal etti. Sonra Suriye en büyük pazarımız oldu, iç savaş patladı. Ardından Mısır'da güçlendik ve darbe oldu, döviz yasağı geldi. Avrupa'da yavaşlama olunca Ukrayna ve Rusya'ya odaklanmıştık. Şimdi bir savaş oldu. Bu hep böyle gitti ve hiçbir şey sabit kalmıyor.
Değişime ayak uydurmak gerekiyor. Önemli olan yola devam etmek. Özellikle Rusya kaynaklı olarak enerji krizinin yaşanacağı her kesimin hemfikir olduğu bir gerçek. Biz de yaşanabilecek bu olumsuz sürece karşı öngörülerimizle alternatifli olarak önlemler almış olduk.
Üretim tesislerimizi Güneş Enerji Santralleri (GES) ile yaklaşık 3 milyon dolar yatırımla donattık. AKO Jant ve AKO Akü üretim tesislerimizin çatılarına güneş enerjisi panelleri koyduk.
Devreye giren iki tesisten elde edeceğimiz yıllık 8 milyon kwh enerji ile bu tesislerinde kullandığımız enerjinin dörtte birini kendimiz üreteceğiz. Kısa bir süre içinde Petlas lastik fabrikasında GES yatırımını da tamamlamayı planlıyoruz.
Ayrıca Petlas fabrikamızda yaptığımız Turbo Kompresör yatırımı ile buhar jeneratörlerimizden elektrik enerjisi elde edeceğiz. Böylece Petlas fabrikamızda toplam enerji giderimizin yüzde 70'ini sürdürülebilir kaynaklardan elde etmeyi planlıyoruz.”
“25 YAŞINDA 500 MİLYON DOLARI YÖNETTİM”
“Ailemizden gelen iş birikimiyle 2003 yılında babama lastik üretiriz belki diyerek mühendislik okumak istediğimi söylemiştim. Babam da biz lastik üretemeyiz demişti ve ben de Bilkent Üniversitesi İşletme okumaya karar vermiştim.
İki yıl sonra bir baktık Petlas'ı satın alma fırsatı doğdu ve üretime girmiş olduk. Hayatta her şeyin nasip olduğunu düşünüyorum. Henüz 25 yaşımdayken 500 milyon dolarlık bir yatırımı yönetme şansına sahip oldum. Bunun kısmet olduğunu düşünüyorum.”