2,2 milyar TL’lik yatırım planlıyoruz

09 Mart 2021
İstanbul İplik'in sahibi olan ve 2020'de 2,1 milyar TL ciroya ulaşan Invest Grup son 10 yılda gayrimenkul projeleri ile dikkat çekiyor. Invest Grup Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uçar, bu yıl 2,2 milyar TL'lik yatirım planladıklarını söylüyor.

SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr

21 Şubat 2021 tarihli sayıdan

Tekstil, gayrimenkul ve turizm alanlarında faaliyet gösteren Invest Grup, gayrimen-kulde üç önemli proje üzerinde çalışıyor. Son beş yıllık süreçte İstanbul'da 2 milyon metrekarelik alan inşa eden grup, bu yıl henüz arsa alım işlemlerine devam ettiği Bodrum'a da açılacak.

Bu üç proje için 2,2 milyar TL yatırım planlayan grup, girişimcilik ekosistemine de önemli bir adım atmaya hazırlanıyor.

Şirket, Invest Vadi projesinde yeni girişimler için kuluçka merkezi ve teknopark kurmak için ilk adımı attı. 1992 yılında İstanbul İplik ile sanayiciliğe adımı attıklarını ve 10 yıldır gayrimenkul geliştirme ve müteahhitlikte projeler hayata geçirdiklerini ifade eden Invest Grup Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uçar, grubun geçen yılı 2,1 milyar TL ciro ile kapattığını söylüyor.

Bu yıl gayrimenkulde Eyüp ve Ayazağa'da planladıkları projelerin yanı sıra pandemi ile birlikte A Plus müşterilerin uğrak noktası olan Bodrum'da da yer alacaklarını belirten Bahattin Uçar ile grubun yeni dönem yatırım gündemini ve büyüme planlarını konuştuk:

Öncelikle grup olarak bulunduğunuz sektörlerde 2020 yılını nasıl kapattınız? Bu yıl nasıl bir bütçeyle ilerleyeceksiniz?

Grubumuzun ana iş kollarından biri olan ve Düzce OSB'de faaliyet gösteren İstanbul İplik şirke-
timiz açısından pandeminin ilk aylarında siparişlerin durma noktasına geldiği bir süreç yaşadık. Pandemi sürecinde ilk etapta talepte bir bekle gör süreci yaşandı ve siparişler gelmedi. Fakat temmuz ayıyla birlikte gelen siparişlere yetişemez olduk.

Bildiğiniz gibi pandemiyi Avrupa bizden daha erken yaşadı ve yılın ilk yarısında alımları durdurdular. Fakat sonrasında stoklar azalınca tekrar talep gelmeye başladı. Bu yıl da yüksek bir taleple karşı karşıyayız. Günlük iplik satar olduk. Daha evvel satış yapabilmek adına bitmeyen görüşme trafiğimiz varken, şimdilerde sipariş için neredeyse her gün talep geliyor.

Açıkçası şu an kapasite yetmiyor ve mart sonuna kadar üreteceğimiz ipliği sattık. Düzce OSB'de 7 bin 200 ton yıllık kapasitemizde belki artışa gidebiliriz. Açıkçası 2021'in ötelenmiş ihtiyaçlar nedeniyle böyle yüksek taleple geçeceğini düşünüyorum. Tabii ticaret bu, bazen çok bazen az kazanırsınız. Fakat ben 2021'de çok iyi satışlarla gideceğimizi düşünüyorum. Şu an talebe yetişebilmek için üç vardiya ve 24 saat çalışıyoruz.

Peki grubun diğer işlerinde nasıl bir süreç yaşanıyor? Bu yıl ciroda nasıl bir performans bekliyorsunuz?

İnşaatta Vadistanbul, Vadi Koru ve Expres 24 gibi projelerimizi tamamladık. Fakat 2020'de pandeminin ilk sürecinde satış neredeyse yoktu. Devamında ise devletin katkısı ve faizlerin düşmesiyle ciddi bir satış performansı yakaladık. Düşük faizle gayrimenkul edinmek üzere tüketicilerin harekete geçmesiyle bu alanda da satışlarımız beklentilerin yüzde 30 üzerinde gerçekleşti.

Invest Grup olarak iştiraklerimiz ve ortak şirketlerimizden 2,1 milyar TL toplam ciro elde ettik. Gayrimenkul satışının yoğun olduğu bir yıl olan 2020'de stoklarımızı hızla elden çıkardık. Gayrimenkuldeki satışların tamamlanması ve yeni projelerin satışa çıkacağı 2021'de ise önemli yatırım kararlarına imza attık.

Bu yıl yatırım anlamında ne gibi girişimleriniz olacak?

İstanbul İplik'te ihracat odaklı büyümemizi sürdüreceğiz ve bu yıl 220 milyon TL ciro hedefliyoruz. Gayrimenkul tarafında ise projesi planlanmış, arsaları alınmış ve ruhsat başvuruları yapılmış toplamda 2,2 milyar TL'lik yatırım planımız var.

Öncelikle 480 dairelik Invest Vadi projemizi başlatacağız. 230 daireyi satmayıp otel hizmeti vereceğimiz bir rezidans yapacağız. Projede yer alacak diğer 250 dairenin tamamını ise pandemi sürecinde talebin arttığı bahçeli veya kullanım alanı geniş balkonlu yapacağız. Turizmde Vadi Koru'da zaten Radisonblu'nun işletmecisi olarak hizmet veriyoruz. Yeni projemizde ise rezidansımızda otel hizmetini yine biz vereceğiz.

Ayazağa'da planlanan Invest Vadi projemizin, arsa hariç sadece inşaat maliyeti 250 milyon TL civarında olacak. Bu işten 1,4 milyar TL ciro bekliyoruz, bu rakamın yarısı zaten arsa maliyeti oluyor. Projemizi mart veya nisan ayı gibi lanse edeceğiz.

Turizm sektörünün yaşadığı zorlu sürece rağmen neden böyle bir yatırım planladınız?

Pandemi sürecinde her ne kadar sıkıntılı bir süreç yaşansa da aslında rezidans hizmetleri ön plana çıktı. Yaşamı kolaylaştıracak her türlü hizmetin sunuluyor ve ev konforunda olması, otel konseptli rezidanslara ilgiyi yüksek tutuyor. Önümüzdeki süreçte buna talebin daha da artmasını bekliyoruz.

Peki sözün ettiğiniz yatırımların yanı sıra önümüzdeki süreçte müteahhitlik hizmetinde İstanbul dışına da açılacak mısınız?

Tabii, bu yıl Bodrum'da da arsa konusunda belli bir aşamaya geldiğimiz bir yatırımımız olacak. Göl-türkbükü'nde arsa edinme süreci devam eden bu yatırımda, belli konuları netleştirdiğimizde projemizin detaylarını da planlayacağız. Invest Grup olarak son beş yılda 2 milyon metrekare inşaat bitirdik.

Ana hedefimiz söz verdiğimiz işleri bitirmek ve doğru proje geliştirmek oldu. Türkiye'de bu büyüklükte metrekare üreten beş şirket ya vardır ya yoktur. Dolayısıyla İstanbul'da yoğun devam eden projelerimizi sürdürecek. Bakınız, yaptığımız projelerde yaşayan 32 bin insanın bize yazılı bir tebligatı yok. Makette, sözlü veya yazılı verilen bütün taahhütlerimizi yerine getirdik. Dolayısıyla şirketimizin hiçbir ihtarı yok.

Bu bizim için bir gurur kaynağı. Hatta Evyap, fabrikasının yerine yaptığımız proje sonrası işin bitiminde bize bir plaket sundu. Biz A Plus gayrimenkulü geliştirecek bir güç ve deneyimdeyiz. Eyüp ve Sarıyer'de satın alınan arsalarımız var. Dolayısıyla 15 yıllık projeksiyonumuz hazır.

Grup olarak önümüzdeki süreçte yeni bir sektöre girme planınız var mı?

Faaliyette olduğumuz sektörlerin yanı sıra mevcut işlerimizi destekleyen yeni girişimlerimizde olacak. Ana sektör olarak bu üç alanda gideceğiz. Ama girişimcilere yatırım konusunda da çalışıyoruz. Melek yatırımcılık bir yana Invest Vadi projemizde bir blokta kuluçka merkezi ve teknopark kurmak istiyoruz.

AYAZAĞA'DA TEKNOPARK KURACAK

Dijitalleşmenin giderek ön plana çıktığı bugünlerde yeni girişimlere ve iş fikirlerine kapı aralamak istediklerini söyleyen Bahattin Uçar, kuluçka merkezi ve teknopark kurmak üzere müracaatları yaptıklarını söylüyor. Uçar şunları aktarıyor: "İdeali olan ve kendi iş fikrine sarılıp emeğini esirgemeyen girişimlere destek veriyoruz. Yeni başlattık bu süreci, hem ticari hem de sosyal sorumluluk yatırımı olarak görüyoruz.

Fakat bu konuda önemli bir projeyi de hayata geçireceğiz. Yapımına başlayacağımız Invest Vadi'de 30 bin metrekarelik bir alanda teknopark açmak konusunda çalışmalara başladık. ODTÜ Teknopark'ın eski genel müdürünü transfer ettik.

Onun yönlendirmesiyle ekonomik durumu kısıtlı ama fikri olan ve devlet ile özel sektörün destek verdiği, önemli buluşların çıkacağı bir yapılanma olarak kuluçka merkezimizi açacağız. Fikri olup, ekonomik ve manevi desteği olanları buraya bekleyeceğiz."