2030'da 2 milyar kişi seyahat edecek

Gezginler artık her zamankinden daha benzersiz ve zengin deneyimler arıyor ve bu da küresel olarak turizm için yeni bir fırsat dalgasını ateşliyor. 2024’te 1,5 milyar insanın uluslararası seyahat ettiği düşünülürse, 2030’a kadar bu rakamın yüzde 30’un üzerinde bir artışla iki milyara ulaşması bekleniyor

02 Şubat 2025

Seyahat endüstrisinde değişim rüzgârı 2025’te de esmeye devam edecek. Yenilikçi gezgin deneyimlerinin damgasını vurduğu turizm paradigmasında çevre bilinci, teknolojik gelişmeler, sağlık gibi etkenler ön planda olacak. Turizm gelirinden pay alan ülkeler için uluslararası seyahatin önümüzdeki yıllarda büyümenin önemli bir itici gücü olması bekleniyor. Gezginler artık her zamankinden daha benzersiz, daha zengin deneyimler arıyor ve bu da küresel olarak turizm için yeni bir fırsat dalgasının kıvılcımını ateşliyor. 2024 yılında 1,5 milyar insanın uluslararası seyahat ettiği düşünülecek olursa, 2030 yılına kadar bu rakamın yüzde 30’un üzerinde bir artışla 2 milyara ulaşması bekleniyor. Bunun yanı sıra birçok hanenin son yıllarda kalıcı enflasyon nedeniyle artan mali baskılarla karşı karşıya kalması nedeniyle, kısa mesafeli seyahatin de aynı hızla devam edeceği öngörülüyor. Zorlu ekonomik ortam, giderek daha fazla maliyet bilincine sahip bir tüketiciyi şekillendiriyor.

MİLYONER SAYISI 85 MİLYONU AŞACAK

Lüks konaklama sektörü ise dünya çapındaki varlıklı nüfusun artışı ve bu kesimin özel deneyimlere duyduğu arzu sayesinde refah dolu bir dönem yaşıyor.  Hal böyle olunca da kişiselleştirilmiş lüks deneyimler, yeni sağlık ile zindelik hizmetleri, sürdürülebilir uygulamalar, benzersiz gastronomi girişimleri ve mükemmeliyet kültürü, günlük üç bin ABD doları veya daha yüksek ücretleri talep ediyor. Lüks pazarının büyümesini destekleyen birkaç faktör var ki dünya genelindeki milyoner sayısındaki artış, Çin’in lüks pazarındaki güçlü yeniden başlangıcı ve tüketici tercihlerinin özel deneyimlere doğru evrilmesi akla gelen ilk şıklar. Emlak sektöründe dünyanın bir numarası olarak kabul edilen İsviçre bankası UBS’ye göre, 2027 yılında dünyada milyoner sayısı 85 milyonu aşacak. Bu rakamda bugüne kıyasla 26 milyon, yüzyılın başına kıyasla 71 milyonluk bir artışı ifade ediyor. Son Knight Frank servet raporuna göre, ultra yüksek net değere sahip, yani 30 milyon doların üzerinde olan bireylerin serveti sayısı dünya genelinde yüzde 4,2 artışla 626 bin 619’a yükselmiş durumda. Bu servet artışı, küresel ekonomik büyüme ve bazı kilit yatırım sektörlerindeki olumlu gelişmelerle desteklenmiş durumda. Hisse senedi piyasaları, 
yapay zekâ konusundaki heyecan, yüzde 3,1 büyümüş konut sermaye değerleri, altın piyasasındaki yüzde 15’lik artış ve Bitcoin’deki yüzde 155’lik artış bu büyümenin başlıca sebepleri arasında. Üstelik bu sayının önümüzdeki beş yıl içinde yüzde 28 artması bekleniyor.

1,6 MİLYON LÜKS OTEL ODASI VAR

Beklendiği üzere, lüks otel sektörü de yükselişte. Uzman bir emlak bilgi şirketi olan CoStar’a göre, dünya genelindeki lüks otel odalarının sayısının 2024’teki 1,6 milyondan 2030’da 1,9 milyona ulaşabileceği öngörülüyor. Mevcut arzda yaşanan büyümeye rağmen, otel zincirleri talebi karşılamakta  zorlanıyor. Bu talep hem varlıklı gezginlerin artışından hem de doğum günleri, destinasyon düğünleri, balayı gibi özel deneyimler aracılığıyla daha sık seyahat etmeyi arzulayan orta sınıfın yeni deneyimler peşindeki kesiminden kaynaklanıyor. İş seyahatleri de lüks otel odalarına olan talebi artırıyor: Orta  ve üst düzey yöneticiler, kurumsal kültürü güçlendirmek ve çalışanları ödüllendirmek amacıyla lüks tatil mekanlarına daha fazla harcama yapıyor.Öncelikle şunu belirtmeliyim ki ulaşımdan konaklamaya, alışverişten tatil alışkanlıklarına kadar birçok alanda ciddi değişimler yaşanıyor. ‘Y’ kuşağıyla beraber, turizm acentesinden ulaşım ve konaklamanın içinde olduğu tur satın almalar çok azaldı. Yerine, sosyal medyadan görüp internet üzerinden kendi organizasyonunu yapanlar çoğunlukta artık. Sosyal medya sayesinde dünyanın en ücra köşelerinden dahi haberdar olan bu kuşak “Gidilmez” denen yere gidip “Yapılamaz” deneni yaparak turizmcilerin ezberlerini bir bir yıkıyor. ‘Z’ kuşağı da büyüklerinden eksik kalmıyor.

“BLEISURE” GÜÇLENİYOR

Gelelim 2025 yılında iş dünyasında süregelen en önemli trende. Son yıllarda adı sık telaffuz edilen seyahat trendlerinden biri de “Bleisure”. Peki Bleisure nedir, daha doğrusu açılımı neyi ifade ediyor? Kısaca iş ve boş zaman kelimelerinin birleşiminden türeyen bir deyim denebilir. İş seyahatleri esnasında boş zamanın tatil olarak değerlendirildiği bu anlayış, farklı bir seyahat düşüncesine de zemin hazırlıyor. Özellikle Y kuşağının moda haline getirdiği bleisure kavramı, cinsiyet, yaş veya statü farkı gözetmeksizin son yıllarda yeni bir seyahat tutkusu haline geldi. Çok çalışanlar ve genellikle evden uzakta olup zaman bulamayanlar için iş hayatını daha keyifli hale getirebiliyor. Son yıllarda küresel iş seyahati pazarının iki trilyon dolar hacme ulaştığı düşünülecek olursa bu kavramın önemi gözler önüne seriliyor. Yapılan araştırmalara göre, iş seyahatlerinin yüzde 43’ü artık eğlence de içeriyor. Düzenli olarak ulusal ve uluslararası konferanslara, fuarlara, müşteri toplantılarına ve sunumlara katılan çalışanlar, bu yeni seyahat trendinden en verimli şekilde yararlanıyor.

EĞLENCE İTİCİ BİR GÜÇ

2024’teki küresel eğlence turizmi harcaması şu anda 5,5 trilyon doların üzerinde bir değere sahip. Uluslararası seyahatin önümüzdeki yıllarda büyümenin önemli bir itici gücü olması bekleniyor. Tatil alışkanlığı gelişmiş ülkelerde yapılan araştıramaya göre, eğlence arayanlar orta ila düşük gelirli, Lüks gezginler yüksek gelirli ve çevreci maceracılar ise orta gelirli insanlardan oluşuyor. Daha çok aktivite ve deneyim isteyen yeni kuşaklar için macera ile eğlence turizmi öne çıkıyor. Artık klasik turlardan çok, adrenalini yükselten aktiviteler revaçta. Dağlara çıkmak, kızgın çöllerde, ya da ıssız kanyonlarda yürümek, parasailing veya off-road yapmak gibi…  Kişiselleştirilmiş vahşi doğa seferleri düzenleyen kulüpler, yeme-içme ve her türlü lüksün gözetildiği  karavan, çadır ve ağaç evler bu akımın sinyallerini bir süredir veriyor.

Ayrıca kültür turizmi pazarının da önümüzdeki beş yıl içinde yaklaşık yüzde 15 oranında büyümesi bekleniyor ve 2032 yılına kadar 17 milyar doları aşacağı hesaplanıyor. Kültür tarihinin küresel öneminin altını çizerek, mevcut bin 200’den fazla Dünya Mirası alanının en azından kategorize edilen 900 kadarına ilginin her geçen gün artacağı vurgulanıyor.

GASTRO KEŞİFLER REVAÇTA

Bununla birlikte, artık tatil planları restoranlara ve gastro keşiflere de odaklanıyor. Ekonomik çalkantılara rağmen, dünyadaki lüks tüketim çılgınlığı halen sürüyor ve lüks sınıftaki oteller de bu pastadan pay alma yarışını sürdürüyor. Yeni nesil tüketicinin ilk tercihiyse dev tesisler değil, lüks butik oteller. Konaklayacakları otellerin hikâyesi olsun istiyorlar. Mesela konumlandığı bölgenin otantik havasını hissettiren özgün tesisler hayli popüler.  Lüks otellerin alışılagelmiş İtalyan, Çin ve Japon mutfaklarına bölge lezzetlerinin eklenmesi de bunun iyi bir örneği.


RAKAMLARLA LÜKS TURİZM FIRTINASI

  • 2027 yılında dünyada dolar milyoneri sayısı 85 milyonu aşacak. Bu rakamda bugüne kıyasla 26 milyon, yüzyılın başına kıyasla 71 milyonluk bir artışı ifade ediyor.
  • 30 milyon doların üzerinde servetleri olan bireylerin sayısı dünya genelinde yüzde 4,2 artışla 626 bin 619’a yükselmiş durumda.
  • 2024’teki küresel eğlence turizmi harcaması 5,5 trilyon doların üzerinde bir değere sahip.
  • 2024 yılında dünya genelinde 1,5 milyar insan, uluslararası seyahat etti. 2030 yılına kadar bu rakamın yüzde 30’un üzerinde bir artışla iki milyara ulaşması bekleniyor.
  • Turizm sektöründe kişiselleştirilmiş lüks deneyimler, yeni sağlık ile zindelik hizmetleri ve gastronomi girişimleri günlük üç bin ABD doları veya daha yüksek ücretleri talep ediyor.
  • Dünya genelindeki lüks otel odalarının sayısının 2024’teki 1,6 milyondan 2030’da 1,9 milyona ulaşabileceği öngörülüyor.

SEYAHAT TRENDLERİNİ Y VE Z KUŞAĞI BELİRLİYOR

Teknoloji çağından turizm de nasibini alıyor ve bu çağın içine doğan Y ve Z kuşakları artık seyahat trendleri belirliyor. 2020’yle birlikte harcama gücünün büyük bölümüne 1980’lerde ve 1990’lı yılların ilk yarısında doğan Y kuşağı sahip olacak. 2030’da itibarıyla turizm sektörünün dinamiklerini değiştirmesi beklenen 2000’li yılların başında doğan teknoloji bağımlısı Z kuşağı da şimdiden etkisini hissettirmeye başladı. Daha çok aktivite ve deneyim isteyen bu nesiller için macera ve eğlence turizmi öne çıkıyor