2020'de hangi hisseler öne çıkar? 10 kurumdan 39 öneri

31 Ocak 2020

Piyasalar 2019'u geride bırakmaya hazırlanırken borsa 110.000'in üzerini gördü. Biz de 2020'de potansiyel yaratabilecek hisseleri araştırdık ve 10 kurumdan 39 hisse önerisi aldık. En çok önerilen hisseler, Garanti, Akbank, Petkim, Tofaş, Turkcell ve Tüpraş oldu.





CEREN ORAL BALABAN
coral@ekonomist.com.tr





2019'un bitmesine az zaman kala borsada yükselen bir trend var. Yıl içinde 83.000'lere kadar geri çekilen ve uzun süre 100.000'i aşamayan BİST-100, ekim sonundan bu yana yükseliş hareketi sergiliyor.





Tabloyu görmek için görsele tıklayın.









6 Aralık'ta kapanışını 108.869'dan yapan BİST-100, geçen hafta ise nisan ayından bu yana ilk kez 110.000 düzeyinde kapanış yaptı.





Ahlatcı Yatırım Araştırma Müdürü Barış Ürkün, yurtiçinde ekonomik verilerde dipten dönüşe dair işaretlerin belirginleşmesinin, siyasi ve jeopolitik risklerin nispeten geri planda kalmasının, enflasyonda beklentilerin yıl sonu için iyileşmesinin BİST'te yükselişi tetiklediğini söylüyor.





CDS'lerin geri çekilmesi ve ABD-Çin arasında ticaret anlaşması imzalanması umudu da borsayı destekliyor. Ürkün, birçok ülkenin faiz indirimine gittiği ortamda global piyasalardaki riskli varlıklara yönelimle BİST'in de bu gelişmeleri fiyatladığını aktarıyor.





Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya ise borsaların yılı nasıl kapatacağının ABD Başkanı Donald Trump'a bağlı olabileceği görüşünde. Kaya, ABD-Çin ticaret barışı gerçekleşirse piyasaların yılı zirvede tamamlayabileceğini söylüyor.





39 HİSSE ÖNERİSİ
2020'ye girmeye az zaman kala aracı kurumların portföylerine yeni hisseler giriyor. Bunların yeni yılda potansiyelin yüksek olduğu, başarılı bilanço ve hisse performansı beklenen, bu anlamda yeni bir hikaye yaratabilecek hisseler olduğunu görüşü paylaşılıyor.





Bu hikayede temel dinamikler ise ekonominin canlanması, faizlerdeki düşüş, kredi büyümesinin artması, finansman giderlerinin gerilemesi, TL'nin stabilizasyonu olarak sıralanıyor.





Bu bağlamda 2020'de öne çıkması beklenen, potansiyel sunan hisseleri araştırdık. Toplam 10 kurum 39 hisse için 'al' dedi. Yedi kurumun portföyündeki Garanti BBVA en çok önerilen hisse oldu. Garanti'yi, Akbank, Petkim, Tofaş Oto, Turkcell ve Tüpraş izledi.





CAZİP GETİRİ SUNANLAR
Önceki hafta İş Yatırım, Erdemir ile Yataş'ı en çok önerdiği hisseler arasına ekledi. Kurum, Erdemir'in yatırım temasını, "Döviz bazlı gelirleri, pazar liderliği, düzenli temettü ödemeleri, güçlü bilançosu ve kompozitte kuvvetli büyüme beklentileriyle cazip bir getiri fırsatı sunuyor" diyerek açıklıyor.





İş Yatırım'a göre, Yataş ise görece düşük faiz ve enflasyon ortamından en fazla fayda sağlayacak şirketlerden biri. Kurum, 2020'de daha güçlü talep ortamıyla Yataş'tan hızlanan mağaza açılışları bekliyor.





Ak Yatırım, Anadolu Efes ile Migros'u listeye eklerken Tekfen'i çıkardı. Kurum analistleri, Anadolu Efes'i listeye ekleme nedenlerini, "Geçmiş çarpanlarına kıyasla iskontolu işlem gören Anadolu Efes'te yurtdışı operasyonlardaki güçlü toparlanma fiyatlanmadı" diyerek özetliyor.





Migros için şirketin güçlü operasyonel performansının düşen faiz ortamı ve TL'nin stabili-zasyonu ile desteklenmeye devam edeceği öngörüsünü paylaşıyor.





Tekfen'i bu listeden çıkaran Ak Yatırım, kısa vadede yeni inşaat projesi kazanımı ve/veya gübre marjlarında iyileşme olmadığı sürece hissenin piyasa üzeri getiri elde etmesini beklemiyor.





YKB, MAVİ, KOZA ALTIN
Yatırım Finansman'da ise YKB ve Mavi Giyim model portföye girdi. Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök, YKB'nin takip ettikleri bankalar arasında hedef değerine göre en fazla yükselme potansiyeline sahip banka olduğunu söylüyor.





Unicredit'in Koç Holding'e hisse satış işleminin 2020 ikinci ya da üçüncü çeyrekte tamamlanacağını kaydeden Gök, bu işlemin ardından Unicredit'in piyasada hisse satmayacağını öngörüyor.





Satışın YKB'deki olumsuz etkisinin ortadan kalktığını da düşünüyor. Serhan Gök, Mavi Giyim için "Tüketici güveni, düşen faizler ve istikrarlı TL ile iyileşiyor. Mavi bu trendin kazananlarından olabilir. Sağlıklı büyümenin sinyallerini görüyoruz" diyor.





Yatırım Finansman'ın portföyüne mayısta eklediği Koza Altın, o günden aralık başına kadar endeksin yüzde 50 üzerinde getiri sağladı. Kurum, yüksek getirinin ardından hedef fiyatını değiştirdi, yeni fiyatla yükseliş potansiyeli sınırlandığından hisse portföyden çıkarıldı.









MURAT AKYOL ÜNLÜ&CO-DAHA FINANSAL DANIŞMANLIK MÜDÜRÜ
"AVRUPA'YA İHRACAT KRİTİK OLACAK"
"Aralık ayı başı itibarıyla portföyümüz Akbank, Garanti BBVA, Koza Altın, Sabancı Holding, Tofaş Oto, Turkcell, Tüpraş, Ülker Bisküvi'den oluşuyor.





Önemli bir haber akışı ortaya çıkmadıkça 2020 ilk çeyrekte banka ve sanayi şirketlerinin hisse performansı arasında net ayrışma yaşanması için güçlü bir neden görmüyoruz.





Ancak faizlerdeki düşüşle ekonomide gözlenen toparlanma şirketlerin yurtiçi satışlarını ve faiz ödemelerini olumlu yönde etkileyebilir. Avrupa ekonomilerindeki yavaşlama ise Avrupa'ya ihracat yapan şirketlere negatif yansıyabilir."





EN ÇOK ÖNERİLEN 6 HİSSENİN ANALİZİ
1- AKBANK

Takibe alma ve karşılık ayırmada muhafazakar olan Akbank'ın aktif kalite düzelme sürecinin hızlı olması bekleniyor. 2020'de bankanın yüksek kâr artışı elde edeceği öngörülüyor. Bunda kuvvetli net faiz geliri ve gerilemesi beklenen risk maliyeti etkili olacak.





2- GARANTİ BBVA
Tüketicinin sürükleyeceği bir büyüme ve düşük faiz ortamı için iyi konumlanmış durumda. Yüksek TL likiditesi, fonlama bazının çeşitlendirilmiş ve düşük maliyetli olmasıyla sermaye yeterlilik oranının sektörün en yükseklerinden olmasıyla Garanti, kuvvetli büyüme yakalayabilir.





3- PETKİM
Nafta fiyatlarındaki olası gerilemeyle operasyonel kârlılıkta normalleşme gözlemlenebilir. Şirket, STAR Rafinerisi'nden 2020'de tam fayda sağlayabilir. Petkim sahasında yapılabilecek diğer petrokimya tesisleri hammadde ve satış miksini kuvvetlendirebilir.





4- TOFAŞ OTO
2020'de iç pazarda fiyat artışı ve kurun ihracat gelirlerine ılımlı olumlu etkisiyle satış hacminde ve gelirlerinde artış bekleniyor. Hem binek hem de hafif ticari araç segmentinde yerli üretici olması TL'nin zayıf olduğu dönemlerde Tofaş'a ithalatçı rakiplerine kıyasla rekabet avantajı sağlıyor.





5- TURKCELL
2020-2022 arasında, gelirlerde yüzde 13-16 yıllık bileşik büyüme, yüzde 3942 FVAÖK marjı bekliyor. Operasyonel yatırım harcamalarının satışlara oranının yüzde 16-18 olmasını öngörüyor. Tüm iş kollarını kapsayacak şekilde her yıl 1 milyon yeni abone kazanımı hedefliyor.





6- TÜPRAŞ
2019'da bakım duruşları, TL'deki değer kaybı ve ağır ham petrol fiyatlarının artmasının olumsuz etkileri görüldü. Ancak satış dağılımının düzelmesi ve temiz yakıt kuralları (IMO 2020) beklentileri dolayısıyla 2020'de net kâr ve faaliyet kârında ciddi iyileşme öngörülüyor.