2020 ilk çeyrekte 125.000'i görürüz

16 Kasım 2019

Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin, yılın son çeyreğinde borsaya ilginin arttığını söylüyor. Kurum, 2020 ilk çeyrekte endeksin 125.000 seviyesini bulacağını öngörüyor. Şahin, yatırımcılara en çok hisse senedi, altın ve sabit getirili menkul kıymet öneriyor.





GÖZDE YENİOVA
gyeniova@ekonomist.com.tr





Piyasalarda önemli gündem maddeleri takip edilirken iç ve dış gündem gelişmelere yön vermeye devam ediyor.









Vakıf Yatırım ekibiyle bir araya gelerek bu süreçte piyasalarla ilgili beklentilerini ve yatırımcılara önerilerini sorduk.





Global ortamdaki gelişmeleri Türkiye açısından fırsat olarak gören Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin, önemli risklerin fiyatlandığını söylüyor.





Şu anda borsanın iskontolu olduğunu söyleyen Şahin, banka, telekom, perakende ve otomotiv hisselerinde fırsat olduğunu belirtiyor.





Kemal Şahin'in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:





Bu yılın sonu ve 2020 için piyasa beklentileriniz nedir?
Piyasaları tehdit eden en büyük risk döviz kurundaki dalgalanma oldu. Bu yıla baktığımızda doların yılbaşından bu yana getirisi yüzde 7 civarında. TL getirisi çok daha fazla oldu. Borsada tam olarak istediğimizi bulamadık.





Yılbaşından bu yana TL bazından yüzde 7-8 civarında kazandırdı. Ancak son çeyrekte ilginin arttığını görüyoruz. Faizlerindeki düşüşle birlikte borsa yatırımcısında artış gözlemledik.





Geçtiğimiz yıllarda mevduata alternatif olarak gayrimenkul görülüyordu. Şimdi ise bunun yerine farklı enstrümanlar arandığını görüyoruz.





Yatırımcılara portföy öneriniz nedir?
Piyasalar gelişmelere bağlı olarak çok hızlı hareket ediyor. Yatırımcılara yüzde 45 hisse senedi, yüzde 30 altın, yüzde 25 civarında sabit getirili menkul kıymet öneriyoruz.





Altın, dünyadaki ticaret savaşlarından dolayı öne çıkıyor. ABD borsaları zirveyi gördü, düşük faiz hadleri var, ticaret savaşları sürüyor. O nedenle altına talep devam edecektir.





Yıl sonu için endeks beklentiniz nedir? Bu dönemde ne öneriyorsunuz?
Bu yılın 105.000 seviyesinde tamamlanmasını bekliyoruz.





2020 ocak ve şubatta ise yabancı talebiyle birlikte daha fazla yükseliş olacağını tahmin ediyoruz. Şu anda dünyanın en ucuz borsalarından biriyiz.





Özellikle bankalar oldukça iskontolu. Model portföyümüzde de bankaların ağırlığı yüzde 30 civarında. Telekom ve perakende tarafında pozitif beklentilerimiz var. Otomotivde rakamlar beklentilerin üzerinde.





Önümüzdeki yıl borsa için beklentimiz ilk çeyrekte endeksin 125.000 seviyesine geleceği yönünde. Önemli risklerin büyük ölçüde fiyatlara yansıdığını düşünüyorum. Global ortam bizim için pozitif.





Bu ortam devam eder mi?
Ben devam edeceğini düşünüyorum. Özellikle gelişmiş ülkelerde yeterli büyüme sağlanamıyor. ABD'deki en büyük gündem Çin ile rekabet. Daha güçsüz dolar ve düşük faizin devam etmesi gerekiyor.





Tüm bunlar düşünüldüğünde, gelişmekte olan ülkeler için çok büyük fırsatlar olacaktır. Bizim tabii ki jeopolitik risklerimiz var. Bu riskleri geride bırakıp avantajlı taraflara bakmak gerekiyor. Suriye ile güvenli bölgede oluşacak yapıda bazı şirketler için fırsat ve hareket olacağını düşünüyorum.





Makro tarafta riskler görüyor musunuz?
Enflasyon yüzde 25'ten yüzde 8,5'e geldi. Yıl sonunda baz etkisinin geçmesiyle yüzde 12'yi bulacak. Ancak bu dönemde alınan tedbirler sürecin bu şekilde devam edeceğini gösteriyor. Burada istikrar önemli.





Enflasyon tarafında risk beklemiyoruz. Biz önümüzdeki yıl için istikrarın sağlandığını, faizlerdeki iniş trendinin devam edeceğini düşünüyoruz. Bankacılıkta kredi büyümesi kamu bankalarından geldi.





Yüzde 20'nin üzerinde büyüme sağladılar. Bu dönemde özel bankalarda kredi büyümesi görmüyorduk. Ancak son bir ayda kredi büyümesi başladı. Uygun fiyatlarda kredi veriliyor. Bu da önemli göstergelerden biri.





Vakıf Yatırım olarak 2020 ajandanızda neler var?
Bireysel yatırımcı tabanımızı geliştirmek için çalışmalarımız devam edecek. 4 bin banka satış personeline üç tane yatırım hesabı açma hedefi verdik. 80 bin olan müşteri sayımızı 100 bine taşıyacağız.





Biri özel biri kamu olmak üzere yeni halka arzlar olacak. Şirket yapılandırmalarına yönelik çalışmalara başladık. Daha önce gayrimenkul sertifikası yaptık. Kalkınma Bankası ile yürüttüğümüz projeler de var.





Ayrıca Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Pendik ve Tuzla belediyeleri ile sağlıkla ilgili tematik bir teknokent kurduk. Burada yüzde 10 hissemiz var.





MODEL PORTFÖYÜNDE HANGİ HİSSELER VAR?
AKBANK

Yüksek likidite, ihtiyatlı karşılık politikası ve yüksek verimlilik rasyosu var.





GARANTİ BBVA
Güçlü sermaye yeterlilik rasyosu, benzer bankalara göre yüksek öz kaynak kârlılığı, dengeli kredi portföyü, ihtiyatlı karşılık ayırma politikası bulunuyor.





MİGROS
Güçlü büyüme dinamikleri ve operasyonel performansta iyileşme devam ediyor.





TÜRK HAVA YOLLARI
Turizm sektöründe devam eden güçlü seyir, İstanbul Havalimanı ile artacak kapasitenin gelecek dönem büyüme hikayesinde yaratacağı potansiyelin olumlu katkısı olacak.





BİZİM TOPTAN
Satış stratejisindeki dönüşümün finansallarda yarattığı iyileşme devam ediyor. Makroekonomik risklere karşı defansif bilanço yapısı var.





ASELSAN
Hem savunma hem de savunma dışı alanlarda güçlü büyüme potansiyeli var. Döviz kurlarındaki dalgalanmalara karşı korunaklı operasyonel ve finansal yapıya sahip.





KOÇ HOLDİNG
Dengeli portföy yapısı, toplam gelirler içerisinde ihracatın payı ve dövize endeksli gelirlerin yüksek olmasıyla dikkat çekiyor.





ANADOLU CAM
Gıda ve içecek gibi defansif sektörlere yoğunlaşıyor. Makroekonomik risklere daha dirençli.





TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG
İstanbul Atatürk Havalimanı ile ilgili tazminat belirsizliğinin kısa vadede netleşeceği beklentisi ve cazip değerleme çarpanlarıyla potansiyeli var.