CEREN ORAL
coral@ekonomist.com.tr
İST-100 Endeksi, önceki hafta banka hisselerindeki satışların etkisiyle 89.571'e kadar gerilemişti. Böylece 88.679'dan kapandığı 6 Nisan 2017'den beri ilk kez bu seviyeleri test etmişti.
Tabloları görmek için görsellere tıklayın.
Piyasalar, geçen haftaya da Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye indirmesiyle ve not görünümünün negatif olduğunu açıklamasıyla başladı. Fitch'in açıklamasında, enflasyondaki sıçrama ve cari açıktaki artışla makroekonomik istikrar üzerindeki aşağı yönlü risklerin güçlendiği kaydedildi.
1994'ten beri Türkiye'ye not veren Fitch, bu indirimle Türkiye'ye yönelik en hızlı indirim rekorunu egale etti. Bu haberle geçen haftaya 89.744 ile başlayan BİST-100 ise daha sonra OHAL'in kaldırılmasıyla moral buldu ve 94.082'ye kadar yükseldi.
BİLANÇO DÖNEMİ GELDİ
Piyasalarda görünüm böyleyken BİST-100'ün seyrini etkileyecek önemli gelişmelerden biri de 24 Temmuz'da Türk Telekom ile başlayacak olan ikinci çeyrek bilanço dönemi olacak. Solo bilançolar 9 Ağustos'a, konsolide bilançolar 27 Ağustos'a kadar açıklanacak.
Biz de bu dönemde sanayi şirketlerindeki ve bankalardaki ikinci çeyrek net kâr beklentilerini inceledik. Tablomuzda rakamsal tahminleri görebilirsiniz. İkinci çeyrekte banka net kârlarında yıllık bazda çift haneli büyümeye karşın çeyreksel bazda gerileme bekleniyor. Sanayi şirketlerinde ise net kâr, FVAÖK ve satış gelirinde yıllık bazda ilk çeyreğe göre daha sınırlı artış öngörülüyor.
ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Peki, bilançolarda hangi faktörlerin etkisi hissedilecek? A1 Capital Araştırma Uzmanı Vahap Taştan, bilançolarda bankalara kıyasla sanayi şirketlerinin öne çıkacağını öngörüyor.
"Ancak ikinci çeyrekte değer kaybeden bir TL vardı" diyen Taştan, bunun döviz açığı olan ve bu açığı türev araçlarla kapatmayan sanayi şirketleri için olumsuz olacağına değiniyor. Taştan, FVAÖK yaratan şirketlerde dahi finansman giderleri nedeniyle net kârlarda düşüş bekliyor.
Vahap Taştan, sözlerine şöyle devam ediyor: "2018'in muhtemelen en iyi çeyreği, ilk çeyrek olacak. Sanayide özellikle perakende sektörü verileri, ikinci çeyrekte ilk çeyrek bilançolarına göre nispeten zayıf ama büyümeyi destekleyen sonuçlar alma olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor. İkinci çeyrekte nispeten ivme kaybı olsa da bilançolar piyasayı destekleyebilir. Tek soru işareti, faizler. Faiz oranlarının yukarı çıkması, şirket değerlerini kârlardan bağımsız olarak aşağı çekiyor."
ZAYIF TL BİLANÇOLARI GÖLGELEDİ
İş Yatırım analistleri, ikinci çeyrekte bankalar hariç şirketlerin toplu ciro ve FVAÖK'lerinde sırasıyla yüzde 24 ve yüzde 36 artış beklerken, toplu net kârlarda yıllık bazda yüzde 3 büyüme öngörüyor. "İkinci çeyrek net kâr büyümeleri zayıf TL ile gölgelendi" diyen İş Yatırım, faaliyet kârlarındaki artışın net kâra yansımamasını TL'deki kayıpla artan finansman giderlerine bağlıyor.
İş Yatırım, döviz cinsi gelirleri ve/veya döviz uzun pozisyonları olan şirketlerin FVAÖK ile net kârlarını da büyütmeyi başaracağını söylüyor. Kurum analistleri; Soda Sanayii, Trakya Cam, T. Şişecam, Anadolu Cam, Erdemir, TAV, Doğuş Oto, Ford Otosan, Tofaş Oto, Selçuk Ecza Deposu ve Akçansa'yı net kârını büyütecek şirketler arasında gösteriyor.
HANGİ SEKTÖRLER?
GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, demir-çelik, savunma, havacılık gibi sektörlerden yüksek performans bekliyor. Erkan, demir cevheri ve çelik fiyatlarındaki artışla, fiyat-lama politikasını maliyet ve kurlardaki artışlara endeksleyen demir-çelik sektörünün operasyonel anlamda verimliliğini koruyacağını söylüyor.
Enver Erkan, "Devlet projeleri ve yoğun iş alımı Aselsan özelinde savunma sektörünün kârlılığını olumlu etkileyecek" diyor. Erkan, trafik verilerindeki yıllık büyümenin de artan turizm çerçevesinde havacılığa gelir artışı sağlayacağı kanaatinde.
Ancak Erkan, bu sektörde finansman kanadının risk oluşturmaya devam edeceğini de düşünüyor. Etilen nafta marjındaki artışa rağmen düşük fiyatların petrokimya sektörünün kârını düşürebileceğini de sözlerine ekliyor.
SONRAKİ ÇEYREKLERE DİKKAT!
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu, toplam döviz pozisyonları artıda olan demir-çelik ile yurtdışında projeleri olan taahhüt şirketlerinin bu dönemde öne çıkacağı görüşünde.
Kordsa'dan iyi performans bekleyen Akkoyunlu, yüksek enflasyonun operasyonlara olumlu yansımasından dolayı gıda perakende şirketlerinin de iyi kâr elde edeceğini kaydediyor.
Bu noktada Ali Kerim Akkoyunlu, özellikle enflasyondaki, tahvil faizlerindeki ve petrol fiyatlarındaki sert artışlar ile ekonomik aktivitedeki yavaşlamaya dikkat çekiyor. Bu dört faktörün üçüncü ve son çeyrek bilançolarına daha etkili şekilde yansıyacağı uyarısında da bulunuyor.