GÖZDE YENİOVA
gyeniova@ekonomist.com.tr
Bunlar arasında, daha fazla sensör kullanımı, otonom cihazların yaygınlaşması, uygulama ve hizmetlerin birleşmesi gibi trendler yer alıyor.
1- Çevreleyen kullanıcı deneyimi
Cihaz ve sensörlerin daha fazla içerik kullanmasıyla birli kte kullanıcı deneyimlerimiz de baştan sona etki lenecek. Kullandığımız cihaz ve sensörler öyle akıllı olacaklar ki , biz farkında olmadan hayatımızı düzenleyebilecek yeteneğe eri şecekler. Buradaki mücadele alanı uygulama tasarımlarını geliştirmede olacak ve cihazdaki algılama, eş zamanlılık ve işbirliği önem kazanacak.
Örneğ in, Pebble giyilebilir teknolojinin ana beyni ile iletişime geçebilen ve güncellenebilen akıllı kayış (smartstraps) konseptini duyurdu. Bu özel sensörler ucuzladıkça yeni veri kaynakları eklemenin ve icat etmenin önü açılacak.
2- Daha fazla sensör
Farklı trendlerle birlikte kullandığımız kişisel ve profesyonel cihazlardaki sensörler de gün geçtikçe artıyor. Cihazlar daha fazla veri topladıkça daha akıllı hale geliyor. Gartner'a göre bu sensörler gün geçtikçe birbirleriyle daha uyumlu hale gelecek ve birlikte çalışarak günlük hayatımız hakkında daha fazla bilgiye sahip olacak. Bu beklentiyle de sensör üreticilerinin geliştirdiği çözümler daha fazla günlük ve iş hayatımızda olacak.
3- 3D yazıcıda çeşitlilik
Yeni bir trend sayılmasa da, 3D yazıcılar, özellikle son dönemde bu teknolojiyi motor parçaları üretiminde kullanan Tesla ve roket parçaları tasarımında kullanan SpaceX ile birlikte daha farklı bir konuma geldi. Önceden küçük pilot denemeler yapılırken şirketler artık büyük üretimlerinin bir parçası olarak 3D yazıcıları kullanmaya başladı. Gartner'a göre bu teknolojinin daha iyi uygulamaları biyolojik malzemeler ve yiyecek ile devam edecek.~
4- 'Her şeyin verisi' önem kazanacak
Gartner'a göre, 2020 yılında, 25 milyon cihaz her konuda data üretme yeteneğine erişecek. Bu durum fırsatlar yaratırken bir mücadele alanı da ortaya çıkaracak. Verilerin fazlalaşmasıyla bu veriyi anlamlı hale getirip kullanmak işin önemli yanı olacak. Bu süreçte veri dalgasının gücünden yararlanan şirketler rakiplerinden bir adım öne çıkacak.
5- Makineler öğrenmeye başlayacak
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte cihazlar yalnızca veritoplamayacak, aynı zamanda öğrenmeye de başlayacak. Bu sayede insanlar tarafından yapılması gereken pek çok analiz, makineler tarafından yapılabilecek. İnsanlarsa daha üst düzey işlerle meşgul olacak. Böylece çoğu yerde insanların yaptığı iş makineler yoluyla daha kısa sürede yapılacak ve insanlara daha yaratıcı işler yapma olanağı sağlayacak.
6- Uyarlanabilir güvenlik mimarisi
Pek çok CIO için şirkette güvenlik konusu öncelikli başlıklar arasında yer alıyor. Ama buna rağmen güvenlik ihlalleri yaşanabiliyor. Güvenlik için bazı yöntemler kullanılıyor ancak Gartner'a göre gelecekteki yöntemler savunmadan öteye geçecek ve tehditleri önceden tahmin edebilen modeller geliştirilecek. Gartner, şirketlerin bütün iş süreçleri için baştan sona güvenlik önlemleri geliştirmeleri gerektiğini vurguluyor
7- Nesnelerin interneti platformları
Gartner'a göre bugün nesnelerin internetini kullanan platformlar çok bölünmüş durumda. Bu platformların bir araya gelmesi ve verinin paylaşılması çok daha faydalı olacak. Bu konu 2018'de gündeme gelecek. IT departmanları ilk olarak entegre çözümlerin yerine bireysel çözümler üretecek. Ancak IT liderlerinin entegrasyonun daha faydalı olduğunun farkına varmalarıyla birlikte değişiklikler başlayacak.
8- Otonom cihazlar artacak
Robotlar, yetenek anlamında insanları geçmeleriyle birlikte, hızlıca insanların işlerini de devralmaya başlayacak. Bu konuda belki de en iyi örnek, yılların deneyimiyle öğrenilmiş bilgiler ışığında geliştirilen insansız araçlar. İnsansız araç konusunda en popüler örnek de tabii ki Google'dan geldi. Test sürüşleri için yollara çıkan araç heyecan yaratıyor. Öte yandan 'geleceğin şehri' olarak adlandırılan şehirler de ilk örneklerini vermeye başladı. Birleşik Arap Emirlikleri'nde yer alan Masdar City, bilinen ilk çevre dostu eko şehir projelerinden biri.
9- Yapay zeka
Gartner, teknolojinin insan beynini taklit edecek seviyeye eriştiğini belirtiyor ve şirketlerin insan mimiklerine benzer teknolojiyi geliştirdiklerine dikkat çekiyor. Bunun en bilinen örneklerinden biri Facebook'un DeepFace yüz tanıma teknolojisi olarak gösteriliyor. Bu teknoloji ileride Facebook'un yaptığı gibi tüketiciler için kullanılan çözümler olarak karşımıza daha fazla çıkacak.
10- Birleşen uygulama ve hizmetler
Artık pek çok uygulama birlikte çalışabilmek üzere tasarlanıyor ve bu parçaların toplamından çok daha değerli bir şey olarak görülüyor. Tek başına değil, ekosistemin diğer parçalarıyla entegre çalışma trendi yükselemeye devam edecek. Buna iyi örneklerden biri de araç paylaşım uygulamaları. Örneğin araç paylaşma platformu Lyft, geleneksel seyahat seçeneklerine yeni bir alternatif getirdi.