AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN
asakarya@ekonomist.com.tr
ABD merkezli yatırım şirketi Invest-corp’un ortaklığının ardından 2014 yılında Maret’i satın alarak pazardaki gücünü artıran Namet, yeni bir yatırıma hazırlanıyor. Çayırova’da 47 bin metrekare üzerine kurulacak olan yeni tesis için 150 milyon TL’lik yatırım yapılması planlanıyor. 2018 yılı sonunda bitmesi hedeflenen tesiste 600 kişiye yeni istihdam sağlanacak. Yeni tesis 50 bin ton olan üretim kapasitesini 70 bin tona çıkaracak.
Pazarda yeni ürün gruplarıyla büyümeyi planladıklarını söyleyen Namet Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Kayar, "Fabrikamızı son teknoloji olarak tasarlıyoruz. Almanya’dan danışmanlık alıyoruz. Yeni üretim teknikleriyle pazarda fark yaratmayı hedefliyoruz” diyor.
HEDEFLER YÜKSEK
Namet, Investcorp’un ortaklığının ve Maret satın almasının ardından yüzde 90’ın üzerinde büyüdü. 2016 yılını yüzde 20 büyüme ile 1,4 milyar TL ciro yaparak kapattı. 2017’de de yüzde 15-20’lik büyüme hedefleniyor. Şirketin büyümesi, son dönemde pazarda görülen genel trende uygun olarak küçük gramajlı ürünlerden geliyor.
Tüketim alışkanlıklarının değiştiğini söyleyen Tarık Kayar, bu konuda şöyle konuşuyor: “Artık daha küçük aileler var ve insanlar tazeliğini koruması için küçük paketli ürünleri tercih ediyor. Dilimli ürün pazarı ilk girdiğimizde yüzde 10’lardaydı, şu anda yüzde 50’lere geldi. Avrupa’da bu oran yüzde 90. Ciromuzun içindeki payı da artıyor. Küçük porsiyonla ürünleri piyasaya sürdüğümüz dört yılda ciro içindeki payı yüzde 10-15’lere kadar çıktı. Her yıl büyümeye devam ediyor.”
40 MİLYON TL YATIRDI
Namet, şarküterinin yanı sıra taze et ürünleri, dondurulmuş ürünler ve ileri işlenmiş ürünler olmak üzere üç farklı grupta daha faaliyet gösteriyor. Şirket, 2013 yılında Koç Grubu’ndan satın aldığı Şanlıurfa’daki et tesisinin kapasitesini 17 bin büyükbaş hayvandan 50 bine çıkardı. Tarladan sofraya tam entegre bir sistemle çalıştıklarını söyleyen Tarık Kayar, söz konusu tesisin bölgenin en büyük hayvan varlığına sahip olduğunu belirtiyor.
Namet, yaklaşık üç yıl önce satın aldığı Maret’i de ayağa kaldırmış durumda. Namet’e bugüne kadar 40 milyon lira yatırım yaptıklarını söyleyen Tarık Kayar, markayı yüzde 100 büyüttüklerini ifade ediyor. Maret’in Tuzla’daki fabrikası 55 bin metrekarelik kapalı alanda faaliyet gösteriyor. Fabrika, tek vardiyada yıllık 12 bin ton şarküteri ve 5 bin ton donuk köfte ve burger kapasitesine sahip.