150 milyon Euro’luk kağıt yatırımı yapacak

18 Aralık 2021
Özlem Bay Yılmaz obay@ekonomist.com.tr

Üretiminin yüzde 80'ini ihraç eden Kıvanç Tekstil; Zara, Marks & Spencer, Banana Republic gibi markalara üretim yapıyor. Farklı bir alanda yatirım için de düğmeye basan şirket, 150 milyon Euro'luk geri dönüşümlü kağıt poşet yatırımı planlıyor.

28 Kasım -11 Aralık 2021 tarihli sayıdan.

2020 yılı sonuçlarına göre İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından gerçekleştirilen İSO İkinci 500 araştırmasında Adana'dan listeye giren 18 şirketten bir olan Kıvanç Tekstil'in geçen yıl 296,7 milyon TL ciroya ulaştı. Yılda 18 milyon metre kumaş üretebilme kapasitesine sahip, bin 300 kişiye istihdam sağlıyor ve kadın çalışan oranı ise yüzde 40.

Hacı Mustafa Kıvanç tarafından 1950'li yılların başında kurulan dokuma kumaş üreticisi Adanalı Kıvanç Tekstil, yarım asrı aşkın tecrübesi ile faaliyet gösteriyor.

İplik üretiminden boya-terbiye uygulamalarına kadar kumaş üretimindeki tüm süreçlere hakim olarak entegrasyonunu tamamlayan şirket, 267 bin metrekare açık ve 105 bin metrekare kapalı alan tesislerinde üretimini gerçekleştiriyor.

Elyaf boyadan, düz boya ve dijital baskıya kadar dokunan inovatif kumaşlar üreten şirketin ana üretimleri iplik ve konfeksiyona hazır kumaş olurken, üretilen kumaşın ana girdisini yüksek oranda kendi iplik üretiminden sağlanıyor.

YENİ YATIRIM ALANI


Yıllar içinde kumaş üretiminde yerel ve global pazarlarda konumlarını perçinlediklerini vurgulayan Kıvanç Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Kıvanç, özellikle Avrupa ve ABD pazarlarındaki global hazır giyim moda markaları için zengin koleksiyon sunduklarını söylüyor.

Üretimlerinin yüzde 80'ini ağırlıklı olarak AB ülkelerine ihraç ettiklerini kaydeden Zeki Kıvanç; Zara, Marks & Spencer, Banana Republic gibi markalara üretim yaptıklarını ifade ediyor.

Yeni dönemde farklı bir alanda yatırım için de düğmeye basan şirket, 150 milyon Euro'luk geri dönüşümlü kağıt poşet yatırımı için kolları sıvadı. İki aşamalı olarak tamamlanacak olan kağıt poşet yatırımının ilk aşamasında yıllık 248 bin ton, ikinci aşamanın ardından da toplam yıllık 479 bin ton kapasitede üretim gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Markaların artık geri dönüştürülmüş ham madde kullanılarak üretilmiş kumaşı istediğine de dikkat çeken Kıvanç, "Artık markalar ve ülkeler bu malları böyle istiyorsa biz de ürünlerimizi geri dönüştürülmüş hammaddelerden yapmak zorundayız. Yıllık 50 - 60 milyon dolarlık ihracatımız var" diyor.

YENİLENEBİLİR ENERJİ


Tekstil dışında GES projeleri ile enerji sektöründe de faaliyet gösterdiklerini belirten Zeki Kıvanç, dokuma fabrikalarının tükettiği enerjinin önemli bir kısmının, 750 bin KW elektrik enerjisi üreten Kıvanç GES'lerde üretildiğini söylüyor.

"ADANA'YA YABANCI YATIRIMCI İLGİSİ ARTIYOR"


Aynı zamanda Adana Sanayi Odası Başkanı da olan Zeki Kıvanç, ihracatın dünyadaki navlun krizi nedeniyle Türk şirketlerine olumlu yansıdığından ve Adana'nın bu dönemde yatırım çektiğinden bahsediyor.

Adana'daki mevcut organize sanayi bölgesinde büyümeye gidildiğini ve yeni OSB'ler için çalışmaların hızla devam ettiğini söyleyen Zeki Kıvanç, şunları dile getiriyor: "Yatırımcı iştahı var. Şu anda Koreli bir grup yatırım için Adana'da yer bakıyor. Kentimizde tekstilde dış giyim ve dokuma kümelenmesi var.

Bu yatırımcı da tekstil yatırımı yapmayı planlıyor. Bulunduğumuz bölgede Tarsus, Osmaniye, Mersin gibi kentlerde yatırım için yer yok. Bu da Adana'yı yatırım konusunda öne çıkarıyor."