15 kurum 56 hissede ‘al’ diyor

24 Ocak 2022
2.280'leri gördüğü 2021'i yüzde 25,8 getiriyle 1.858'den tamamlayan BİST, 2022'ye yükselişle başladı. Uzmanlara göre, geri çekilmeler orta vadeli yatırımcılar için fırsat olabilir. 15 kurum 56 hissede 'al' derken en çok Garanti, Akbank, Erdemir, T. Şişecam, Tekfen, Tüpraş beğeniliyor.

09 – 22 Ocak 2022 tarihli sayıdan

16 Aralık 2021'de 2.279'dan kapanarak rekor kıran BİST-100; 4 Ocak-16 Aralık 2021 arasında yüzde 52 yükseldi. Ancak aralık ayının ikinci yarısındaki satışlarla endeks, 2021'i yüzde 25,8 getiriyle 1.858'den tamamladı. 2022'ye ise güçlü başlayan BİST-100, mevcutta 2.000'lerin üzerinde seyrediyor.

GERİ ÇEKİLMELER FIRSAT MI?


Ekonominin açılmasından yararlanan havacılık, demir-çelik, enflasyona duyarlı gıda perakendesi hisselerinin borsadaki yükselişte öncü olduğu bilgisini veren İş Yatırım analistleri; bankaların ve küçük şirketlerin göreceli olarak geride kaldığı notunu düşüyor.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.



Geri çekilmeleri orta vadeli yatırımcılar için fırsat olarak gören İş Yatırım; yüksek enflasyon ortamında finansal baskılamadan kaçan bireysel yatırımcıların alışlarının BİST'i destekleyeceğini öngörüyor.

Bu noktada alım fırsatı yaratabilecek hisselerin hangileri olduğu sorusu da önem kazanıyor. Biz de 15 aracı kurumun model portföylerinde yer verdiği hisseleri öğrendik.

15 kurum toplam 56 hisse için 'al' dedi. En çok yedi kurumun portföyündeki Garanti BBVA önerildi. Onu; Akbank, Erdemir, T. Şişecam, Tekfen ve Tüpraş izledi.

ÜÇ YENİ ŞİRKET PORTFÖYDE


İntegral Yatırım; Arçelik yerine Vestel Beyaz Eşya'yı, Garanti BBVA yerine Akbank'ı, Koç Holding yerine Erdemir'i portföye ekledi. İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer; 6,10x FD/ FVAÖK ve 7,15 F/K çarpanları ile sektör ortalamalarının ve Arçelik çarpanlarının altında işlem gören Vestel Beyaz Eşya'nın 2021 kârından 1 milyar TL gibi yüksek seviyede temettü dağıtacağını tahmin ediyor.

Yalçınkaya Özer; tahmini yüzde 7'nin üzerindeki yüksek temettü veriminin hisse üzerinde katalizör görevi görebileceğini öngörüyor.

Vestel Beyaz Eşya için 12 aylık hedef fiyatını 11,10 TL olarak hesaplayan İntegral Yatırım; banka tarafında ise yüksek sermaye yeterlilik rasyosuyla Akbank'ı tercih ediyor. Seda Yalçınkaya Özer'e göre; faiz indirimlerinin sürme olasılığı bankanın marj yapısını daha da güçlendirebilir.

TL'nin kaybındaki azalmanın ise sermaye yeterlilik ve aktif kalitesinde bozulma riskini azalttığına değinen Seda Yalçınkaya Özer; Akbank'ta hedefini 8,9 TL olarak belirliyor.

İntegral Yatırım; geri çekilmeleri alım fırsatı olarak gördüğü Erdemir'i de portföye dâhil etti. Seda Yalçınkaya Özer; "TL'deki güçlenme şirketin döviz cinsi gelirlerinde azalmaya işaret etse de 2021 son çeyrekteki kur seviyesinin hala yüksek olması döviz gelirlerini artıracak" diyor.

Güçlü temettü ödeme beklentisiyle temettü veriminin yüzde 10'un üzerinde gerçekleşebileceğini tahmin eden Yalçınkaya Özer; Erdemir için 35,20 TL hedef fiyat öngörüyor.

SANAYİ Mİ, BANKALAR MI?


Yatırım Finansman'ın portföyünde sanayi, taahhüt, hizmet, perakende ve GYO hisseleri var. Yatırım Finansman Strateji ve Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serhan Yenigün; seçimlerinde ciro ve kârlılıkta güçlü seyir, temettü potansiyeli ve cazip değerlemeleri dikkate aldıklarını söylüyor. Yenigün; bankaları ise mevcut dönemde riskli buluyor.

2022'de BİST bankacılık ve sanayi endeksinin birbirine ve BİST'e karşı performansını belirleyecek unsurlardan ilki, kur volatilitesinin nerede dengeleneceği olacak. Serhan Yenigün; bu parametrenin, döviz geliri olan veya ürünlerini dövize endeksli fiyatlayan sanayi ve hizmet şirketlerinin finansal performansı açısından kritik olacağı görüşünde. Yenigün; kurdaki çekilmeye karşın çeyreksel ve yıllık karşılaştırmalarda düşük borçlu şirketlerin güçlü operasyonel kârlılığının devam edeceğini öngörüyor.

Serhan Yenigün; TL'yi özendirme ve finansal açıdan kullanımını teşvik etme amaçlı son kararların ise bankaların net faiz marjlarını desteklemesini ve kura bağlı risklerin dengelenmesine katkıda bulunmasını bekliyor.

"Bankalarda 2021 son çeyrek ve 2022 ilk çeyrek finansal performansına yönelik görünümde iyileşme olduğunu söyleyebiliriz" diyen Serhan Yeni-gün'e göre; Türkiye risk priminin gerilemesi ve kurda kalıcı istikrarın sağlanması bankalar için daha belirleyici faktörler olacak.

BANU DİRİM GLOBAL MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ "SANAYİ ŞİRKETLERİNE YATIRIMCI İLGİSİ GÜÇLENEBİLİR"


POTANSİYEL NEREDE?

Pegasus'un düşük maliyet avantajı ve yeni uçak planıyla verimlilik artışı hikâyesini beğeniyoruz. Erdemir'de güçlü talep koşullarının etkisiyle maliyet artışları telafi edilebilir. Anadolu Efes, Tekfen ve Koç Holding yurtdışı gelirleriyle olumlu kur etkisinden faydalanıyor. Türkiye Sigorta, oto ve sağlık segmentlerinde de büyüme potansiyeline sahip. Garanti'nin ise daha hızlı kredi büyümesi için potansiyeli var.

TÜRK TELEKOM-TVF GELİŞMESİ

Bankaların elindeki Türk Telekom hisselerinin Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) devredilmesi görüşmelerini bankalar için olumlu değerlendiriyoruz.

Kurda stabilite beklentileri, banka hisselerini kısa vadede destekleyebilir. Büyüme ve yatırım hikâyesiyle ise sanayi şirketlerine yatırımcı ilgisi yeniden güçlenebilir.

EN ÇOK ÖNERİLEN ALTI HİSSENİN ÖZEL ANALİZLERİ


GARANTİ BBVA
Güçlü sermaye oranları, ihtiyatlı aktif kalitesi tamponları, sürdürülebilir öz kaynak kârlılığıyla beğeniliyor. BBVA’nın gönüllü pay alım teklifi aşağı yönlü riskleri sınırlıyor.

AKBANK
Ücret ve komisyon gelirleri kârlılığı destekliyor. Marjların çok hızlı güçlenmesi, karşılık giderlerinin ise tahminlerin çok altında gelişiyor olması kârlılığı olumlu etkilemeye devam edebilir.

ERDEMİR
Döviz bazlı gelirler TL’deki değer kaybına karşı koruma sağlıyor. Düşük demir cevheri fiyatlarının olumlu etkisinin ise 2022’nin ikinci çeyreğinde tamamen hissedilmesi bekleniyor.

T. ŞİŞECAM
Defansif iş modeline sahip. Döviz bazlı gelir akışı, yeni yatırımlarını destekleyecek düşük kaldıraçlı güçlü bilançosu, uzun döviz pozisyonu, sürdürülebilir temettü politikasıyla öne çıkıyor.

TEKFEN HOLDİNG
Petrol ve gaz ile ilgili sektörlerdeki iyileşme, petrol fiyatlarındaki yükseliş, Türkiye’nin Körfez Bölgesi ülkeleriyle artan iş birliği Tekfen için yeni proje kazanımlarının önünü açabilir. Tüpraş’ın 2022-2050 için 10 milyar dolarlık yatırım öngören stratejik planı Tekfen için yeni fırsatlar oluşturabilir.

TÜPRAŞ
Döviz bazlı gelir akışı, iyileşen operasyonel marjları, disiplinli bilanço yönetimini ve normal seviyelere gelen borçluluk oranlarıyla öneriliyor. Artan talep ve mobiliteyle ürün kârlılıklarının güçlenmesi ve ağır-hafif petrol makaslarının şirket lehine açılması hisse için en önemli katalizörler.