13 kurum 49 hissede ‘alım’ öneriyor

25 Mayıs 2021
Ceren Oral Balaban coral@ekonomist.com.tr

Nisanda dalgalı ve satıcılı seyreden BİST'te toparlanma eğilimi devam ediyor. Biz de değişen konjonktüre bağlı olarak güncellenen model portföyleri araştırdık. 13 kurum 49 hissede 'al' diyor. En çok ise Erdemir, Koç Holding, BİM, Garanti BBVA ve T. Şişecam öneriliyor.

16 Mayıs 2021 tarihli sayıdan

Nisan ayı içinde 1.308-1.445 arasında geniş bir bantta hareket eden BİST-100, kısmi tepki alım-larıyla nisan ayını 1.398'den kapatarak negatif ayrıştı.

Bunda; artan vaka sayıları, TL'deki kayıplar, yoğun halka arzlarla hisselerden para çıkışı yaşanması, ABD ile ilişkilerin gerilmesi, Rusya-Ukrayna gerginliğiyle yükselen jeopolitik riskler ve CDS'lerdeki yükselişlerin etkili olduğu yorumu yapılıyor.

YABANCI ALGISI BOZULDU


Bu noktada en son mart ayında görülen 1.500'lerin test edilip edilemeyeceği de merak ediliyor. Ziraat Yatırım Genel Müdürü Uğur Boğday, haziran sonuna kadarki süreçte BİST'te 1.4001.500 bandını öngörse de yabancı algısındaki bozulmanın TL varlıklarda etkisini hissettirmeye devam ettirebileceği kanaatinde.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.

Artan vaka sayılarının turizm sezonu öncesi baskı oluşturduğunu kaydeden Boğday, ABD'deki yukarı yönlü faiz ortamını da risk unsuru olarak görüyor. Uğur Boğday, BİST'te baskının azalarak da olsa süreceğini öngörüyor.

Prim Menkul Yönetim Kurulu Üyesi Tunç Kertmen, ilk yarıyıl sonuna kadarki süreç için 1.400-1.500'ü işaret ediyor. Ancak Kertmen; halka arzlarla yaşanan likidite azlığı, yurtdışı piyasalarda başlayacak düzeltme hareketi ve böl-
gesel risklerin işlem hacmini düşürdüğüne değiniyor. Tunç Kertmen, borsada bir süre daha bu havanın devamını bekliyor.

PORTFÖY GÜNCELLEMELERİ


Piyasalara dair beklentiler böyleyken borsada ilk çeyrek bilanço dönemi de devam ediyor. Hem piyasalardaki seyrin ve öngörülerin hem de finansalların etkisiyle kurumların portföylerindeki hisselerde güncellemeler yaptığı görülüyor. Biz de bu süreçte en çok önerilen hisseleri araştırdık.

13 kurum toplam 49 hisse için 'al' önerisi verdi. En çok yedi kurumun portföyündeki Erdemir ve altı kurumun portföyündeki Koç Holding önerildi. Onları; BİM Mağazalar, Garanti BBVA ve T. Şişecam izledi.

Gedik Yatırım son revizyonlarla Arçelik'i eklediği model portföyünden Akbank ve Logo Yazılım'ı çıkarttı. Arçelik, Erdemir, Koç Holding, Mavi Giyim, Migros, Sabancı Holding, Şok Marketler, Turkcell, Türk Telekom ve Yapı Kredi (YKB) kurumun en çok beğendiği hisseler olarak sıralanıyor.

Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu, portföydeki sanayi hisselerinin tümünün büyük ölçüde güçlü ve sürdürülebilir nakit akışı, öz varlık kârlılığı gelişimi ve cazip çarpanlardan işlem görme kriterlerine uygun olarak seçildiğini belirtiyor.

Kısa ve orta vadede gıda-perakende, demir-çelik, beyaz eşya, telekom ve bilişimdeki trendin devam ettiğini söyleyen Akkoyunlu, şu önerilerde bulunuyor:

"Yatırımcılara, primli ve yüksek çarpanlı hisselerde kâr realize etmelerini öneriyoruz. Portföyler; ekonomik gelişmelere paralel olarak en elverişli işletme yapısına sahip şirketlerden oluşturulmalı. Hisselerin risk/getiri analizinin yapılması da önem taşıyor.

Yatırımcılar, pandemi sonrasında toparlanacak yurtiçi ve küresel taleple avantaj sağlayacak şirketleri de tercih edebilirler. Mavi Giyim'e bu önerimize paralel portföyümüzde yer veriyoruz."

POTANSİYEL NEREDE?


Integral Yatırım'ın portföyünde ARD Bilişim, Garanti BBVA, Koç Holding, Migros, Tekfen Holding ve Tüpraş var. Integral Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Seda Yalçınkaya Özer, ARD Bilişim'i; hızlı ciro büyümesi, yüksek kârlılık, siber güvenlik gibi önemli alanlarda yazılım sağlamasının yanında güçlü satışlarıyla beğeniyor.

Son dönemde banka hisselerine yabancı girişleri olduğunu kaydeden Yalçınkaya Özer, bu alımların devam edeceği beklentisiyle portföyde Garanti BBVA'ya yer veriyor.

Koç Holding'i ve Migros'u iskontolu bulan ve bu hisselerin potansiyel taşıdığını kaydeden Seda Yalçınkaya Özer'e göre, uluslararası uçuşların açılmasıyla jet yakıtların devreye girmesi Tüpraş'ın kârlılığında itici güç olacak. Tekfen Holding'in taahhüt işlerinde ise uzun zamandır gerileme ve gelir kaybı söz konusu.

Bu durumun hissede yeteri kadar fiyatladığını söyleyen Seda Yalçınkaya Özer; yılın ikinci yarısında aşı etkisinin devreye girmesiyle güçlenecek ekonomilere paralel petrol fiyatlarındaki iyileşmenin uzun vadede Tekfen'in taahhüt işlerini pozitif etkileyeceğini öngörüyor.

ÖNE ÇIKAN KRİTERLER


Akbank, Alarko Holding, Erdemir, Garanti BBVA, Koç Holding, T. Şişecam ve TAV, A1 Capital'in listesindeki hisseler. Enflasyona endeksli tahvillerin Akbank'ın marjlarını destekleyeceğini öngören A1 Capital Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Baki Atılal, öz sermaye kârlılığında da artış bekliyor.

Atılal; Garanti'nin TL kredilerde sektörden daha güçlü büyüme performansı kaydettiğini ve bu hacim artışının net faiz gelirlerini desteklerken komisyon gelirlerine katkı yaptığını öngörüyor.

Baki Atılal'a göre, Alarko Holding ise dağıtım ve üretim tarafında yüksek kaliteli varlıklara yatırımlarıyla önemli bir enerji oyuncusuna dönüştü.

Atılal, Alarko'nun azalan borçluluk oranlarının yanı sıra iştirakler dâhil toplam kredilerdeki TL ağırlığının gerilemesinin kur riskini azalttığına değiniyor.

Baki Atılal, diğer hisselerle ilgili şu analizi yapıyor: "T. Şişecam'ı; döviz bazlı satış gelirleri, düşük kaldıraçlı güçlü bilançosu, uzun döviz pozisyonu ve istikrarlı temettü politikasıyla beğeniyoruz.

TAV'ın pandemi sonrasındaki toparlanmadan en fazla fayda sağlayacak şirketlerden olduğunu düşünüyoruz". Erdemir'in kâr marjlarındaki artışın satış fiyatlarındaki yüksek seviyelere bağlı olarak devamını bekleyen Baki Atılal, Kümaş'ın da kârlılığa ve marjlarına olumlu katkı yapabileceğini söylüyor.

Atılal'a göre, Koç Holding, yüksek iskontolu Net Aktif Değeri'yle (NAD) öne çıkıyor.

EN ÇOK ÖNERİLEN BEŞ HİSSENİN


ÖZEL ANALİZİ
ERDEMİR
Artışını sürdüren çelik fiyatlarından olumlu etkileniyor. Bu artışın finansallara olumlu yansımaya devam etmesi bekleniyor. Güçlü faaliyet performansıyla 2021'deki yatırım giderlerini karşılayabileceği tahmini yapılıyor.

GARANTİ BBVA
Tüketici kredilerinde toparlanma, TL kredilerde pazar payı kazanımı sürüyor. Kredi kartı POS tarafında güçlü pozisyonlanmaya sahip olan bankanın yükselen faizlerde komisyon gelirlerine destek alabileceği öngörülüyor.

BİM MAĞAZALAR
FVAÖK büyümesindeki devamlılık dikkat çekiyor. Büyüme iştahının kesilmemesi ve pandemide artan sepet hacminin olumlu etkisiyle öne çıkıyor.

KOÇ HOLDİNG
Cari NAD iskontosunun yüzde 38 ile son beş yıllık ortalama olan yüzde 4'ün üzerinde seyrettiği bilgisi veriliyor. Çeşitlendirilmiş portföy yapısı defansif özellikler taşırken büyüme odaklı şirketleri barındırıyor. Bu çeşitlendirmenin dalgalanmaların etkisini azaltacağı öngörülüyor.

T. ŞİŞECAM
Makro dalgalanmalar karşısında doğal koruma sağlayan, döngüsel (düzcam ve cam ev eşyası) ve döngüsel olmayan (cam ambalaj ve kimyasallar) şirketleri barındıran dengeli portföyüyle beğeniliyor. Grup şirketlerinin T. Şişecam altında birleşmesi, uzun vadede şirketin değerini artırabilir.