12 aracı kurum 52 hisse öneriyor

16 Ağustos 2018
Piyasalarda dalgalanmalar sürüyor. BİST-100'ün mevcut seviyelerinin ve iskontosunun orta-uzun vadede 'alım' fırsatı yaratabileceği belirtiliyor. Biz de bu süreçte 12 kurumdan 52 hisse önerisi aldık. Erdemir, Garanti Bankası, Tekfen Holding, BİM Mağazalar ve YKB en çok önerilen beş hisse oldu.

CEREN ORAL
coral@ekonomist.com.tr

Piyasalarda hareketlilik devam ediyor. Önceki hafta ABD'nin Türkiye'ye ekonomik ve siyasi yaptırımlar uygulayacağını açıklaması üzerine değer kaybetmeye başlayan TL ve TL cinsi varlıklarda geçen hafta ise hızla artan volatilite ve değer kayıpları vardı.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.



Önceki hafta kapanışını 5,09'dan yapan dolar/ TL, geçen hafta 10 Ağustos'ta 6,39 ile zirvesini yeniledi. Dolar/TL, gün içi hareketlerde ise 6,76'ları gördü.

Kurda yeni rekorlar kırılırken BİST'te kayıplar vardı. Önce 94.000'lere gerileyen, ardından 98.000'lere yükselen BİST-100, geçen haftanın son günü 89,000'lere kadar çekildi. Haftayı ise dövizdeki sert yükselişe rağmen direnç göstererek 94.940'tan kapattı.

İş Yatırım ekonomistleri, endeksin 98,000'leri görmesinde Türk heyetinin müzakere için ABD'ye gitmesinin iki ülke arasındaki sorunların çözülmesi için diplomasi kanalının açık olduğunu göstermesine bağlıyor.

İş Yatırım ekonomistleri, düşüşü ise "TL'deki sert değer kaybı, ekonomide sert iniş olasılığını artırarak borsayı baskılıyor" diyerek açıklıyor. Kurum, anormal seviyelere yükselen risk primlerinin ise Türkiye varlıklarının cazibesini ve olası tepki alımlarının gücünü artırdığına da dikkat çekiyor.

HANGİ HİSSELER?
Bu noktada Türkiye varlıklarındaki cazibenin yatırımcılar için alım fırsatı yaratabileceğine dikkat çekiliyor. BİST-100'ün mevcut seviyelerinin ve gelişmekte olan ülke (GOÜ) piyasalarına göre iskontosunun orta-uzun vadeli yatırımcılar için alım fırsatı sunduğu kaydediliyor.

Biz de buradan yola çıkarak 12 aracı kurumun model portföyünde 'al' önerisiyle yer verdiği hisseleri araştırdık. Toplam 52 hisse için alım önerisi geldi. Altı kurumun model portföyünde yer alan Erdemir, Garanti Bankası ve Tekfen Holding ise en çok önerilen hisseler oldu. Onları, beş kurumun listesindeki BİM Mağazalar ve Yapı Kredi Bankası (YKB) takip etti.

DÖVİZ GELİRİ ÖNEMLİ
Global Menkul Değerler Stratejisti Rıdvan Baştürk, endekste toparlanma olduğunu söylüyor. Ancak Baştürk, bu durumun borsanın çok ucuz olması nedeniyle dip seviyelerden gelen alımlardan kaynaklandığını aktarıyor.

Rıdvan Baştürk, mevcut konjonktürde döviz geliri ve döviz net pozisyonu bulunan, döviz borcu olmayan veya az olan, maliyeti de TL cinsinden olan şirketlerin ön plana çıkacağını düşünüyor.

Bu öngörülerle Global Menkul'ün iki haftalık model portföyünde BİM, Erdemir, Ford Otosan, Garanti, Petkim, Tekfen, Trakya Cam, T. Şişecam, Vakıfbank ve Yataş yer alıyor. Kurum, ekonomik büyüme odaklı hisselerin ise görece zayıf performans göstermesini bekliyor.

Ata Yatırım ise güçlü bilançolara sahip, düşük açık pozisyonu ve ihracat odaklı iş modelleriyle yavaş büyüyen ekonomiden en az etkilenen şirketlerin öne çıkmasını bekliyor.

BANKALAR CAZİP
GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, BİST-100'ün, piyasa çarpanları bakımından da emsallerine göre içerdiği iskon-toyla uzun vade için potansiyel vaat ettiği görüşünde. "Orta ve uzun vadeli yatırımcı için özellikle bankacılık hisselerinde oldukça cazip seviyelerdeyiz" diyen Erkan, demir-çe-lik sektörünü de beğeniyor. Enver Erkan, kısa vadeli yatırımcıların temkinli olması gerektiği uyarısında da bulunuyor.

MALİYET BASKISI GÖRÜLECEK
Döviz kurlarındaki sert yükselişler birçok şirket için risk. Şirketlerin yapısal olarak büyük bir değişimden geçtiğine dikkat çeken A1 Capital Araştırma Uzmanı Vahap Taştan, ikinci yarının maliyetlerin sert arttığı bir konjonktürle başladığına değiniyor. "Hisse seçimlerinde tedbirli olmak gerek" diyen Taştan, kısa vadeli alımlarda 92.400'ün ve 89,300'ün ana destek olarak izlenebileceğini belirtiyor.

Vahap Taştan, şöyle devam ediyor: "Portföyde sanayiyi önde tutsak da yükselen maliyetler sanayi şirketlerinin performansını da olumsuz etkileyebilir. Buna karşın bu taraftaki ağırlığı bir çeyrek daha koruyabiliriz. Portföyümüz, BİST'in nispi yüzde 15 üzerinde performansa sahip."

EN ÇOK ÖNERİLEN 5 HİSSENİN ÖZEL ANALİZİ

ERDEMİR: Yurtiçi piyasada oynaklığın arttığı dönemlerde TL'deki değer kaybından fayda sağlayan operasyonlarıyla ve yüksek ihracat potansiyeliyle defansif hisse olarak öne çıkıyor. Şirket, yüksek temettü getirisiyle de dikkat çekiyor. Kârlılığın güçlü kalması bekleniyor.

GARANTİ BANKASI: İkinci çeyrekte 1 milyar 907 milyon TL, ilk altı ayda 3 milyar 935 milyon TL net kâr elde etti. Garanti, sektördeki en kârlı ve en güçlü sermaye yapısına sahip bankalardan biri. Bu nedenle cazip seviyelere inen değerleme çarpanlarının hisse performansını olumlu etkileyebileceği öngörülüyor.

TEKFEN HOLDİNG: İkinci çeyrekte 2 milyar 837 milyon TL satış geliri, 294 milyon TL FVAÖK, 279 milyon TL net kâr açıkladı. Bilanço, taahhüt ve tarım segmentinin katkısıyla güçlü geldi. TL'deki değer kaybı şirkete pozitif katkı sağladı. Olumlu görünümün devamı bekleniyor.

BİM MAĞAZALAR: Yüksek enflasyon ortamı, şirketin ciro büyümesini ve kârlılığını olumlu etkiliyor. Defansif iş modeliyle ve net nakit pozisyonuyla, mevcut ekonomik ortamda öne çıkıyor. Güçlü operasyonel performansın devamı bekleniyor.

YKB: İkinci çeyrekte 1 milyar 227 milyon TL, ilk altı ayda 2 milyar 471 milyon TL net kâr açıkladı. Yüzde 8 kredi, yüzde 7 mevduat büyümesiyle krediler tarafında diğer özel bankalara göre daha iyi performans gösterdi. Ücret ve komisyon gelirlerindeki güçlü seyir ve maliyet etkinliği kârlılığı destekliyor.