12 aracı kurum 36 hisse öneriyor

24 Ocak 2019
Piyasalar iyimser görünüm sergiliyor. Yüksek iskontolu BİST-100'ün cazibesinin orta-uzun vadede alım fırsatı yaratabileceği kaydediliyor. Bu süreçte 12 kurumdan 36 hisse önerisi aldık. Garanti, Vakıfbank, THY, Tüpraş ve Koza Altın en çok önerilen beş hisse oldu.

CEREN ORAL
coral@ekonomist.com.tr

Piyasalar, uzun bir aradan sonra oldukça olumlu bir haftayı geride bıraktı. ABD Başkanı Donald Trump'ın attığı bir tweet nedeniyle geçen haftaya tedirgin başlayan ve "Jeopolitik ve diplomatik riskler geri mi geldi?" sorusuna yanıt arayan piyasalarda korkulan yaşanmadı. Türkiye varlıkları dünyadan pozitif ayrışmayı başardı.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.


MSCI Türkiye Endeksi de yılbaşından beri gelişmekte olan ülke (GOÜ) piyasalarıyla arasında oluşan farkı kapattı ve öne geçti. Haftaya 92.054'ten başlayan BİST-100 Endeksi, hızla yükselerek 18 Ocak'ta kapanışını 98.455'ten yaptı. Banka hisseleri BİST-100'ün güçlü yükselişinde başrolü oynadı.

"15'İNCİ RALLİ"
3 Ocak'ta 87.399'u test eden BİST-100'ün bu tarihten itibaren bir yükseliş hareketi içinde olduğu görülüyor. Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, böyle bir yükseliş hareketinin en son Mart 2016'da yaşandığına dikkat çekiyor. Kaya, bu rallinin 2000 yılından beri borsadaki 15'inci ralli olduğunu kaydediyor.

Yunus Kaya, yabancı yatırımcıların Noel tatilinden sonra ABD borsalarında da yükseliş dalgası başlayınca BİST'te atağa kalktıklarına değiniyor. Kaya, hızlı yükseliş hareketlerinin borsaya küs yatırımcıları borsaya çekebileceği kanaatini paylaşıyor. Yunus Kaya, "2019'da 2013'deki gibi dört kez sekiz günü aşan ralliler yaşayabiliriz" diye de ekliyor.

HANGİ HİSSELER?
BİST-100, GOÜ borsalarının çoğuna göre yüksek iskontolu işlem görüyor. Türkiye varlıklarındaki cazibenin orta-uzun vadede yatırımcılar için alım fırsatı yaratabileceği kaydediliyor.

Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Muammer Demir, 2018'e dair birçok belirsizliğin 2019'a taşınması ve bu belirsizliklerin küresel borsalar üzerindeki etkilerinin endeks fiyatlamalarında etkili olduğunu söylüyor. Demir, risklerin daha da netleşmesi durumunda orta-uzun vadeli portföylerde risk/getiri ve maliyet analizi yapılarak hisseye ağırlıklı verilebileceğini belirtiyor.

Biz de buradan yola çıkarak 12 aracı kurumun model portföyünde 'al' önerisiyle yer verdiği hisseleri araştırdık. Yedi kurumun model portföyünde yer alan Garanti Bankası en çok önerilen hisse oldu. Onu altı kurumun listesindeki Vakıfbank ve THY takip etti. Tüpraş ve Koza Altın da önerilerde yer aldı.

GÜNCELLEMELER GELİYOR
Borsadaki toparlanma eğiliminin de etkisiyle aracı kurumlar model portföylerinde değerlemelere bağlı olarak güncellemelere gidiyor. Ak Yatırım, hisse portföyünü güncelleyen kurumlar arasında. Mavi Giyim'i ve Vakıfbank'ı en çok beğendiği hisseler arasına ekleyen Ak Yatırım, Kordsa, BİM ve YKB'yi bu listeden çıkardı.

Yatırım Finansman ise Erdemir'i ve Enka İnşaat'ı model portföyünden çıkardı, Otokar'ı, Koza Altın'ı ve Tüpraş'ı portföyüne ekledi. Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök, küresel ekonomik risklerin Erdemir'in 2019 kâr görünümüne yönelik riskleri artırdığını söylüyor. Gök, kâr marjlarının üçüncü çeyrekte 220 dolar/ tonda zirve yapmasının ardından 2019'da 150 dolar/tonun altına gelebileceğini tahmin ediyor.

Gök, Enka'yı ise model portföyde kaldığı sürede BİST-100'e göre göreceli performansının yüzde -16'ya ulaşmasıyla zarar kes mekanizmasını uygulayarak portföyden çıkardıklarını aktarıyor.

Serhan Gök, Koza Altın, Otokar ve Tüpraş için ise şu değerlendirmelerde bulunuyor: "Koza Altın, 2018'de BİST-100'e karşı relatif olarak yüzde 66'lık getiri sağladı. 2019 tahminleri üzerinden de FD/FVAÖK ve F/K olarak benzerlerine göre yüzde 45 ve yüzde 65 gibi yüksek iskontolarla işlem görüyor.

2,5 milyar TL'lik net nakit pozisyonu da bilançoyu güçlü kılıyor. Otokar'ın 12 aylık sonuçlarının artan askeri araç teslimatlarıyla kuvvetli gelmesini, bunun hisse performansını desteklemesini bekliyoruz.
Otokar'ın satışları içinde ihracatın payı son beş yılda ortalama yüzde 24 iken, bu oranın gelecek beş yılda ortalama yüzde 75'e çıkmasını öngörüyoruz. Tüpraş'ı ise zayıf performansı sonrası olumsuzlukların büyük ölçüde fiyata yansıdığı düşüncesiyle model portföyümüze ekledik."

SEÇİÇİ OLUNMALI
2018'de küresel hisse piyasalarının çoğu 2017'deki kazançlarını geri verdi. Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu, 2019'a karışık havayla giren hisse piyasaları açısından mevcut risklerin azalmasının tepki alım-larını öne çıkarabileceğini öngörüyor.

"Ülke risk primi azalırsa BİST-100 iskontosuyla ön plana çıkabilir" diyen Akkoyunlu, yatırımcılara seçici olmalarını öneriyor. Akkoyunlu, Mavi Giyim, Otokar, Sabancı Holding, Tekfen Holding, Türk Telekom, Vakıfbank'tan oluşan efektif bir portföy hazırladıkları bilgisini de veriyor.

EN ÇOK ÖNERİLEN 5 HİSSENİN ÖZEL ANALİZİ
GARANTI BANKASI
Net ücret ve komisyon gelirlerindeki güçlü büyüme sürüyor. 2018’de ayrılan serbest ve kredi karşılıklarının 2019’da iyi bir koruma sağlayacağı öngörülüyor. Kredi mevduat makasındakidaralmanın ise 2019’un ilk yarısında da devam etmesi ancak ikinci yarıda toparlanması bekleniyor.

VAKIFBANK
Sermaye benzeri bono ihracıyla sermaye yeterlilik oranı yüzde 15,3’e yükseldi. Güçlü sermaye oranlarının ekonomide toparlanma başladığında büyümeyi destekleyeceği kaydediliyor. Kârlılığını komisyon geliriyle artırma fırsatı olduğu, muhtemel faiz indirimlerinden en fazla fayda sağlayacak bankalardan birisi olacağı belirtiliyor. İskontolu işlem gördüğü kaydediliyor.

THY
2019’da yıllık bazda yüzde 6 artışla 80 milyon yolcu taşımayı hedefliyor. 14,1 milyar dolar satış geliri, yüzde 22-24 bandında konsolide FVAKÖK (Faiz, Vergi,
Amortisman, Kira Öncesi Kâr) marjı bekliyor. İstanbul Havalimanı’nın ve geniş gövde uçak siparişlerinin şirketin büyüme potansiyelini artıracağı analizi yapılıyor.

TÜPRAŞ
Güçlü operasyonel sonuçlarıyla dikkat çekiyor. Fuel Oil Dönüşüm Üniteleri’nin (RUP) bakımının tamamlanmasıyla finansallardaki iyileşmenin belirginleşeceği ve göz önüne çıkacağı öngörülüyor.

KOZA ALTIN
Son çeyrekte güçlü sonuçlar açıklaması bekleniyor. Üretimde artan büyüme trendiyle, zayıfTL’nin etkisiyle düşük nakit maliyetleriyle, net nakit pozisyonuyla ve hissedarlık yapısı netleştikten sonra bir kereye mahsus yüksek temettü ödeme potansiyeliyle beğeniliyor.