ABD-Çin gerginliğinin etkisindeki piyasalar bayram tatiline girdi. Dalgalı seyreden BİST'in iskontolu olması orta-uzun vadeli yatirımcılar için alım fırsatı yaratabilir. Biz de 11 kurumdan 35 hisse önerisi aldık. Önerilerde YKB, Garanti, Ford, Migros, THY öne çıkıyor.
CEREN ORAL BALABAN
coral@ekonomist.com.tr
ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı yeniden alevlendi. ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'nin Çin'den gelen 300 milyar dolar tutarındaki ürünlere yüzde 10 ek tarife uygulayacağını söylemesi şok etkisi yarattı.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Çin'den de ABD'den tarım ürünü ithalatının azaltılacağı haberleri geldi. Geçen hafta Çin ekonomi yönetimi ise Çin yuanının dolara karşı değer kaybına izin verdi. Dolar/Yuan paritesi 2008'den bu yana ilk kez 7 düzeyinin üzerine çıktı. ABD de Çin'i kur manipülatörlüğüyle suçladı.
RİSK İŞTAHI BOZULUYOR
Tekrar yükselen küresel ticaret belirsizlikleri piyasalarda satıcılı seyre neden oluyor. Dünya ekonomisinde aşağı yönlü risklerin arttığı konjonktürde ABD ve Çin arasındaki ticaret kavgasının kur savaşına dönüşmesi olasılığının küresel risk iştahında bozulmaya yol açtığına dikkat çekiliyor.
Öyle ki 5 Ağustos haftasında MSCI GOÜ Endeksi 200 günlük ortalamasının altına inerek önemli 1.000 sınırını aşağı yönlü kırdı. ABD-Çin gerginliği öncesinde 29 Temmuz'da 103.373'e kadar yükselen BİST-100 de 7 Ağustos'ta gün içi işlemlerde 98.000'in altına kadar geriledi.
Endeks 100.000'in üzerinde zorlanıyor ama Türkiye varlıklarının küresel dalgalarla ABD ile jeopolitik risklerin azaldığı görece şanslı bir konjonktürde karşılaştığının da altı çiziliyor.
BORSAYA İLGİ ARTAR MI?
Peki, bu süreçte borsa nasıl seyredecek? Bayram sürecinde yurtdışı gelişmeler, tatil dönüşü BİST'in performansı açısından önemli olacak. Global piyasalarda ve Türkiye'de faiz indirim sürecine girildi.
Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, Türkiye gibi fon açığı olan ülkelere fon girişinin artabileceğini düşünüyor. TCMB'den eylül ayında 250-325 baz puanlık faiz indirimi bekleyen Demirtaş, "Faizlerin gerilemesiyle ekonomik istikrarın sağlanmasını, yabancı sermaye girişinin borsaya ve ekonomiye olumlu katkıda bulunmasını bekliyoruz" diyor.
Demirtaş, ABD ile ilişkilerin ve jeopolitik gelişmelerin olumlu yöne evrilmesinin borsaya ilgiyi artıracağını söylüyor. Ata Yatırım'ın BİST'te 12 aylık hedefi 125.000-130.000'lerde. Cemal Demirtaş, bu seviyelere 2019 sonunda da ulaşılabileceğini belirtiyor.
BANKALAR BAŞI ÇEKEBİLİR
Mevcut durumda BİST-100, MSCI GOÜ bor-saları sepetinin F/K oranına göre yüzde 50'nin üzerinde iskontolu işlem görmeye devam ediyor. Bunun da orta-uzun vadeli yatırımcılar için alım fırsatları yaratabileceği kaydediliyor.
Biz de bu dönemde öne çıkma potansiyeli yüksek hisseleri araştırdık. 11 aracı kurum 35 hisse için 'al' dedi. Yedi kurumun portföyündeki Yapı Kredi Bankası (YKB) en çok önerilen hisse oldu. YKB'yi Garanti BBVA, Ford Otosan, Migros ve THY izledi.
Global Menkul'ün model portföyünde bankaların ağırlığı yüzde 30,83 düzeyinde. Global Menkul Değerler Stratejisti Rıdvan Baştürk, TCMB'nin faiz indirim sürecine girmesinin bankalar için pozitif olduğunu söylüyor ve bankacılık endeksinin sanayi endeksine göre pozitif ayrışacağını tahmin ediyor. Faiz indirimlerinin kredi faizlerine yansımasının biraz zaman alabileceğini de sözlerine ekliyor.
Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu da borsada olası yukarı yönlü hareketlerde bankacılık hisselerinin başı çekeceğini öngörüyor. Ancak Akkoyunlu, ucuz sanayi hisselerinin de trende uyum sağlayacağını düşünüyor.
PORTFÖYLER GÜNCELLENİYOR
Önceki hafta İş Yatırım Arçelik'i, hisse için 23,7 TL hedef fiyatın sınırlı yüzde 13 getiri potansiyeline işaret etmesi ve şirketin 2019 beklentilerini aşağı yönlü revize etmesi nedeniyle, Ak Yatırım ise Pegasus'u kâr realizasyonu amacıyla en çok önerilenler listesinden çıkardı. Garanti BBVA ile BİM'i portföyünden çıkaran Yatırım Finansman ise Vakıfbank ile Petkim'i listesine ekledi.
Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök, Garanti'nin güçlü sermayesi, yüksek likiditesi ve serbest karşılık rezerviyle kârlılığında düşük volatilite sağlayabilecek olmasıyla en çok beğendikleri banka olduğunu kaydediyor.
Ancak 10,3 TL olan hedef değerinin sınırlı yükselme potansiyeline işaret ettiğine değiniyor. Gök, BİM'in ise model portföye girdiği mart ayından temmuz sonuna kadarki süreçte BİST'e göre yüzde 12 göreli getiri sağladığını, 51 TL olan hedef fiyatın yükseliş potansiyelinin kısıtlı olduğunu kaydediyor.
Serhan Gök, Vakıfbank ve Petkim için şu analizleri yapıyor: "Vakıfbank, bilanço yapısıyla faiz indiriminden en olumlu etkilenecek bankalardan. Etilennafta spreadindeki toparlanmanın ikinci çeyrekte hız kazanması ise Petkim için pozitif. Hisse 2020 tahminlerimize göre 5,2 FD/FVAÖK ve 5,5 FK çarpanlarıyla iskontolu işlem görüyor."
EN ÇOK ÖNERİLEN 5 HİSSENİN ÖZEL ANALİZİ
YKB
İkinci çeyrekte 1,1 milyar TL solo net kâr açıkladı. Ücret ve komisyon gelirlerindeki güçlü seyir ve maliyet etkinliği kârlılığı destekledi. Faiz indirimlerinin katkısı göz önüne alındığında, 2019'da bütçelenen rakamları aşabilir.
GARANTİ BBVA
İkinci çeyrekte 1,9 milyar TL net kâr açıkladı. Çekirdek spread ve marjları güçlendi. Sermaye oranlarının sektöre göre güçlü durmaya devam ettiği vurgulanıyor.
FORD OTOSAN
410 milyon TL net kâr elde ettiği ikinci çeyrekte, zayıf TL’nin ihracata olumlu etkisiyle 9,1 milyar TL net satış gelirine ulaştı. 2019 hedefleri, 375-385 bin adet üretim hacmi, 40-50 bin adet yurtiçi satış hacmi, 340-350 bin adet ihracat hacmi ve 160-180 milyon Euro’luk yatırım harcaması olarak ifade ediliyor.
MİGROS
İkinci çeyrekte güçlü faaliyet kârı performansı gösterdi, net borç pozisyonunu azalttı. Yılın ilk yarısında yüzde 27 satış büyümesi kaydeden Migros, 2019 için satış artış tahminini yüzde 20’den yüzde 23-25’e, FVAÖK marjı tahmini yüzde 6’dan yüzde 6-6,5’e yükseltti.
THY
İstanbul Havalimanı’nın yüksek yolcu ve kargo kapasitesi filo sayısının yükselmesine katkı sağlayabilir. Kârlılığı yüksek olan giden direkt yolcunun payının artması ve petrol fiyatlarındaki düşüş hisse için katalizör olarak görülüyor.