Kapalıçarşı'dan çıkan Gençoğlu Grubu, kuyumculuk ve AVM yatırımlarından sonra şimdi de otel yatırımıyla adından söz ettirmeye hazırlanıyor. Grup, 40 milyon dolara satın aldığı İstanbul Fındıklı'daki binayı yıkıp yerine otel inşa edecek.
TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist.com.tr
Bundan 43 yıl önce Kapalıçarşı'da küçük bir kuyumcu dükkanıyla iş hayatına atılan Mardinli İlyas ve Naim Gençoğlu kardeşler, bugün kuyumculuk sektörünün yanında AVM, gayrimenkul ve otel yatırımlarıyla da biliniyor. 2013 yılında Mapfre Sigorta'nın İstanbul Fındıklı'daki binasını 40 milyon dolara satın alan Gençoğlu Grubu, binayı yıkıp otel inşa etmeyi planlıyor.
60 milyon dolarlık inşaat harcamalarıyla birlikte bu yatırımın toplam 100 milyon dolara mal olacağı tahmin ediliyor. Gençoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Naim Gençoğlu, ilgili arsanın 2 bin 500 metrekare olduğunu ve toplamda 22 bin metrekare inşaat alanı için ruhsat alındığını söylüyor.
GALATAPORT ETKİSİ
Aslında Gençoğlu Grubu ilk başta bu arsada apart konut yatırımı yapmayı düşünmüştü. Ancak bölgedeki Galataport Projesi ile birlikte otel yatırımında karar kılındı. Şimdi burada yaklaşık 90 yataklı bir apart otel veya 190 odalı otel yatırımı yapılması planlanıyor. Naim Gençoğlu, "Bu şıklardan hangisi olacağına Galataport'taki ilerlemeye göre karar vereceğiz" diyor.
Bölgede yeni bir yaşam alanı oluşturması nedeniyle Galataport'un çok önemli olduğunun altını çizen Gençoğlu, bu anlamda söz konusu otel yatırımının da kendileri için çok değerli olduğunu ifade ediyor.
Gençoğlu Grubu'nun aslında otel yatırımına ilgisi yeni değil. 2010 yılında bu alanı araştırmaya başlayan grup Taksim ve Maçka'da iki bina satın aldı. Taksim'deki binayı 2014 yılında otele dönüştürdü.
Ancak bir aile dostunun "Otel işletmeciliği sizin işiniz değil, bana kiralayın" sözü üzerine oteli kiraladı. Maçka'daki binayı da bir yatırımcı talip olunca elinden çıkardı. Grup Fındıklı'daki binayı da yıkıp konut yatırımı düşünürken, sektörde yaşanan sorunlar ve Galataport'un kattığı güçle proje yeniden otele dönüştürüldü.
NAKİT AKIŞI ÖNEMLİ
Gençoğlu Grubu'nun AVM yatırımları da var. Ataşehir ve Antakya Paladyum AVM'lerde yüzde 20 ortaklığı bulunuyor. İstanbul Yenibosna'daki Star City AVM'yi ise 75 milyon dolara Boyner ve Yıldız Hol-ding'ten satın aldı. Buraya ilave olarak 8 milyon Euro yenileme yatırımı gerçekleştirdi. Naim Gençoğlu, kiraların TL'ye dönmesi kararının AVM yatırımcılarını olumsuz etkilediğini anlatıyor.
Gençoğlu, "Şu anda Anadolu'dan ve İstanbul'dan AVM'ler için çok cazip teklifler geliyor. Bundan iki yıl önce olsa ilgilenirdik. Ancak mevcut durumda önceliğimiz nakit akışımızı iyi yönetmeye devam etmek" diyor.
KUYUMCULUKTA İHRACATA ÇALIŞIYOR
Gençoğlu Grubu’nun kuyumculuk sektöründe iki şirketi var. Şirketlerin cirosunun yüzde 85’i yurtdışından geliyor. 2018’de Gessart Altın 55 milyon dolar, Mioro 53,4 milyon dolar ihracat geliri elde etti.
İki şirketin toplam ihracat rakamı ise 108,4 milyon dolar. Bu rakamın yüzde 30’u ABD pazarından geliyor. Bu pazarda Haziran 2019’da kuyumculuk sektörüne yüzde 5,75 vergi yükü geldi.
Naim Gençoğlu, “Bu pazarda yılın ikinci yarısında yüzde 10 civarında bir daralma olur. Ancak diğer pazarlardaki aktivitelerimiz sayesinde yılı 110 milyon dolar ihracatla tamamlarız” diyor.