10 milyon dolarlık yatırıma soyundu

08 Ekim 2019

Tezmaksan, AR-GE ekibinin geliştirdiği Cubebox ve Kapasitematik ürünleriyle birlikte takım tezgahları satışının yanında üretime de soyundu. Şirket, yeni yatırım için 10 milyon dolar harcayacak. Tezmaksan, yeni iş modeli olarak kiralama da yapmaya başladı.





TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist.com.tr





Türkiye takım tezgahları sektörünün önemli distribütörlerinden 42 milyon Euro cirolu Tezmaksan, geliştirdiği yeni ürünlerle birlikte, makine üretimi yatırımına soyundu.





Konya'da 10 milyon dolara mal olacak yatırımla üretilen makinelere, şirketin AR-GE ekibinin geliştirdiği Kapasitematik ve Cubebox ekipmanları ve yazılımları yerleştirilecek.





Endüstri 4.0 kapsamında karanlık fabrikaların konuşulduğu günümüzde Cubebox ile fabrikaların 24 saat operatörsüz çalışması, Kapasitematik ile de makinelerin verimliliğinin yüzde 50'ye kadar artırılması sağlanacak.





İHRAÇ EDECEK
Tezmaksan Makine Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, Kapasitematik ve Cubebox ile ilgili AR-GE çalışmalarına 2015'te başladıklarını söylüyor. Aydoğdu, yıllık 1,5 milyon TL bütçelerinin olduğunu anlatıyor. İki ürünün ortaya çıkması için toplamda 1 milyon dolarlık bir yatırım yapıldı.





Şirketin 20 kişilik AR-GE ekibi, yazılım ve makine mühendislerinden oluşuyor. Hakan Aydoğdu, AR-GE ekibinin iki yeni ürününü Türkiye'de kiralama yöntemiyle şirketlerin hizmetine sunduklarını kaydediyor. Aydoğdu, "Konuyla ilgili ihracat çalışmalarımız da var. 2023'te 6 milyon Euro ihracat hedefliyoruz" diyor.





Tezmaksan, geliştirdiği AR-GE ürünleriyle birlikte makine üretimi tarafında da çalışmalara başladı. Bunun için Hadımköy'deki tesislerin yanında Konya'da da üretim tesisi kurmak için arazi alındı. Bu yatırım için 10 milyon dolarlık bir bütçe ayrıldı. Hakan Aydoğdu, bu yatırımı 2020'de devreye almayı hedeflediklerini anlatıyor.





SEKTÖR İTHALATA BAĞIMLI
Türkiye takım tezgahları konusunda yıllık 700 milyon dolarlık üretim yapıyor. Bunun 500 milyon dolarını ihraç ediyor. Türkiye'nin yıllık ihtiyacı ise 1,3 milyar dolar civarında. Türkiye'de üretilen makinelerin girdisinin de yüzde 70-80'i yurtdışı kaynaklı. Önemli aksamları, yazılımları yurtdışından geliyor.





MAKİNE KİRALAMA MODELİNİ GELİŞTİRDİ
Yatırım iştahının zayıflamasıyla birlikte, Tezmeksan, araç kiralama modeline benzer bir şekilde operasyonel makine kiralama modelini geliştirdi. Bu modelle şirketler makine kiralama yöntemiyle yüksek yatırım maliyetinden kurtuluyor.









Bunun yanında makinenin arıza gibi sorumluluklarını da Tezmaksan üstleniyor. Kira bedeli vergiden düşülebiliyor. Hakan Aydoğdu, bu sistemi üç yıldır kullandıklarını ve 110 makine ile 10 milyon dolarlık bir portföy oluşturduklarını anlatıyor. Aydoğdu, “Bu işi büyütme hedefindeyiz.





Kiraladığımız makinelere Kapasitematik ve Cubebox ürünlerini de talebe göre koyuyoruz. Kiradan dönen makineleri de bakımlarını kendimiz yaptığımızdan yeniden kiralayabiliyoruz veya ikinci el satışını yapıyoruz” diyor.