Teknopark İstanbul, havacılık, uzay, denizcilik, ileri elektronik, enerji, sağlık bilimleri ve endüstriyel yazılım alanlarındaki şirketlere ev sahipliği yapıyor. Yeni yatırımlarla teknoparkta yaklaşık 400 şirketin 10 bin kişiye istihdam sağlaması hedefleniyor.
BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr
İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Savunma Sanayii Başkanlığı ortaklığında 2013 yılında temelleri atılan Teknopark İstanbul, dünyaya ihraç edilen teknolojilere ve ürünlere ev sahipliği yapıyor. Teknopark, 211 bin m2'lik toplam alanda faaliyet gösteriyor.
Burada, başta savunma sanayi olmak üzere, havacılık, uzay, denizcilik, ileri elektronik, enerji, sağlık bilimleri ve endüstriyel yazılım alanlarında yüksek teknoloji geliştirmek için AR-GE çalışmaları yapan 300'ü aşkın yerli ve yabancı şirket bulunuyor.
Bu şirketlerde 5 bin 500 personel istihdam ediliyor. Ağustos ayında temelleri atılan 30 bin m2'lik üçüncü etabın tamamlanmasıyla yaklaşık 400 şirkette 10 bin personelin istihdam edileceği öngörülüyor.
Planlanan tüm yatırımların tamamlanmasıyla birlikte ise teknoparkın bin şirkete ve 30 bin AR-GE personeline ev sahipliği yapması bekleniyor. Tüm inşaatın tamamlanmasıyla toplam yatırım tutarı ise 400 milyon TL'yi bulacak.
MİLLİ AR-GE YAPILIYOR
Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, teknoparkta aralarında Yeditepe, Yıldız, Boğaziçi ve Maltepe'nin de bulunduğu 11 üniversitenin yer aldığını söylüyor. Firmalara ve üniversitelere arsa alanları verildiğini ve her kurumun kendi binasını inşa ettiğini ifade eden Topçu, bu anlamda diğer teknoparklardan ayrıldıklarını vurguluyor.
BMC'nin ürettiği Altay Tankı, TAİ'nin Anka İHA'sı, TUSAŞ'ın Atak Helikopteri, STM'nin Milgem Korvet'i, LHD'nin Amfibi Hücum Gemisi gibi savunma sanayinin önde gelen milli AR-GE projelerinin birçok kritik alt sistemleri Teknopark İstanbul'da gerçekleştirildi.
Teknopark İstanbul'da faaliyet gösteren şirketlerin 90'a yakın patent alan projesi bulunuyor. Bilal Topçu'nun verdiği bilgiye göre, bunun yanı sıra bin 500'ü aşkın milli proje üzerinde de çalışmalar sürüyor.
2023 HEDEFİ
Teknopark İstanbul'da faaliyet gösteren Aselsan, Altınay, Armelsan, Fokus, BMC, TAİ, TUSAŞ, STM gibi şirketler, dünyada ilk sıralara yerleşen hatta benzer örneklerin olmadığı pek çok önemli yüksek teknoloji ürünü geliştiriyor.
Teknopark İstanbul'daki şirketler 2018 yılında 1,2 milyar TL gelir elde etti ve 159 milyon TL'lik de ihracat gerçekleştirdi. Bilal Topçu, 2023 yılı hedeflerinin 2 milyar TL ciro, 10 bin çalışan ve 400 şirkete ulaşmak olduğunu belirtiyor.
Bilal Topçu, yakın zamanda bir yatırım fonu heyeti kuracaklarını da söylüyor. Topçu, savunma sanayi özelinde bir yatırım fonu kurabileceklerini ifade ediyor.
50'DEN FAZLA BAŞARI HİKAYESİ
Teknopark İstanbul'da yer alan Cube Incubation adlı kuluçka merkezinde şu anda 90'ın üzerinde girişim grubu var. Bugüne kadar 320'yi aşkın girişim grubuna destek verildi.
Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi Yöneticisi Gürol Üzenç, 3,5 milyon TL yatırımla 400 metrekarelik alanda bir prototip atölyesi kuracaklarını söylüyor.
Üzenç, "Merkezimizde 50'den fazla girişim, başarı hikayesi yarattı. Girişimin derin teknolojik boyut içermesi, AR-GE niteliğinin olması, ticarileştirilebilir olması bizim için önemli" diyor.