CEREN ORAL
coral@ekonomist.com.tr
Bu dönemde 10 aracı kurumdan yatırımcılar için hisse önerilerini aldık. 10 aracı kurum 51 hisse önerirken, burada dört kurumun önerdiği Akbank, Garanti ve Petkim öne çıkıyor.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Uzmanlara göre, özellikle son bir aydaki güçlü yükseliş trendinin perde arkasında, global büyüme beklentilerinin risk alma iştahını devam ettirmesi, ABD Merkez Bankası (FED) ile Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) sıkı para politikasına geçişte aceleci davranmayacağı mesajları vermesi, Avrupa’dan ve Çin’den gelen verilerin ekonomik güçlenmeye işaret etmesi var.
Ayrıca başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki yükselişin de borsadaki güçlü performansı desteklediği kaydediliyor. BİST’in benzer borsalar içinde halen iskontolu işlem görmesi, beklentileri aşan ikinci çeyrek şirket kârları, TCMB’nin sıkı duruşunu koruması ve güçlü büyüme beklentileriyle yabancı yatırımcının ilgisinin devamı da borsanın rekorlarını tazelemesinin ana nedenleri arasında gösteriliyor.
51 HİSSE ÖNERİSİ
Piyasaların yönünü yukarı çevirdiği ve açıklanmaya başlayan ikinci çeyrek bilançolarının hisse seçimi üzerinde etkili olması nedeniyle yakından takip edildiği bu dönemde, aracı kurumların en çok önerdiği hisseleri araştırdık. 10 aracı kurumla yaptığımız değerlendirmeler sonucunda toplam 51 hisse senedi için ‘alım’ önerisi geldi. Haberimizdeki tabloda kurumların model portföylerinde hangi hisselerin yer aldığını görebilirsiniz.
Akbank, Garanti Bankası, Halkbank, Koç Holding, Petkim, Tofaş Oto, TSKB, Turkcell, Tüpraş ve Vakıfbank, 10 kurumun en çok önerdiği 10 hisse olarak bilançolarının hisse seçimi üzerinde etkili olması nedeniyle yakından takip edildiği bu dönemde, aracı kurumların en çok önerdiği hisseleri araştırdık.
10 aracı kurumla yaptığımız değerlendirmeler sonucunda toplam 51 hisse senedi için ‘alım’ önerisi geldi. Haberimizdeki tabloda kurumların model portföylerinde hangi hisselerin yer aldığını görebilirsiniz. Akbank, Garanti Bankası, Halkbank, Koç Holding, Petkim, Tofaş Oto, TSKB, Turkcell, Tüpraş ve Vakıfbank, 10 kurumun en çok önerdiği 10 hisse olarak dikkat çekiyor.
BANKALAR AĞIRLIKTA
En çok önerilen 10 hisse içinde banka hisselerinin ağırlıkta olduğu göze çarpıyor. İlk 10’da Akbank, Garanti Bankası, Halkbank, TSKB ve Vakıfbank olmak üzere beş banka yer alıyor. Bu durumda bankaların ilk ve ikinci çeyrekte oldukça güçlü kâr rakamlarına ulaşmalarının etkisi hissediliyor.
İş Yatırım’ın bankacılık analistleri, ekonomi yönetimi tarafından alınan önlemlerin bankacılık sektörünün kârlılığını ve varlık kalitesini desteklediğini söylüyor. İş Yatırım’ın En Çok Önerilenler listesinde Garanti Bankası yüzde 16, Vakıfbank yüzde 11 ağırlıkla yüksek ağırlığa sahip bankalar olarak yer alıyor.
Ak Yatırım’ın bankacılık analistleri, marj daralmasına rağmen provizyon baskısının rahatlamasıyla banka kârlarının ikinci çeyrekte de kuvvetli kaldığını kaydediyor. Ak Yatırım’ın model portföyünde, banka hisseleri olarak Garanti Bankası ve Halkbank bulunuyor.
ENDEKS ÖNGÖRÜLERİ
Peki, borsada takip edilecek konu başlıkları neler? Piyasaların olumlu seyrini güçlendirecek noktalar; gelişmekte olan ülkelere (GOÜ) sermaye girişlerinin artması, TCMB’nin sıkı duruşunu koruması, yapısal reformların hızlandırılması olarak sıralanıyor.
Bu seyri bozabilecek riskler arasında ise FED ve ECB’nin para politikasını daha hızlı normalleştirmesi, jeopolitik riskler, yurtiçinde başkanlık sistemine erken geçmek için 2019 seçimlerinin öne çekilmesi gösteriliyor.
Ahlatçı Yatırım Araştırma Uzmanı Muammer Demir, BİST-100’ün GOÜ borsalarının çoğuna göre düşük fiyat kazanç (F/K) oranıyla ve iskontosuyla fırsat sunduğunu söylüyor. Demir, “BİST’in seyrinde, Almanya ile ilişkiler, jeopolitik riskler, ABD Başkanı Trump’ın ve FED’in adımları belirleyici olacak” diyor. Muammer Demir, küresel şartlarda değişiklik olmayacağı öngörüsü ve yabancı ilgisiyle GOÜ’lere yönelik fon akımının devamında kısa vadede 110.000-112.000 bant aralığınınhedeflenebileceğim ifade ediyor.
KÂR REALİZASYONU MU?
BİST-100’ün sürekli yeni rekorlar gerçekleştirmesiyle yatırımcılar, “Kâr realizasyonu ne zaman gelecek?” sorusunun da cevabını arıyor. Ak Yatırım analistleri, geçen hafta 110.000 direnci üzerinden başlayan geri çekilme hareketlerini, hızlı yükselişin ardından gelen dinlenme ve sınırlı realizasyon olarak değerlendiriyor.
Ak Yatırım, 106.000 seviyesi aşağı kırılmadığı sürece 112.000-115.000 hedefli hareketin korunacağını öngörüyor.“Piyasalarda hafif olumsuz bir esintinin olmasının ardından düzeltmeler gelse de ana trend korunuyor” diyen Işık FX Araştırma Uzmanı Melih Kopuz ise borsanın rekora ‘doymadığı’ görüşünde.
Fakat Kopuz, endekste yukarı yönlü ivmenin hız kazanabilmesi için ilk etapta 108.300 bölgesi üzerinde kalıcı tutumun görülmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Kopuz’a göre, fiyatlamaların bu bölgenin üzerine taşınması olası yukarı atakları güçlü tutabilecek. Melih Kopuz, bu senaryoda 110.350-112.000 hedefine doğru giden yolun önünün açılabileceğini de sözlerine ekliyor.
10 HİSSENİN ÖZEL ANALİZİ
AKBANK: Takibe aldığı kredi miktarı 2016'ya göre yavaşlarken tahsilatlarda da iyileşmeler sağlandı. Kredi kalitesindeki, sermaye ve likidite oranlarındaki iyileşme, banka için olumlu.
GARANTİ BANKASI: Kuvvetli nakdi sermaye hacmi ve TÜFE'ye endeksli menkul kıymet portföyüyle büyüme için yeterli güce ve enflasyon riskine karşı önemli korumaya sahip. Fonlama tarafında maliyet avantajıyla güçlü ücret ve komisyon yaratma becerisi var.
HALKBANK: Öz sermaye kârlılığı açısından sektör ortalamasının oldukça üzerinde bulunuyor. KGF'den en çok fayda sağlayacak bankalar arasında. KGF, büyümenin yanı sıra provizyon maliyet baskısına da olumlu katkı sağlayacak. Yukarı yönlü potansiyel sunuyor.
KOÇ HOLDİNG: Enerji, otomotiv, dayanıklı tüketim, bankacılık, turizm, perakende ve gıda sektörleri başta olmak üzere grup şirketleriyle Türkiye ekonomisini yansıtan bir grup. Ekonomideki dalgalanmalara karşı yurtdışı ve dövize endeksli gelirlerle defansif yatırım olanağı sağlıyor.
PETKİM: Güçlenen küresel ekonomiye karşın nispi olarak düşük seyreden petrol fiyatlarından, düşen enerji maliyetlerinden ve iç piyasadaki primli fiyat avantajından faydalanmaya devam edecek.
TOFAŞ OTO: Euro bazlı ve maliyet+kâr yöntemiyle yapılan yurtdışı satışların etkisiyle şirket, döviz kurlarındaki yükselişten olumsuz etkilenmiyor. Daralan yurtiçi pazardan ihracat anlaşmalarıyla korunarak pozitif ayrışıyor.
TSKB: Aktif kalitesi üst düzeyde. Sermaye yeterlilik rasyoları ve kredi spreadleri de güçlü durumda bulunuyor.
TURKCELL: İkinci çeyrekte yıllık yüzde 69 büyümeyle 704 milyon TL net kâr elde etti. Maliyet yönetimi programı başarılı olan şirket, ortalama kişi başına gelirlerde güçlü büyümeye sahip.
TÜPRAŞ: 2017'nin ilk yarısında Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nin etkisiyle tam kapasite çalıştı ve satışlarını yüzde 5,1 artırdı. Güncel petrol fiyatları baz alındığında uzun vadede yatırımcısına fırsat sunabilir.
VAKIFBANK: Takipteki krediler için yürüttüğü yüksek karşılık politikası, önemli koruma tamponu sağlayabilir ve kâr kaynağı olabilir. KOBİ ve ticari kredilerindeki hamleleri, kârlılık ve çeşitlilik için olumlu.