Suudi Arabistan'daki saldırı ve petrol fiyatları geçen hafta piyasaları korkuttu. Ancak faizdeki düşüş borsada orta-uzun vadeli yatırımcı için alım fırsatı yaratabilir. Biz de 10 kurumdan 37 hisse önerisi aldık. Önerilerde Petkim, Tüpraş ve Türk Telekom öne çıktı.
CEREN ORAL BALABAN
coral@ekonomist.com.tr
Piyasalar geçen haftaya dünyanın en büyük ham petrol işleme tesisi olan, Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aram-co'ya ait iki tesise silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) düzenlenen saldırı haberiyle başladı.
Saldırı sonrası ilk etapta günlük 5,7 milyon varillik üretimin durdurulduğu bildirildi. Bu miktar dünya petrol üretiminin yaklaşık yüzde 5'ine tekabül ediyor. Bu haberin ardından ilk fiyatlamalarda Brent petrol fiyatı yüzde 10'un üzerinde artışla 70 dolar/varile kadar yükseldi.
Hafta ortasında Suudi Arabistan'ın petrol üretiminin ay sonuna kadar eski düzeylerine yükseleceğini açıklamasıyla ise Brent petrol fiyatı 64,6 dolar/varile geriledi. Ancak küresel jeopolitik belirsizlikler yüksek seyrediyor ve jeopolitik risk primi fiyatlarda kalmayı sürdürüyor.
OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR
Petroldeki dalgalanmanın olumsuzluğuyla geçen hafta BİST-100'de aşağı yönlü hareket vardı. Önceki hafta 103.072'den kapanan BİST-100 geçen hafta 100.000'lere kadar geriledi.
İş Yatırım analistleri, petrol fiyatlarındaki artışın THY ve Pegasus ile nafta kullanan Petkim'i olumsuz etkileyebileceğini kaydediyor. Tüpraş'ta ise stok kârları nedeniyle olumlu yansımalar görülebilir. İş Yatırım, Türkiye'nin çevre ülkelerden ithal ettiği doğalgazın fiyatının önemli kısmının petrol fiyatlarına endeksli olduğu bilgisini veriyor.
Kurum, kalıcı olarak yüksek kalan petrol fiyatlarının Türkiye'de doğalgaz fiyatlarını ve doğalgazı ana enerji girdisi olarak kullanan Soda Sanayii, Anadolu Cam ve Trakya Cam'ı orta-uzun vadede olumsuz etkileyebileceğinin altını çiziyor.
10 KURUMDAN 37 HİSSE
Piyasalarda son durum böyleyken, önceki hafta Merkez Bankası'ndan gelen faiz indiriminin ardından yatırımcılar yatırım kararlarını gözden geçirmeye başladı. Bu dönemde faizlerin düşme eğiliminde olmasının borsada yükseliş hareketini destekleyebileceği ve hisseye kaymayı beraberinde getirebileceği kaydediliyor.
Biz de bu öngörüden yola çıkarak yıl sonuna kadarki süreç için BİST-100 tahminlerini inceledik. aracı kurumların 'al' verdiği hisseleri araştırdık. 10 aracı kurum 37 hisse için 'al' dedi. Beş kurumun portföyündeki Petkim en çok önerilen hisse oldu. Petkim'i, Tüpraş ile Türk Telekom izledi.
GOÜ'LERİ DESTEKLİYOR
Gedik Yatırım Ekonomisti Erol Gürcan, küresel taraftaki görünümün gelişmekte olan ülkeleri (GOÜ) desteklediğini söylüyor. Gürcan, kısa vadede zaman zaman oynaklıklar gözlenebilecek olsa da küresel bazda merkez bankalarının faiz indirim yarışına girdiği bir dönemin orta vadede hisse piyasaları için olumlu olacağını değerlendiriyor.
Gedik Yatırım, borsa tarafında yılın geri kalanında görece olumlu bir piyasa fiyatlaması görülebileceği yönündeki baz senaryosu doğrultusunda, portföylerdeki hisse ağırlığının yüzde 50 olarak belirlenmesi önerisinde bulunuyor. Kurumun portföyünde ise Akbank, Migros, Otokar, Petkim, Tekfen Holding, Tofaş Oto, Türk Telekom ve Yapı Kredi (YKB) bulunuyor.
BANKALARDA BEKLENTİ İYİ
Büyük merkez bankalarından beklenen genişleyici para politikaları GOÜ varlıklarını destekliyor. ABD Merkez Bankası FED, geçen hafta para politikası faizini 25 baz puan indirdi. Avrupa Merkez Bankası ECB de mevduat faizinde 10 baz puan kesintiye giderken yeni bir tahvil alım programı açıkladı.
Ziraat Yatırım Genel Müdürü Uğur Boğday, TCMB'nin faiz indirim sürecine girmiş olmasının ve enflasyondaki düşüş beklentisinin son faiz indiriminin ardından faizlerde düşüşün sınırlı da olsa süreceğine işaret ettiği kanaatinde.
Boğday, tüm bu gelişmelerin BİST'e ilgiyi artırabileceğini öngörüyor. Uğur Boğday, "100.000'lerdeki endeks, jeopolitik tarafta ciddi olumsuzluk olmaması durumunda bankacılık hisseleri öncülüğünde 115.000-120.000'lere hareketlenebilir" diyor.
Ziraat Yatırım'ın hisse portföyünde Asel-san, Halkbank, Petkim, Sabancı Holding, Soda Sanayii, Tofaş Oto, Turkcell, Tüpraş, THY ve YKB var. Uğur Boğday, bankacılık hisselerinin ağırlığının yaklaşık yüzde 25 olduğu, Sabancı Holding'in yüzde 50'sinin Akbank'tan oluştuğu bilgisini veriyor.
Faiz indirimlerinin banka kârlarına olumlu katkı yapacağını öngören Boğday'a göre, düşük enflasyon nedeniyle TÜFE endeksli tahvillerin negatif etkisine karşın ikinci yarıyıl ilk yarıyıla göre daha iyi olacak.
ALIM FIRSATI MI?
Garanti Yatırım Genel Müdürü Utku Ergü-der, hisse piyasalarının satın aldığı temmuz ayı FED toplantısı sonrasında oluşan belirsizliğin kısa vadede volatilite nedeni olduğuna değiniyor.
Ergüder, "Ağustos ayındaki geri çekilme alım fırsatı oluştururken bu eğilimin orta vadede 110.000 bölgesine yönelik olumlu beklentimiz paralelinde süreceğini düşünüyoruz" diye konuşuyor. Utku Ergüder, kasım ayını olası kâr satışlarına yönelik risklerin yükselebileceği bir ay olarak değerlendiriyor.
Garanti Yatırım, portföyünde Akbank'a düşen fonlama maliyeti ve yüksek sermaye yeterlilik oranı, Vakıfbank'a olumlu marj beklentileri, Bagfaş'a artan kapasite kullanım oranı, Mavi Giyim'e büyüme ve kârlılığın devamı nedenleriyle yer veriyor.
Utku Ergüder, diğer hisseler hakkında ise şu bilgileri aktarıyor: "Kordsa'yı öngörülebilir nakit akım, organik büyüme, coğrafi çeşitlilik, kur hareketlerinden görece az etkilenmesiyle beğeniyoruz.
Trakya Cam'ı faizlerde düşüşün devamıyla yurtiçi cam talebinde ve ürün fiyatlarındaki iyileşme beklentisiyle tavsiye ediyoruz. Turkcell'i ise güçlü faaliyet kâr marjının sürmesiyle öneriyoruz."
EN ÇOK ÖNERİLEN 3 HİSSENİN ANALİZİ
PETKİM
İkinci çeyrekte 319 milyon TL net kâra, 3,1 milyar TL satış gelirine ulaştı. Sonuçların, operasyonel kârlılıkta ilk çeyreğe göre belirgin iyileşme gösterdiği kaydediliyor. STAR Rafinerisi'nden hammadde temin etmeye başlamış olması ve sahasında yapılması değerlendirilen diğer petrokimya tesislerinin hammadde ve satış miksini güçlendirebileceği beklentisi sonuçlara olumlu yansıyabilir.
TÜPRAŞ
İzmit Rafinerisi'ndeki bakım, ağır ham petrol fiyatlarının artması, İran'dan ham petrol ithalatının kesilmesi hisse fiyatını baskıladı. Olumsuz fiyatlama ikinci yarıda yerini, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün Ocak 2020'de devreye girecek olan temiz yakıt kuralları (IMO 2020) dolayısıyla düşük sülfürlü ürün marjlarının iyileşmesi beklentisine bırakabilir. 2020 kârlılık görünümündeki iyileşmenin pozitif IMO 2020 etkisine ve ürün portföyündeki iyileşmeye bağlı olması öngörülüyor.
TÜRK TELEKOM
İkinci çeyrekte 435 milyon TL net kâr, 5,7 milyar TL satış geliri elde etti. İlk yarıyıldaki olumlu performans sonrasında şirket, 2019 FVAÖK beklentisini 10-10,2 milyar TL'den 10,3-10,5 milyar TL'ye yükseltti. Şirket, yüzde 1516 gelir büyümesi ve 4,6-4,8 milyar TL yatırım harcaması beklentisine sahip.