1.000 start up’a destek verecek

24 Eylül 2019

430 binden fazla üyesi bulunan İTO'nun iştiraki olduğundan aynı zamanda organik bir yatırım ağına sahip olan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi, bünyesinde bin start up'a destek verecek. 'BTM 1000' projesiyle Türkiye'den global start uplar'ın çıkması hedefleniyor.





BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr





İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) iki yıl önce bir vakıf olarak kurduğu Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), yeni iş fikirlerinin hayata geçirilmesi ve girişimcilik kültürünün yaygınlaşması için çalışmalarını sürdürüyor.





BTM'de, girişimci olmak isteyen, fikri olan ama uygulama metotlarını bilmeyenlerin yanı sıra ekosistem içerisinde olmak isteyen, bir değer üreten veya yatırım alan girişimci adayları için de farklı programlar ve mekanizmalar bulunuyor.





Bu programlara kabul edilenler, BTM'nin ücretsiz olarak sunduğu eğitim, seminer, söyleşi, birebir danışmanlık, mentorluk, 7/24 ofis kullanımı gibi imkanlardan faydalanabiliyor. BTM'ye giriş için tek koşul ise yenilikçi bir iş fikrine sahip olmak.





MENTORLUK DESTEĞİ
BTM, 81 meslek komitesi ile 430 binden fazla üyesi olan İTO'nun bir iştiraki olması nedeniyle aynı zamanda organik bir yatırım ağına sahip. BTM girişimcileri, projeleriyle ilgili olan meslek komitelerine giderek sunum yapma olanağına erişebiliyor.





Özellikle mentorluk desteğinde geniş bir yelpaze sunan BTM, 50 start up mentoru ve 500'den fazla sektör mentoru ile işbirliği yapıyor. BTM Direktörü İbrahim Elbaşı, start up'ları İTO'ya üye işadamlarıyla buluşturduklarını söylüyor.





Elbaşı, "Yılda iki kez çağrıya çıkıyoruz. Bu sayede start up'lar ile İTO üyelerini eşleştiriyoruz. Mart 2020'de bu anlamda bir etkinliğimiz olacak" diyor. İbrahim Elbaşı, ayrıca, İTO'nun içerisindeki yatırımcı olmak isteyen adayları tecrübeli yatırımcılarla buluşturacaklarını da sözlerine ekliyor.





BTM, İstanbul Fulya'daki yeni binasına taşındı. Binanın inşaatı ekim ayında tamamlanacak. 3 bin metrekare büyüklükteki binada 120 start up bulunuyor. BTM'de bugüne kadar 12 start up yatırım aldı.





Şirketler ise 37,1 milyon TL değerlemeye ulaştı. Bugüne kadar BTM içinde yer alan girişimciler 40 milyon TL'yi aşan satış gerçekleştirdi. Start up'ların 40'ı şirketleşti.





UNICORN ÇIKARMAYI HEDEFLİYOR
Girişimcilik ekosisteminde artık bir çatı örgüt olarak konumlanan BTM, bünyesinde bin start up'a destek vereceği 'BTM 1000' projesiyle nitelikli ve global start upların Türkiye'den çıkmasına destek olmayı hedefliyor.





İbrahim Elbaşı, şimdiye kadar gerçekleştirdikleri hızlandırma kampları, 'Mucit Girişimci Programı' ve 'Winglobal' gibi projelerle girişimcilik kültürünün yaygınlaşmasını sağladıklarını ifade ediyor.





Elbaşı, "BTM 1000 projesiyle Türkiye'den çıkacak ilk unicorn'ların adresi olmayı hedefliyoruz. 2022'de hedefimiz merkezimizde bin start up'a hizmet vermek ve 400 milyon TL'lik satış hacmine ulaşmak" diyor.





DÖRT FARKLI PROGRAM
BTM çatısı altında sürekli devam eden BTM Kamp, Ön Kuluçka, Kuluçka ve Post Kuluçka olmak üzere dört program yer alıyor. Bununla birlikte Ön Kuluçka programına dahil olan BTM üyeleri 12 haftalık hızlandırma programlarından yararlanıyor.





Bunların dışında da yıl içerisinde dikey eksenli programlar düzenleniyor. Yılda bir kez düzenlenen Mucit Girişimci programı sekiz hafta sürerken, yılda iki kez düzenlenen Winglobal programı ise 16 hafta sürüyor.