Ekonomist dergisinin bu yıl 28'incisi gerçekleştirdiği 'Ekonomide Yılın İş İnsanları' anketinde Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç 'Yılın İş İnsanı' olarak seçildi.
Ali Koç, Baba Rahmi Koç, Ağabeyler Mustafa Koç ve Ömer Koç'tan sonra, iş dünyası tarafından bu ödüle layık görüldü. 'Yılın Global Türk Yöneticisi' kategorisinde birincilik kürsüsüne 2018 sonlarında BBVA CEO'su olan Onur Genç çıktı.
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 'Yılın Sivil Toplum Önderi', görevi Simone Kaslowski'ye devreden TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik oldu. 'Yılın Profesyoneli' olarak da yine Adnan Bali seçildi. 'Yılın Kadın Girişimcisi' kategorisinde Demet Mutlu, Trendyol ile 2012'den sonra bu yıl da zirveye çıkmayı başardı.
'Yılın Erkek Girişimcisi' ise Peak Games ile Sidar Şahin oldu. 'Yılın Bürokratı' kategorisinde Arda Ermut ve 'Yılın Global Türk Girişimcisi' kategorisinde Do&Co'nun patronu Atilla Doğudan en çok oyu alan isimler oldu.
Türkiye ekonomisi zorlu bir süreçten geçiyor. 2018 yılında önce haziran ayında erken genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimi, ardından ABD ile gerilen ilişkiler ve ağustos ayında döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar ekonomide ciddi sıkıntıların yaşanmasına neden oldu.
Döviz kurları, faizler ve makro göstergeler bu sıkıntıların sonuçlarını gösteriyor. 2019 yılının ilk çeyreği itibarıyla da 31 Mart yerel seçim atmosferi nedeniyle iş dünyası zorlanmaya devam etti.
İşte bu dalgalı piyasalara rağmen gemisini en iyi şekilde yüzdürmeye çalışan iş dünyasının isimleri Ekonomist'in bu yıl 28'incisini gerçekleştirdiği 'Ekonomide Yılın İş İnsanları' anketinde zirveye tırmanmayı bildi. Toplam sekiz kategoride düzenlenen ankette, iş dünyasının başarılı bulduğu sekiz lider belirlendi.
İş dünyasının önde gelen 3 bin iş insanına gönderilen bu anketimize 700'ün üzerinde yanıt geldi. Baba Rahmi Koç, ağabey rahmetli Mustafa Koç ve Ömer Koç'tan sonra bu yıl da Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç 'Yılın İş İnsanı' seçildi.
GLOBAL LİDERLER
Son dört yıldır iş dünyasının değerlendirmesine sunduğumuz iki kategori var. Bunlar, 'Yılın Global Türk Profesyoneli' ve 'Yılın Global Türk Girişimcisi'. Türkiye'de Garanti Bankası'nın da ana ortağı olan BBVA'nın geçen yılın sonunda CEO'luğuna Onur Genç atandı.
2017'de Garanti Bankası'nda genel müdür yardımcılığı görevini yürütürken, BBVA ABD operasyonuna genel müdür olarak atanan Genç, buradaki performansıyla tepe yönetici konumuna gelmeyi başardı. 'Yılın Global Türk Grişimcisi' kategorisinde ise ilk sıradaki isim Do&Co'nun patronu Atilla Doğudan oldu. Doğudan, oyların yüzde 33,6'sını almayı başardı.
ÜÇÜNCÜ KEZ KÜRSÜDE
'Yılın Profesyoneli' kategorisinde bundan önceki iki yılda olduğu gibi bu yıl daİş Bankası'nın genel müdürü Adnan Bali ilk sırada yer aldı. Bu ödülü 2000 ve 2008 yıllarında da o zamanki İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince almayı başarmıştı.
'Yılın Bürokratı' kategorisinde TCMB'nin etkisinin azaldığı görülüyor. Son üç yıldır bu kategoride TCMB ilk sırayı alamıyor. Son üç yıla bakıldığında Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın 2017'de, KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli 2018'de ve son olarak bu yıl Arda Ermut 'Yılın Bürokratı' seçildi.
YENİDEN KÜRSÜDELER
'Yılın Sivil Toplum Önderi' kategorisinde TÜSİAD'ın ağırlığı hissedilmeye devam ediyor. Bu kategori 18 yıldır oylanıyor ve bu yıl ile birlikte 10'uncu kez TÜSİAD Başkanı ilk sırada yer alıyor. Bu yıl başkanlık görevini Simone Kaslowski'ye devreden Erol Bilecik, geçen yıl olduğu gibi yine 'Yılın Sivil Toplum Önderi' seçildi.
'Yılın Kadın Girişimcisi' kategorisinde, bu ödülü daha önce 2012 yılında kazanan Trendyol'un patronu Demet Mutlu, yine ilk sırada yer almayı başardı. Bunda Trendyol'un 2018'deki satış hikayesi önemli rol oynadı.
'Yılın Erkek Girişimcisi' ketegorisinde Kaan Kayabalı ile yarışan Peak Games'in patronu Sidar Şahin oyların yüzde 15,7'sini alarak ilk sırada yer almayı başardı.
SEÇİM YÖNTEMİ
Ekonomist, 'Ekonomide Yılın İş İnsanları' anketini yayın yaşamına başladığı 1991 yılından beri aralıksız düzenliyor.
Bu çalışmada öncelikle ilgili yılda yaptıkları işlerle dikkat çeken iş insanları, profesyonel yöneticiler ve girişimciler, aldıkları kararlarla ekonomiye yön veren bürokratlar ve faaliyetleriyle gündeme gelen sivil toplum önderleri bir jüri tarafından belirleniyor.
Daha sonra sekiz kategorideki bu adayların yer aldığı anket formları, içlerinde patronlar, CEO'lar ve üst düzey yöneticilerin bulunduğu bu 3 bine yakın iş insanına gönderiliyor. Elektronik ortamda yanıtlanan ankette katılımcılar her kategoride en fazla üç adaya oy verebiliyor.