Yeşil dönüşüme büyük finansal destekler geliyor

30 Kasım 2022 | 23:55


Yönlendirici ve teşvik edici rolüyle finans sektörü, düşük karbon ekonomisine geçişte ve çevresel ve sosyal risklerin yönetilmesinde çok önemli bir konumda bulunuyor. Yeşil dönüşüme destek için yenilenebilir ve çevre dostu enerji projelerinin kredi portföylerindeki payını artirmaya başlayan bankalar ve leasing şirketleri, yeni kömür yakıtlı termik santralleri ve kömür madenciliğini finanse etmeyeceklerini de taahhüt ediyor.

30 Ekim – 12 Kasım 2022 tarihli sayıdan

Sürdürülebilir ekonomiye geçiş kapsamında ciddi finansman destekleri sağlayan ve müşterilerinin yeşil ekonomiye geçişine birçok farklı ve yenilikçi ürün ve çözümle destek olan finans sektörü, yeşil dönüşümde oldukça kilit ve dönüştürücü bir güce sahip.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) 2020 Küresel Risk Raporu'na göre; 10 yıl içinde dünyayı tehdit eden ilk beş riskin tamamı, iklim değişikliğinin getirdiği çevresel risklerden oluşacak.

İklim değişikliği; kurumların dikkate alması gereken bir konu olmanın yanı sıra iş stratejilerine entegre edilmesi de kaçınılmaz bir başlık haline gelmiş durumda. Bu kapsamda yeşil ekonominin ve yeşil finansmanın öneminin gittikçe artırdığı bir dönemdeyiz.

Bunda pandemiyle dünyanın sürdürülebilirliğe daha yoğun şekilde odaklanması da etkili oldu. Yeşil, sosyal, sürdürülebilir ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahvillerin ihracında önemli artışlarla beraber sürdürülebilir finans sektöründe de önemli bir büyüme yaşandı.

4 TRİLYON DOLARA YAKLAŞTI


Araştırma şirketi BloombergNEF (BNEF) tarafından derlenen verilere göre, 2021'de dünyada sürdürülebilir borç ihracı 1,6 trilyon doları aşarak 2020'yi ikiye katladı. 2021'de borç ihracında en hızlı büyüme sürdürülebilirlikle bağlantılı kredilerde ve tahvillerde yaşandı.

S&P Global Ratings Sürdürülebilir Finans Kıdemli Direktörü Dennis Sugrue, küresel tahvil piyasalarında yılın ikinci yarısında ihraç eğilimlerinin zayıf kalacağı beklentisiyle 2022'nin tamamı için yeşil, sosyal, sürdürülebilir ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahvil ihracı tahminini 865 milyar dolara düşürdüklerini, bunun da 2021'e kıyasla yüzde 16 düşüşe işaret ettiğini söylüyor.

"Bu beklenti 2021'e göre gerileceğini tahmin ettiğimiz küresel tahvil ihracı beklentilerimizle uyumlu" diyen Dennis Sugrue; kısa vadede düşük refinansman ihtiyaçlarının, artan reses-yon olasılıklarının, yüksek enflasyon ve faiz oranlarının hem genel hem de yeşil, sosyal, sürdürülebilir ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahvil piyasalarındaki hacimler üzerinde baskı oluşturacağını öngörüyor.

2022'de tahvil ihraçlarında yaşanan düşüşe rağmen, 2013'ten itibaren bakıldığından ise yeşil, sosyal, sürdürülebilir ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahvil ihracının 2022'nin ilk yarısında 4 trilyon dolara yaklaştığı bilgisi de veriliyor.

YENİ BANKACILIK ÜRÜNLERİ


Dünyayla paralel şekilde Türkiye'de de yeşil ekonomiye geçişte, özellikle sürdürülebilir kalkınmayı öncelik haline getiren stratejilerle hareket eden finans sektörü kritik bir rol üsteniyor.

Yeşil finansman ve yeşil kredilere ilginin giderek arttığı piyasa ortamında özellikle de bankaların teşvikiyle 2016'dan bu yana Türkiye'de toplam 3,6 milyar doların üzerinde yeşil ve sosyal tahvil ihraç edildiği kaydediliyor.

Türkiye'de Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP FI) tarafından kurulan küresel iş birliği Net-Sıfır Bankacılık Birliği'ne (NZBA) de bağlı olan birçok banka, sürdürülebilirliği desteklemek için yeni bankacılık ürünleri oluşturuyor.

FİNANSAL KAPSAYICILIK


Garanti BBVA'nın iş stratejisinin ana odak noktalarını, finansal kapsayıcılık ve iklim krizi ile mücadele oluşturuyor. Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Akten; hedeflerinin sürdürülebilir finans ürünlerini tabana yayarak yeşil ve sosyal dönüşümü finanse etmek olduğunu söylüyor.

Bugüne kadar 50 farklı sürdürülebilirlik temalı ürün oluşturduklarını kaydeden Akten; önümüzdeki dönemde de müşteriye özel ürün ve hizmetler geliştireceklerini belirtiyor. Bu kapsamda odakta; AB Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile Türkiye'de devreye girmesi planlanan karbon fiyatlama mekanizmasına tabi olacak elektrik ve ısı üretimi, çimento, demir-çelik gibi karbon yoğun sektörler var.

Mahmut Akten; bu sektörlerdeki müşterilerinin iş modellerini, yeşil karbon ekonomisine geçiş süreçlerinde ne aşamada olduklarına göre tarttıkları bir 'geçiş riski metodolojisi' kullanmaya başladıkları bilgisini de veriyor.

Garanti'nin ana hissedarı BBVA, 2018'de açıkladığı 100 milyar Euro sürdürülebilir finansman sağlama hedefini; 2021'de 200 milyar Euro'ya, Ekim 2022'de 300 milyar Euro'ya çıkardı.

Garanti BBVA'nın 2021'in sonuna kadar düşük karbonlu ekonomiye geçiş ve sürdürülebilir kalkınmaya sağladığı toplam tutarın da 60 milyar TL'yi aştığını aktaran Mahmut Akten; 2014'ten beri yeni elektrik üretimi yatırımlarına sağladıkları toplam finansman tutarının yüzde 100'ünü yenilenebilir enerji yatırımlarına yönlendirdikleri bilgisini veriyor.

Yenilenebilir enerji için 6 milyar doların üzerinde finansman sağladıklarına değinen Akten; "Yüzde 22'ye yakın pazar payıyla rüzgâr enerjisi projelerine en çok finansman sağlayan kurum olarak sektör lideriyiz" diyor.

2021 Mart'ta termik kömürü ve termik kömürle ilişkili faaliyetleri finanse etmeyeceğini de açıklayan Garanti BBVA, portföyündeki kömür faaliyetlerine ilişkin riskini de en geç 2040'a kadar sıfırlayacak.

200 MİLYAR TL FİNANSMAN HEDEFİ


2021'in başında Akbank, 2030'a kadar sürdürülebilir ekonomiye geçiş için 200 milyar TL finansman sağlayacağına ve sürdürülebilir yatırım kategorisine giren yatırım fonları bakiyesini 15 milyar TL'ye çıkaracağına dair hedefler koydu.

2022 ilk yarı itibarıyla sürdürülebilir finansman tutarında 50 milyar TL'ye ulaşan bankanın sürdürülebilir yatırım fonlarındaki bakiyesi 2,6 milyar TL'ye çıktı. "2050'de net sıfır olma taahhüdü veren bir banka olarak, iklim kriziyle mücadele önceliklerimiz arasında" diyen Akbank Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu; proje finansmanı portföyünde 2016'dan beri finanse edilen tüm projelerin yenilenebilir enerjiden oluştuğuna dikkat çekiyor.

Düşük karbon ekonomisine geçişi destekleyecek yeşil yatırımları önceliklendirdiklerini kaydeden Çelebioğlu; "Özellikle Sınırda Karbon Vergisi nedeniyle yüksek vergilerle karşılaşacak çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, elektrik gibi karbon yoğun sektörlerin dönüşümünü destekleyeceğiz" diyor.

Akbank; 2021'de sunduğu 'Yeşil Dış Ticaret Kredisi', 'Düşük Karbon Ekonomisine Geçiş Kredisi' ve 'Çatı GES Yatırım Kredisi' ürünleriyle, yeşil dönüşüm yolculuklarında müşterilerine destek oluyor.

"Mavi Finansman Ürün Paketi ile sürdürülebilir finansman çerçevemizde yer alan yeşil yatırım alt kategorilerine yatırım yapmak isteyen turizm, liman ve ulaşım sektörü müşterilerimize dönüşüm fırsatı sağlıyoruz" diyen Levent Çelebioğlu; bu sektörlerin çevresel ayak izini minimize etmek için ürün paketi geliştiren ilk ve tek banka olduklarına dikkat çekiyor.

KOBİ segmentinde Türkiye'nin ilk yeşil dönüşüm paketi olan 'KOBİ Eko Dönüşüm Paketi'ni çıkarttıklarını belirten Çelebioğlu, tarım kredilerinde özellikle damlama sulama kredisiyle su verimliliği sağladıklarını, bireysel segmentte de elektrikli/hibrit araç kredisiyle fosil yakıt kullanımını azaltmaya destek olduklarını sözlerine ekliyor.

558 MİLYON DOLARLIK FONLAMA


Sürdürülebilir gelecek için yeni kömür yakıtlı termik santralleri ve kömür madenciliğini finanse etmeyeceğini taahhüt eden Yapı Kredi, yenilenebilir enerji kaynaklarının büyümesini finanse ediyor. 2022'nin ilk yarısı itibarıyla yenilenebilir enerji finansman hacminin 1,9 milyar dolara ulaştığı bilgisini paylaşan Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Kaan Şakul, proje kredileri portföyünün yüzde 23'ünü yenilenebilir enerji projelerinin oluşturduğunu söylüyor.

Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerinde kullanılmak üzere Green for Growth Fund (GGF) ile 15 milyon Euro'luk finansman anlaşmasına imza attıklarını kaydeden Şakul; çiftçiler ile tarımsal işletme kapsamındaki mikro ve küçük işletmelerin desteklenmesi amacıyla European Fund for Southeast Europe'dan (EFSE) 25 milyon Euro'luk kredi sağladıklarına da değiniyor.

Yapı Kredi, yaklaşık 340 milyon dolarlık kısmı Sürdürülebilir Finans Çerçevesi kapsamında yeşil, sosyal ve sürdürülebilir nitelikteki kredilerin desteklenmesine yönelik kullanılması üzere 2021'in sonunda 445 milyon dolar ve 100 milyon Euro olmak üzere toplamda 558 milyon dolarlık fonla-maya imza attı.

Ayrıca Yapı Kredi, 2018'den beri Türkiye Konutlarda Enerji Verimliliği Finansman Programı'na (TuREEFF) da katılıyor. Bu program çerçevesinde enerji verimliliğine yatırım yapan KOBİ'lere ve konutlarda enerji verimliliği yatırımlarına kredi sağladıklarını aktaran Kaan Şakul; enerjide tasarruf bilincinin artırılması için müşterilerine 'Doğa Dostu Mortgage Ürünü'nü de sunduklarını belirtiyor.

YEŞİL TAHVİL İHRACI VE REPO


2022 Mayıs'ta yeni kömür termik santrali ve yeni kömür maden yatırım projelerini finanse etmeme kararını açıklayan QNB Finansbank, sendikasyon kredilerini de sürdürülebilirlik performans kriterlerine dayalı olarak sağlamaya başladı.

QNB Finansbank Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Yeliz Ataay Arıkök; "Mayıs 2022 sendikasyonumuzda, bankamızın elektrik tüketimini yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan sağlamak ve Dijital Köprü Platformumuz aracılığıyla daha fazla KOBİ müşterimizin dijital dönüşümüne destek olmak için taahhütler verdik" diyor.

Uluslararası finans kuruluşlarının güvenini kazanarak, yeşil ekonomiye geçişte çeşitlendirdikleri ürün ve hizmetlerle fark yaratabildiklerinin altını çizen Ataay Arıkök; finansman sağladıkları projelerde uluslararası çevresel ve sosyal yönetişim standartları çerçevesinde hareket ettiklerini de vurguluyor.

Sendikasyon kredilerine ilave olarak, geçen yıl yeşil binalara kullandırılmak üzere 50 milyon dolarlık yeşil tahvil ihracında bulunan QNB Finansbank; kadın liderliğindeki KOBİ işletmelere kullandırılmak üzere yaklaşık 50 milyon dolara kadar da kredi sağladı.

Güvenilirliği yüksek performans kriterleriyle sürdürülebilirlik bağlantılı repo işlemi gerçekleştirdiklerine de değinen Yeliz Ataay Arıkök; yaz aylarında yine yenilenebilir enerji performansına bağlı olarak geri ödeme yapısı içeren swap işlemleri yapmak için önemli bir bankayla anlaşmaya vardıkları bilgisini de veriyor.

'SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞ KREDİSİ'


İlk iklim eylemi yolculuğu 90'lı yıllara dayanan ING Grubu, 2015'te Paris Anlaşması'nı onayladı ve entegre iklim eylemi yaklaşımının temelini oluşturan faaliyetlerine hız verdi.

ING Türkiye Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Akay; bağlı oldukları Net-Sıfır Bankacılık Birliği ve Paris İklim Anlaşması kapsamında portföylerini küresel iklim hedefleriyle uyumlu hale getirmek için 'Terra Yaklaşımı'nı geliştirdiklerini söylüyor.

Sürdürülebilir finansmanda önemli hedefler belirlediklerinin ve sürdürülebilir finansman için 2025'e kadar 125 milyar Euro hacim ayırdıklarının altını çizen Akay; 2025'in sonuna kadar yenilenebilir enerji için sağlanacak yeni finansmanı yüzde 50 artırma hedefini koyduklarından da bahsediyor.

ING Grubu'ndan Türkiye'ye sağlanan sürdürülebilirlik bağlantılı işlem adetlerinin son iki yılda katlanarak arttığını söyleyen Ayşegül Akay; "Kurumsal bankacılık alanında 2020'de beş sürdürülebilirlik işlemi gerçekleştirirken, 2021'de bu sayıyı 18 işleme çıkardık. 2022'ye hızlı başlandık ve dokuz ayda 12 işlem gerçekleştirdik" diyor.

Akay; ticari ve KOBİ segmentine yönelik avantajlı Sürdürülebilir İş Kredisi ile müşterilerini finansal olarak desteklediklerini sözlerine ekliyor.

LEASING'İN KİLİT ROLÜ


Bankaların yanı sıra leasing şirketleri de özellikle finansman sağladıkları şirketler ve projelerle sürdürülebilir bir dünyanın oluşumunda önemli ve dönüştürücü güce sahip.

Artık global ölçekli şirketlerin iş ilişkisi kuracakları şirketleri belirlerken enerji verimliliğine önem veren, yeşil enerji kullanımı olanları tercih ettiği yadsınamaz bir gerçek. Yeşil finansmana uygun olan yatırımların leasing yoluyla hayata geçirilmesinin yatırımcıya sağladığı ilave faydalar da daha sık göz önünde bulunduruluyor.

Sürdürülebilirlik temalı ürünleriyle müşterilerinin daha yeşil bir geleceğe geçişini destekleyen leasing şirketleri sağladıkları uluslararası kaynaklarla Türkiye'nin iklim hedeflerine ulaşmasına da yardımcı oluyor.

ENERJİDE AKTİF ROL ALIYOR


Sürdürülebilirlik anlayışı doğrultusunda enerji yatırımlarında aktif rol alma hedefiyle hizmet veren Garanti BBVA Leasing, bu alanı finanse etmek istediği ana sektörlerden biri olarak görüyor. Şirketin yeşil enerjiye desteği ilk olarak 2006'da rüzgâr enerjisi santraliyle başladı.

Garanti BBVA Leasing Genel Müdürü Selahattin Güldü; karbon salımını azaltacak ve fosil yakıtlar dışında enerji üretimi sağlayacak yeşil enerji olarak nitelendirilen, yenilenebilir enerji yatırımlarına güneş, jeotermal, rüzgâr ya da biyokütle ayrımı yapmaksızın destek sunduklarını kaydediyor.

Güldü, 'yeşil enerji finansmanı' deyince akla ilk gelen leasing şirketi olma hedefiyle çalıştıklarının da altını çiziyor. Garanti BBVA Leasing, enerji santralleri yatırımlarına bugüne kadar 230 milyon doların üzerinde finansman sağlayarak toplamda 270 MW yenilenebilir enerji santrali kurulumuna destek oldu.

2022'nin dokuz ayında ise bu alana 43 milyon doların üzerinde finansman sağlayan şirket, toplamda 60 MW gücünde yeşil enerji yatırımında rol aldı. Bu dönemde yeşil enerji yatırımlarında yıllık yüzde 20 büyüdükleri aktaran Selahattin Güldü; 2021'de finansman sağladıkları yatırımlar içinde yeşil enerjinin payının yüzde 10, sektörde bu payın yüzde 6 olduğu bilgisini veriyor.

Güldü; TurSEFF aracılığıyla sağladıkları 25 milyon dolar kaynakla, enerji verimliliği sağlayabilecek ekipman ve yenilenebilir enerji sistemi yatırımlarını desteklemek amacıyla finansman çözümleri üreteceklerini de kaydediyor.

ÖNEMLİ AVANTAJLAR SUNUYOR


AkLease; 2021'de kömür yakıt kullanan termik enerji santralleri ve kömür madenciliği alanlarını artık finanse etmeme taahhüdü verdi. Aynı yıl şirket, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımlarını tek bir çatı altında buluşturduğu, çevreci finansman modeli ECOLease'i müşterileriyle tanıştırdı.

AkLease Genel Müdürü Çetin Düz; yenilenebilir enerjiye, atık yönetimine, enerji, hammadde ve su verimliliğine katkı sağlayan ve leasinge konu yatırım yapan müşterilerine avantajlar sağladıklarını söylüyor. Düz, bu avantajları; belirli yatırımlar için geçerli yüzde 1 KDV oranı, yüzde 100'e varan finansman olanakları, esnek geri ödeme ve ödemesiz dönem seçeneği olarak sıralıyor.

AkLease'in portföydeki yatırımların büyük çoğunluğunu enerji verimliliği ve yeşil enerji yatırımları oluşturuyor. "Bu alanda ciddi işlem hacmine sahibiz. Bugüne kadar yenilenebilir enerji sektörüne yaklaşık 370 MW büyüklüğünde kaynak ve toplamda 275 milyon dolarlık yeşil finansman sağladık" diyen Çetin Düz; 2010'da sektörde bir

ilke imza atarak şu an 60 MW büyüklüğe sahip olan 24 rüzgâr türbinine finansman sağlayan ilk şirket olduklarına dikkat çekiyor. ECOLease ile kısa sürede 1,7 milyar TL'lik işlem hacmine ulaştıklarını belirten Düz; ECOLease'in portföy içindeki payını 2025'te yüzde 60'lara, 2030'da yüzde 100'e yükseltmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekliyor.

AKLease, geçen hafta Hollanda Kalkınma Bankası (FMO) ile toplam 100 milyon Euro'luk sendikasyon kredi anlaşmasına imza attı. Beş yıl vadeli bu kredi enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve KOBİ'lerin yatırımların finanse etmek için kullanılacak.

KAYNAK BULMAKTA ZORLANMIYOR


QNB Finansleasing, 2015'ten bu yana yeşil ekonomiyi ve yeşil dönüşümü destekliyor, yeşil enerji alanlarını önceliklendiriyor. Birleşmiş Milletler (BM) Küresel İlkeler Sözleşmesi'ni de imzalayan şirket, leasing sektörünün dönüştürücü gücünü sürdürülebilir ve kapsayıcı bir küresel ekonomi yaratmak için kullanmayı taahhüt etti.

Yeşil enerji konusunda yurtdışı yatırım bankalarından kaynak bulmakta hiç zorlanmadıklarına dikkat çeken QNB Finansleasing Genel Müdürü Metin Karabiber; Ekim 2022'de EBRD ile imzaladıkları iki yıl vadeli 25 milyon Euro'luk yeni kredi anlaşmasının da yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik için iyi bir kaynak olacağını öngörüyor.

Enerjide oldukça aktif olan QNB Finansleasing; yenilenebilir enerji ve güneş enerji santrallerinin (GES) kurulumu ve tasarımı konusunda, sektörün önemli ve büyük EPC şirketleriyle sözleşmelere imza attı.

Bu iş birlikleriyle çatı üzeri GES'lerin kurulum ve finansman çözümlerini sağladıklarını ve bu çözümün çok talep gördüğünü kaydeden Metin Karabiber; bugüne dek enerji alanında yaklaşık 300 milyon dolar finansman sağladıklarını da belirtiyor. Karabiber; şöyle devam ediyor: "2015-2022'de toplamda 330 MW kurulu güçle enerji sektörüne finansman desteği sağladık.

Bunun 110 MW'lık kısmı 2021 ve 2022'de gerçekleşti. Enerji sektöründe toplam 250'nin üzerinde müşterimiz var. Yıllık yeni işlem olarak toplam leasing hacmimiz yaklaşık 500 milyon dolar, enerji sektörünün toplam bilançomuz içindeki payı yüzde 16 seviyesinde. 2022'de yeni imzaladığımız sözleşmelerin yüzde 16'sı enerji projelerinden geldi. İleriki yıllarda bunun yüzde 30'a yükselmesini hedefliyoruz."

UÇTAN UCA DANIŞMANLIK


DenizLeasing; sürdürülebilirlik kapsamına giren yatırımların finansmanını önceliklendiriyor. DenizLeasing Murahhas Üyesi Murat Kulaksız; bu anlayışla yalnızca yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi ya da öz tüketim projelerinin değil, bütün olarak enerji dönüşümünün finansmanına odaklandıklarına dikkat çekiyor.

Bugüne kadar yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik alanlarında 4 milyar TL üzerinde fonlama sağladıklarını kaydeden Kulaksız; konsolide bilançoda yenilenebilir enerji finansmanın payını yüzde 20'lere çıkardıklarını, sürdürülebilirliğe yönelik yatırımların payının da leasing sektörünün iki katı üzerinde olduğunu vurguluyor.

DenizLeasing; temiz ve erişilebilir enerjinin ve yatırımcılar arasında sürdürülebilirlik odaklı bakış açısının yaygınlaşmasını temek hedef olarak belirledi.

Bu yatırımlardaki adımlarını fon temini ya da ödeme planıyla sınırlamadıklarının altını çizen Murat Kulaksız; yatırımın planlanması, en uygun maliyetli kaynağın temini, mevzuat, teknik ve finansal analizi, denetimi ve hayata geçirilmesi aşamasındaki takibi de içeren bir yelpazede, uçtan uca danışmanlık hizmeti verdilerini kaydediyor.

Bu kapsamda DenizFilo ekibiyle birlikte sağladığı finansmanla elektriğini güneşten üretmeye başlayacak yatırımcılara, şirket araçlarının bir kısmının elektrikli araca dönüşümünü öneren DenizLeasing; şarj istasyonundan depolama, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik uygulamalarına kadar bu dönüşümün tüm yönleriyle planlanmasına ve finanse edilmesine yönelik öneriler sunuyor.

MURAT BİLGİÇ / TSKB GENEL MÜDÜRÜ “8 MİLYAR DOLAR SKA BAĞLANTILI FİNANSMAN SAĞLAYACAĞIZ"


SOSYAL KALKINMA ODAKLI
Enerji ve kaynak verimliliği, çevre yatırımları ve döngiisel ekonomi temalı projelerin yanı sıra kadın istihdamı, iş sağlığı ve güvenliği ile göçten etkilenmiş bölgelerde yatırım ortamının iyileştirilmesi gibi sosyal kalkınma odaklı finansman faaliyetlerimizle Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın (SKA) tümüne katkı sağlıyoruz.

SKA bağlantılı kredilerimizin toplam portföy içindeki ağırlığı yüzde 93. İklim ve çevre bağlantılı SKA'lara katkı sağlayan kredilerimizin payı ise yüzde 61 oranında seyrediyor. 2030'a kadar 8 milyar dolar SKA bağlantılı finansman sağlamayı hedefliyoruz. 2025'e kadar SKA bağlantılı kredi oranımızı yüzde 90, iklim ve çevre bağlantılı SKA'lara katkı sağlayan kredi oranımızı ise 60 seviyesinde tutmayı planlıyoruz.

YEŞİL TEMALI KREDİ
Yenilenebilir enerjide 2021 sonu itibarıyla ülkemizin kurulu gücünün yüzde 15'inin finansmanında yer alıyoruz. 2022'de Japonya Uluslararası İş Birliği Bankası (JBIC) ile Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın geri ödeme garantisi altında imzaladığımız 220 milyon dolarlık yeşil temalı krediyle Türkiye'deki sera gazı emisyonlarının azaltılması için çalışacak, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarını destekleyeceğiz.

IFC'den temin ettiğimiz 100 milyon dolarlık diğer krediyi, kadınların finansmana ve istihdam fırsatlarına erişimini desteklemek üzere kullandıracağız. Nisanda EBRD ile imzaladığımız 53,5 milyon Euro'luk kredi anlaşmasıyla ‘Yeşil Ekonomi Finansman Fonu' çerçevesindeki ilk işlemi gerçekleştirdik. Temmuzda imzaladığımız 109 milyon dolarlık sürdürülebilirlik kriterlerine endeksli üçüncü sendikasyon kredimizle de reel sektörün sürdürülebilir iş modellerine geçişi için ilave kaynak sunacağız.

FATİH TORUN / YAPI KREDİ LEASİNG GENEL MÜDÜRÜ “1.000 MW'LIK YENİLENEBİLİR ENERJİ PORTFÖYÜNE ULAŞACAĞIZ”


ULUSLARARASI KAYNAK SAĞLIYOR
Bu yıl EBRD ile 50 milyon Euro'luk, iki yıl vadeli finansman anlaşması imzaladık. EBRD ile Yeşil Ekonomi Finansman Fonu (GEFF) kapsamında imzalanan anlaşmayla kaynaktan pay alan ilk leasing şirketi olduk. Bu finansmanla yeşil ekonomiyi desteklerken, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiyi odağına alan şirketleri finanse ederek sürdürülebilir ekonomiye katkı sağlamayı amaçlıyoruz.

Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile 120 milyon dolarlık kredi kullandık ve bu kredi IFC'nin ülkemizdeki Paris Anlaşması hedefine uygun ilk mavi kredi anlaşması oldu. Anlaşmayla hem temiz su, su verimliliği ve atık su projeleri hem de yeşil enerji, elektrikli araç ve şarj altyapısı yenilenebilir enerji çözümleri gibi projeler finanse edilecek.

GES PROJELERİ
Yeşil enerji finansmanında ‘Araç Şarj İstasyonu Kredisi' ve ‘Karavan Kredisi'ni Türkiye'de ilk olarak müşterilerimize sunduk. Arçelik Solar Enerji ile yaptığımız iş birliğiyle çatı üstü GES'ler, kredi kartına 18 aya varan taksitlerle satın alınabiliyor. Yenilenebilir enerji alanında 650 MW'a yakın portföyümüzle yenilenebilir enerji finansmanına güçlü destek veriyoruz.

Müşteri portföyümüzü genişletip yenilenebilir enerjiyi yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde de çatı GES projelerinin ön planda olacağını düşünerek yeni iş birlikleri ve ödeme seçenekleri üzerinde çalıştık. Su kaynaklarının korunması için de çalışmalar yapıyoruz.

Bu çalışmalarla 2023'te 750 MW, uzun vadede ise 1000 MW yenilenebilir enerji portföyüne ulaşmayı hedefliyoruz. Bir diğer hedefimiz de yaptığımız işlemlerin yüzde 55'inin enerji verimliliği projelerini finansmanı olması.

ÖMER YENİDOGAN / TEB KURUMSAL VE KURUMSAL YATIRIM BANKACILIĞI GENEL MÜDÜR YARDIMCISI


“KAMU VE REEL SEKTÖRÜ DESTEKLİYORUZ”
Türk Ekonomi Bankası (TEB); özel sektör şirketlerine ve belediyeler başta olmak iizere kamu kurumlarına yenilenebilir enerji, atık I yönetimi, karbon salımı düşük araç alımı gibi sürdürülebilirlik kapsamlı konularda ürün ve hizmetler sunuyor. TEB Kurumsal ve Kurumsal Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yenidoğan; BNP Paribas ile Turkcell’e 70 milyon Euro’luk sürdürülebilirlik bağlantılı kredi kullandırdıklarını kaydediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin toplu ulaşımda karbon salmımmı azaltan metro hatlarının yapımını finanse etmek için 580 milyon dolarlık, beş yıl vadeli Eurobond ihracına da BNP Paribas ile aracılık ettiklerine değinen Ömer Yenidoğan; bu işlemin Türkiye'deki belediyeler için ilk Eurobond ihracı olduğunun altını çiziyor.

Sürdürülebilirlik temalı ilk sendikasyon kredisini 2021'de ABD, AB ve Ortadoğu ülkelerinden 22 bankanın katılımıyla 380 milyon dolar olarak gerçekleştiren TEB; reel sektörün dış ticaret finansmanına destek vermeyi sürdürüyor. Ömer Yenidoğan; EBRD ile Ticareti Destekleme Programı kapsamında iş birliği anlaşmasını 100 milyon dolara taşıdıklarına işaret ediyor.

Yenidoğan; “Bu anlaşma bankamızın dış ticaret işlemlerini çeşitlendirmesine, mevcut limitleri artırmasına ve ihracatçı ve ithalatçılara daha uzun vadeler sunmasına olanak sağlarken anlaşma çerçevesinde yeşil işlemler gerçekleştirildi” diyor.

U. ŞAFAK ÖĞÜN / İŞ LEASING YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE GM SEKTÖRÜNDE İLK KARBONNÖTR ŞİRKET OLMAYI HEDEFLİYOR


İş Leasing; 2024’e kadar operasyonel faaliyetleri sonucunda oluşan karbon ayak izini sıfırlayarak sektöründeki ilk karbon nötr leasing şirketi olmayı hedefiyle faaliyetleri sürdürüyor. İş Leasing Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü U. Şafak Öğün; tüm paydaşlarının kazanımlarını dikkate alarak sektöre ve toplumun tüm kesimlerine pozitif etki yaratacak sürdürülebilir finansal faaliyetler gerçekleştirmeye ve sorumluluk almaya devam edeceklerinin altını çiziyor. Sürdürülebilirlik raporunun bu yıl ikincisini yayımladıkları bilgisini veren Öğün; “Kurumsal yönetim derecelendirme notumuz 10 üzerinden 9,29'a yükseldi” diyor.

 
Etiketler
Manşet