Uyuşturucu bağımlılığının çözümünde rehabilitasyonun önemli yeri var. McKinsey ile çalışarak bir model oluşturan Yeşilay’ın CEO’su Savaş Yılmaz, bağımlıların altı ay kalabilecekleri 40 rehabilitasyon merkezinin açılmasıyla sorunun çözülebileceğini söylüyor. Yılmaz, SGK ödemesiyle ilgili mevzuatın çıkmasıyla birlikte, 100-150 milyon TL’lik bu yatırımı özel sektörün yapabileceğini kaydediyor.
FATOŞ BOZKUŞ
fbozkus@ekonomist.com.tr
Alkolizmle mücadele etmek amacıyla 1920 yılında Dr. Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından kurulan Yeşilay, bugün alkolün yanı sıra tütün, uyuşturucu madde, kumar ve teknoloji bağımlılığıyla da mücadele eden bir kurum haline geldi. Ağustos 2013’te atanan ilk CEO ile birlikte Yeşilay, profesyonel bir tarzda yönetilmeye başlandı.
Bağımlılıkta önemli bir sorunun rehabilitasyon olduğunu gören Yeşilay, McKinsey’den destek alarak beş kıtadaki 20 ülkeyi inceledi ve Türkiye için bir model oluşturdu. Yeşilay CEO’su Savaş Yılmaz, bu plan doğrultusunda 40’ar kişi kapasiteli 40 rehabilitasyon merkezi açılması gerektiğini söylüyor.
Yılmaz, şu anda sosyal güvenlikle ilgili mevzuatın çıkmasını beklediklerini ve ilk merkezi kendilerinin açacağını anlatıyor. 40 merkezin toplam yatırım maliyetinin 100-150 milyon TL olmasını beklediklerini ifade eden Yılmaz, diğer merkezlerin ise özel sektör tarafından açılabileceğini ifade ediyor.
EKONOMİYE KATKI
Bu konuda dünyada yapılan araştırmalara göre, rehabilitasyona ayrılan 1 TL diğer harcamalardan 18 TL tasarruf edilmesini sağlıyor. Bugün sigaranın toplam sosyal güvenlik sistemine yükünün 3 milyar TL olduğunu belirten Savaş Yılmaz, uyuşturucunun yükünün bundan çok daha fazla olduğunun altını çiziyor.
Uyuşturucuyla mücadeledeki akut problemi çözmek için var olan merkezlerin tedavi süresi ve adetlerinin yeterli olmadığına değinen Yılmaz, bağımlıların neredeyse çıktıkları gün yeniden kullanıcı olduğunu gözlemlediklerini anlatıyor.
Ortaya koydukları Türkiye rehabilitasyon modelinde bir bağımlının merkezde altı ay kalacağını ifade edenavaş Yılmaz, bu merkezlerin nerelerde açılacağının coğrafi olarak harita-landırıldığını da ifade ediyor. Yılmaz, rehabilitasyon merkezlerinde yatanların masraflarının bir kısmının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmasına dönük bir mevzuatın kabulünü beklediklerini söylüyor. Güney Afrika’nın bu işi sağlık turizmi kapsamına aldığını da belirten Yılmaz, 2018’de en önemli gündem maddelerinin bu olacağının altını çiziyor.
EĞİTİM PROGRAMI
Yeşilay’ın 2018 yılındaki bir başka önemli gündem maddesi de eğitim olacak. Kazanım temelli olan ve her yaşa göre özelleştirilmiş eğitimler Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı tüm okullarda veriliyor.
Geçen yıl 11 milyon çocuk, 28 bin öğretmen ve 2 milyon veliye eğitim verilen 18 modüllük bu program dünyaya da ihraç edildi. Burada hedef örgün eğitimdeki tüm çocukları eğitmek. Bu eğitim programları halihazırda Bosna Hersek, Arnavutluk, Yemen ve Kıbrıs’ta da verilmeye başlandı.
YURTDIŞINDA ŞUBELEŞİYOR
2014'te tüm Türkiye'de 18 şubeleri olduğunu belirten Yeşilay CEO'su Savaş Yılmaz, bugün şube sayılarının 120'ye ulaştığını söylüyor. Uluslararası Yeşilay Federasyonu'nu kurduklarına değinen Yılmaz, bugün 37 ülkede Yeşilay şubesi bulunduğunu, 7-8 ülkede ise ön anlaşma yapıldığını ifade ediyor.
Bu ülkeler arasında yakın coğrafyadaki ülkelerin yanı sıra ABD, Avustralya ve Çin de var. Yılmaz, "Beş kıtada 60 ülkede olmak istiyoruz. Bu alanda uluslararası tek kuruluş olmak niyetindeyiz” diyor.