Görsele tıklayın.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de açılış konuşmasında bu konuya değinerek, “Küresel terör gündemine karşın katılımın yüksek olması anlamlıdır” ifadelerini kullandı. Iş dünyası, yaşanan tüm olumsuzluklara karşın 2016 planlarında revizyon yapmadan yollarına devam ettiklerini, yatırımların hız kesmeden sürdüğünü ifade etti.
ŞİMŞEK “BORÇ YERİNE ORTAK BULUN” DİYOR
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bu yıl beşincisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin (UEZ) beşine de katıldı. Konuşmasına bu konuya vurgu yaparak başlayan Şimşek, “Uludağ Ekonomi Zirvesi, Türkiye’nin zirvesi. Tüm toplantılarına katıldım. Burada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum” dedi. Şimşek, global terör tehdidine rağmen tüm dünyadan konukların UEZ’ye gelmiş olmasının çok önemli olduğunu vurguladı.
Sunumunda kısa vadeli Türkiye ekonomisine dair değerlendirmeler yapmayacağını, çünkü bu şekilde bakılırsa bazı konuların atlanabileceğini söyleyen Mehmet Şimşek, ‘’Dünyadaki en büyük kriz şoklarıyla karşı karşıyayız. Günlük konulara odaklanırsak büyük resmi göremeyebiliriz. Ben size değişim ve dönüşümü anlatacağım’’ dedi.
Mehmet Şimşek, konuşmasında özetle şunları söyledi: “G20 toplantıları sırasında iyileşme sürecine girildi. Buradan çok önemli mesajlar çıktı. Buna göre maliye politikasında alanı olanlar orayı mümkün olduğunca kullansınlar ve dünya ekonomisini desteklesinler yaklaşımı vardı. Enflasyon problemi yoksa para politikasında sınırları zorlayabilirsiniz denildi.
Üçüncü olarak ise bunların karşı karşıya olunan zayıf talebi çözemeyeceği, ancak yapısal reformlarla bunu halledebileceğimiz aktarıldı. Ben de yapısal reform üzerinde duracağım. İşsizlik oranı yüksek. Mutlak yoksulluk ve gelir dağılımının adaletsizliği var. Bu sorunlarla mücadele edip çözmemiz lazım. Türkiye mutlak yoksulluk ile 15 yıldır savaşıyor ancak azalma var.
Yoksullukla mücadelede başarı yakaladık. Eğitimde ilerleme var ama burada reform gerekli ve odaklanılacak. Bütçe imkanlarını artırdık. Bunları yaparken bütçe dengelerini sağladık. Sürdürülemez borç yükü Osmanlı’dan beri en büyük sorundu.
Şimdi ise bunu sağlıyoruz. Geçen sene genel devlette bütçe dengesi sağladık ve sıfır borç konumuna geldik. Şirketlere de borç yerine ortak bulun, sermaye artırın diyoruz ve teşvik ediyoruz. Düşük haneli enflasyonu yakalamalıyız. Finans sistemi güçlü ama sermaye piyasalarını derinleştirmek amacımız. Dünyada binlerce banka batarken Türkiye’deki bankalar yüzde 20 öz kaynak getirisi sağladı.
"BÜYÜME İÇİN TASARRUFLARI ARTIRMAMIZ LAZIM"
Türkiye’nin nabzı bir kez daha Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin önderliğinde Bursa’da attı. Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ve artık gelenekselleşen Uludağ Ekonomi Zirvesi (UEZ), 25-26 Mart tarihleri arasında Uludağ’da gerçekleştirildi. Katılımın son derece yüksek olduğu zirveyi, bu yıl da Türkiye’nin ve dünyanın değişik coğrafyalarından gelen binin üzerinde katılımcı izledi. Zirve, siyasetçisinden bürokratına ve iş insanına kadar çok geniş bir kesimden gelen katılımcılara ev sahipliği yaptı.
Türkiye’nin ve dünyanın içinde bulunduğu sıkıntılı sürecin de etkisiyle bu yılki Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne dönük ilgi büyük önem taşıyordu. Neredeyse yok denecek kadar az iptalin olması, binin üzerinde iş insanını ve muhabirinden köşe yazarına kadar 100’ün üzerinde medya çalışanını ağırlaması, UEZ’nin amacına bir kez daha ulaştığını gösterdi.
UEZ’nin artık gelenekselleştiği ve kamuoyu tarafından büyük beğeni ile benimsendiği rahatlıkla söylenebilir. Bu görüşlere sahip kişilerin başında, zirveyi ilk gününden itibaren bizzat katılarak takip eden ve desteğini esirgemeyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek geliyor. Açılış konuşmasına “Türkiye’nin zirvesi” tanımlaması yaparak başlayan Şimşek, küresel terör gündemine karşın katılımın yüksek olmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.
YATIRIMA DEVAM
Zirveden öne çıkan en önemli mesaj, tüm dünyada yankı bulan terör olaylarına rağmen iş dünyasının üretim ve yatırıma devam kararlılığı oldu. Patronlar ve şirket yöneticileri, Türkiye’nin içinden geçtiği zorlu dönemde bir yandan güvenliğe daha çok öncelik vereceklerini diğer yandan ise Türkiye’nin arzu edilen kalkınma hamlesinin devamını sağlamak için kesintisiz bir biçimde üretmeyi sürdüreceklerini kaydediyor.
Bu kapsamda Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde, 2023 projeksiyonunda sanayiciler için yarının rekabetçi sektörleri, sanayinin geleceği ve endüstri 4.0 konuları ele alındı. “Türkiye 2023: Büyüme Nereden Gelecek?” sorusunun cevabının arandığı UEZ’de, global marka yolculuğunda yatırımları ile iş dünyasının en önemli isimlerinin dünyada geldiği nokta konuşuldu. Teknoloji ve trendlerin iş dünyasına yansımalarının vurgulandığı zirvede yeni dünya düzeni ve gelecek hakkındaki öngörüler de anlatıldı.
İŞ DÜNYASI TEK SES OLDU
Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, UEZ’yi ilk yıldan itibaren kesintisiz takip eden iş insanlarından. Bu yılki zirveye de en erken gelenlerden oldu. Son bir yılda Suriyeli mülteciler ve terör olaylarının yalnızca Türkiye’nin değil tüm dünyanın sorunu haline geldiğini ifade eden Konukoğlu, “Türk iş dünyası terör konusunda tek ses olmuştur. Dimdik ayakta, yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor” dedi.
Sanko’nun yatırım planı da kesintisiz sürüyor. Holding bu yıl güneş enerjisi ve modernizasyon çalışmaları için 200 milyon dolarlık bütçe ayırmış durumda. Hükümetin ekonominin önünü açacak yaklaşımlar getirmesini beklediklerini belirten Abdülkadir Konukoğlu, “Örneğin Eximbank kredileri artırılmalıdır. Bu güzide kurumumuz daha fazla kaynak sağlamalıdır. Yatırım teşvikleri öne çıkarılmalıdır” dedi.
İÇ UÇUŞLARDA DÜŞÜŞ VAR
Zirveyi her yıl takip eden önemli isimlerden biri de TAV Holding CEO’su Sani Şener. Hizmet sektörünün en önemli oyuncularından olan TAV Holding’in CEO’su Sani Şener ile güvenlikle ilgili gelişmeleri konuştuk. Kendisinden öğrendiğimize göre, Atatürk Havalimanı’nda son iki ay içinde iç uçuşlar yüzde 5 düşmüş durumda. Ancak her daim pozitif yapısı ile bilinen Şener, bu gelişmenin kısa sürede tersine döneceğini söylüyor. Şener’e göre, mayıs ayından itibaren uçuşlarda yükselme başlayacak.
GÜVENLİĞE TALEP ARTTI
Güvenlik deyince doğal olarak zirvede gözlerimiz bu alanın uzmanlarını aradı. Zirvenin dikkat çeken isimlerinden biri de 650 bin çalışanı ile dünyanın en büyük özel güvenlik grubu olan İngiliz G4S Güvenlik Hizmetlerinin Türkiye Ülke Müdürü Onur Koca oldu.
Zirvede en çok konuşulan konuların başında gelen terör olaylarının iş dünyasında yeni bir güvenlik algısı yarattığını dile getiren Koca, güvenlik hizmeti sektörünün en büyük 20 şirketine başvuruların arttığına vurgu yaptı.
Şirketlerin en yoğun talebinin tüm güvenlik sisteminin sil baştan kontrol ettirilmesi olduğuna işaret eden Koca, “Aşağı yukarı tüm şirketler bu dönemde güvenlik konusunda check up’tan geçiyor. Yanı sıra yüksek teknolojiye dönük eğilimlerde büyük artış var” diye konuştu.
Etkinlik, en üst düzeyde iş insanlarına buluşma ortamı sağlıyor. Doğal olarak bir araya gelen bu seçkin topluluk, yaşanan gelişmelere dönük çözüm önerilerini de beraberinde sunuyor. Yaşanan gelişmelere ilişkin çözüm yaklaşımı sunan isimlerden biri de Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın oldu.
Akın, turizmde gelinen noktaları saptadıktan sonra, “Ancak gelişmeler moral bozmamalı. Bir tanıtım fonu kurmalıyız. 500-600 milyon dolarlık kamu-özel sektör karma oluşumunun kuracağı bu fon ile Uzakdoğu’dan ABD’ye kadar geniş coğrafyalarda tanıtım ve pazarlama yapmalıyız” diyor.
FIRSATLARA ODAKLANILMALI
Gelişmelerin fırsat yönüne işaret eden isimlerden biri de Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer. Yaşananların olumsuzluklarını öne çıkarma yerine fırsat sunan taraflarını iyi değerlendirmek gerektiğine işaret eden Dinçer, yaptığı konuşmada da bu yaklaşımına ilişkin bilgiler sundu.
UEZ’ye yeni kurulan şirketlerin ilgisi de gittikçe artıyor. Bunlardan biri de Ankara merkezli NewBridge. AKP’nin eski milletvekillerinin kurduğu New Bridge, aslında bir lobi ve danışmanlık şirketi. AKP’de iki dönem milletvekilliği yapan kuruculardan Vahit Kirişçi, ekonominin önünün açılmasında Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu gibi düşünüyor. Türkiye’de iş dünyasına kaynak akışının hızlandırılmasının önemine değinen Kirişçi, “Kaynağın çok olduğu dönemlerde çok hızlı büyüdük. Yatırımların önünü açacak en önemli enstrümandır” diyor.
YATIRIMLARDA REVİZYON YOK
İlhan İl, Tepe Home'dan ayrıldıktan sonra yaklaşık bir yıl önce Sütaş Yönetim Kurulu Üyesi olarak göreve
başladı. Son iki işyeri iki farklı sektörde yer alıyor. Zirvenin müdavimleri arasında yer alan İlhan İl, mobilyanın ardından gıdaya kısa sürede adapte olduğunu belirtti. İl, 2016 için de olumlu mesajlar verdi.
Sütaş olarak yatırımlarına devam edeceklerini söyleyen İl, "İzmir Tire'de süt üretimi, enerji ve yem olmak üzere entegre yatırımımız devam ediyor. 2016'da yatırımlarımızda revizyon yapmadık. Tüm hızımızla devam ediyoruz" diyor.Yatırıma devam eden gruplardan biri de Akkök Holding.
Enerji, inşaat, kimya ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteren grubun 2016'da kimya ağırlıklı olmak üzere yatırımlarına devam edeceğini belirten Akkök Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, öte yandan güvenlik sorununun ilk gündem maddelerinden biri olduğunu söylüyor. Bünyelerinde Akmerkez, Akbatı gibi AVM'lerin olduğunu belirten Dördüncü, süreç nedeniyle AVM'lere giriş sayılarında yüzde 50 gerileme olduğunu ifade ediyor.
UEZ’ye eşi ve Bisse’nin başkan vekili Asiye Kefeli ile birlikte katılan Bisse Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kefeli, güvenlik sorununun tüm dünyanın gündeminde olduğunu belirtiyor. Üretimin yanı sıra moda ve tasarıma, yeni pazarlara ve yeni markaları ile daha farklı müşteri kesimine hitap etmeyi planladıklarını belirten Kefeli, “Ülke insanı gibi iş insanı da birlik ve beraberlik içindedir. Herkes görevini en iyi şekilde, kesintisiz yapmak için gayret sarf ediyor” diyor.
MB’NİN HAMLESİ OLUMLU
İş dünyasının en önemli buluşması haline gelen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuşulan başlıklardan biri de Merkez Bankası’nın son faiz kararı oldu. Perşembe günü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınan kararla birlikte faiz koridoru üst bandında 25 baz puanlık bir indirime gidildi. Yapılan bu hamle sonrasında piyasalar bu gelişmeye çok büyük bir tepki vermedi.
Zirvede konuştuğumuz iş insanlarının Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın görev süresinin dolmak üzere olduğu son toplantısında yapılan bu hamleyi genel olarak olumlu karşıladığını gözlemledik. Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Bozkurt Çöteli, bundan sonra da MB’nin FED’in politikalarına ve enflasyon verilerine bağlı olarak faiz indirim hamlelerinin gelebileceğini söyledi.
MB’nin faiz hamlesini olumlu bulan bir diğer isim TEB Genel Müdür Vekili Turgut Boz. Bu hamlelerin yavaş yavaş kredi faiz oranlarına da yansıması gerektiğini söyleyen Boz, “Şu anda yüzde 8,5 enflasyonun olduğu yerde mevduat ve kredi faizi maliyetleri biraz yüksek. Bu oranlar biraz daha aşağı gelmeli ve sanayinin çarklarına kaynak akışı hızlanmalı” dedi.
FAİZLERE DİKKAT MESAJI
Zirveye katılan sanayiciler, sanayinin yatırım hızının henüz istenen seviyede olmadığını, ortamın henüz yatırımların hızlanmasına izin vermediğini söyledi. İş insanları bunu ise ticari kredi faiz oranlarının yüksekliğine ve piyasalardaki belirsizliğin devam etmesine bağlıyor.
Ditaş Doğan Genel Müdürü Erkut Alkaya, otomotiv yan sanayi sektörünün otomotiv sektörüne bağlı olarak 2015’te hareketli bir yıl geçirdiğini hatırlattı. Sektörde yatırımların devam ettiğini ancak yatırımların hızını artırmak için sanayi üretim endeksi gibi önemli endekslerin takip edildiğini anlatan Alkaya “Nisan, mayıs aylarında Türkiye ve dünyada sanayi üretim endeksi verilerinde artış eğilimi görürsek, yan sanayiciler olarak biz de yatırımların hızını artıracağız” dedi.
Çelik Motor CEO’su Bora Koçak ise otomotiv satışları tarafında 2015 yılında iyi bir yıl geçirdiklerini belirterek, 2016 yılının ilk iki ayında biraz yavaşlama görülmekle birlikte mart ayında işlerin yeniden hızlandığını kaydetti. Koçak, son dönemde yaşanan güvenlik riskinin işleri ne ölçüde etkilediği yönündeki sorumuza, “Araç kiralama tarafında bazı sıkıntılar yaşandığını görüyoruz. Özellikle turizm tarafında yaşanan sıkıntılar araç kiralama tarafını etkiliyor” yanıtını verdi.
Yılın ilk çeyrek döneminin beklediklerinden iyi gittiğini söyleyen Türk Telekom Kurumsal İş Birimi CEO'su Mehmet Ali Akarca, bu dönemden çekindiklerini ama bekledikleri gibi kötü bir süreç yaşanmadığını kaydediyor. Telekom sektöründe yatırımların sürdüğünü, sektör olarak bir sorun yaşamadıklarını ifade eden Akarca, Türk
Telekom’un yatırımlarının da özellikle 4,5G teknolojisine geçilecek olmasının etkisiyle aynen devam ettiğini dile getiriyor.
LİMAK’TAN ÇED TALEBİ
Geçenin önemli isimlerinden biri olan Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de her şeye rağmen yatırım kararlılığından vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Son yıllarda en büyük altyapı ve enerji yatırımlarını yapan gruplardan birinin başında bulunan Özdemir, ÇED raporlarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bir yatırım kararı alındığında bunun ÇED raporunun da alındığını, tüm onaylar alındıktan sonra yatırıma başladıklarını söyleyen Özdemir, şöyle devam etti: “Biz yatırımı hayata geçiriyoruz.
Sonrasında ÇED raporuna karşı bir dava açılıyor. ÇED raporu iptal ediliyor. Bu defa devam eden yatırıma ara vermek durumunda kalıyoruz. Ya da bitmiş çalışan bir yatırımda üretimi durduruyoruz. Bizim sanayiciler, yatırım yapanlar olarak isteğimiz, ya başta bu izinler verilmesin ya da izin veriliyorsa da sonradan iptal edilerek zarara uğramayalım. Biz bu konuyu hükümete de aktardık. Konu hakkında bir çalışma yapılacağını umuyoruz.”
ZİRVEDE 4,5G YARIŞI
1 Nisanda hizmete girecek olan 4,5G teknolojisi, Uludağ Ekonomi Zirvesinin başlıca gündem maddelerinden biriydi. İş dünyasına mesai saatlerinden toplantı içeriklerine kadar pek çok alanda yenilik getirecek olan 4,5G teknolojisini tanıtmak isteyen telekom şirketleri, zirveye adeta çıkarma yaptı. Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell, 4,5G’nin hayata geçmesine birkaç gün kala işadamlarına hizmetlerini tanıttı.
Vodafone, 4,5G TIR’ı ile internet hizmetlerinin nasıl değişeceğine dair katılımcılara bilgi verirken, Türk Telekom ve Turkcell ise zirve boyunca fiber internet teknolojisinin iş dünyasında yaratacağı yeniliklere ilişkin tanıtım faaliyetinde bulundu. Ekonomist’in sorularını yanıtlayan Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt, 4,5G teknolojisi ile Türkiye’de internet teknolojisinde devrim niteliğinde 3 gelişme yaşanacağını söyledi.
Kapsama alanının tüm ülkeyi kapsayacak şekilde genişleyeceğini, internet hızının en az 10 kat artacağını ve gerçek zamanlı internet kullanımının başlayacağını ifade eden Öğüt, Vodafone olarak “4 Bucak G” sloganıyla herkese 4,5G’nin özelliklerini anlattıklarını kaydetti.
Mart başından beri Vodafone 4 Bucak G TIR’ı ile Türkiye genelinde 3970 km yol katettiklerini ve 500 bin kişiye 4,5G teknolojisini tanıttıklarını söyleyen Gökhan Öğüt, “Amacımız ülkemizdeki herkesin bu devrim niteliğindeki değişimi görmesi ve kullanması” dedi.
UEZ'YE İLK KEZ KATILANLAR NE DİYOR?
“Çıta çok yükseldi"
Abdülkadir Konukoğlu (Sanko Holding Onursal Başkanı): “İlk yıldan bu yana katılıyorum. Benimle birlikte holdingimiz en üst düzeyde temsil edildi. Çok yararlı paneller izledim. Uzman konuşmacılar dinledim. İş dünyası bir araya geliyor, tartışıyor, tanışıyor, bilgi alışverişinde bulunuyor. Her yıl da çıta gittikçe yükseliyor.”
Vahap Küçük (LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı): “Etkinliği sürekli takip ediyorum. İyi bir buluşma ve sosyalleşme ortamı sağlıyor. Önemli bir hizmet sunduğunu düşünüyorum. Yoğun emek ile hazırlandığını görüyorum ve tebriklerimi sunuyorum.” Mustafa Taviloğlu (Mudo Kurucusu ve Onursal Başkanı): “Capital ve Ekonomist ekibi iyi işler yapıyor. Bu yılki Uludağ Ekonomi Zirvesi de yine öyle. Dinamik ve samimi buluşma ortamı sağlıyor.”
Sani Şener (TAV Holding CEO'su): "Burası çok önemli bir network ortamı sağlıyor. Ben randevu alamadığım önemli isimleri yakalama şansı bulurken, benden randevu alamayanlar da burada görüşme imkanı yakalıyor."
Hamdi Akın (Akfen Yönetim Kurulu Başkanı): Zirveyi ilk yıldan bu yana takip ediyorum. Ekonominin geçtiği zor dönemlerde de iyi dönemlerde de iş dünyası açısından yol gösterici ve trend belirleyici bir toplantı oluyor. Çıta sürekli yükseliyor.”
Tankut Turnaoğlu (P&G CEO’su): Katılım yine gayet yüksek. Paneller doyurucu. Her yıl kendisini geliştiren bir organizasyon. Katılımcılarla iyi bir buluşma ortamı sağlanıyor.” Özgen Özkan (Franke Genel Müdürü): “Her katılmamda büyük yararlılıklar gördüm. Sayısal olarak da içerik olarak da performans sürekli yükseliyor. Yeni tanışmalar oluyor, işbirlikleri doğuyor. Toplantı salonu kadar lobide de bir araya geliniyor. Çok canlı bir etkinlik olarak değerlendirmeliyim.”
UEZ’YE İLK KEZ KATILANLAR NE DİYOR?
“Çok önemli bir buluşma noktası"
Abdullah Kavukçu ‘Simit Sarayı CEO’su): 17 ülkede faaliyet gösteren bir şirket olarak buranın bizlere çok önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Büyük bir buluşma ortamı. Gelecek yıl daha büyük desteklerle geleceğiz. UEZ, bizim şirket olarak vizyonumuzu destekleyecek potansiyeli sunuyor.”
Mustafa Kefeli (Bisse Yönetim Kurulu Başkanı): “Çok önemli bir organizasyon. Emeği geçenleri kutluyorum. Bizlere moral motivasyon sağladı. İş dünyasındaki diyalog ve işbirliği ortamını zenginleştiren bir etkinlik.”
Asiye Kefeli (Bisse Yönetim Kurulu Başkan Vekili): “Her kesimden iş insanını burada görmek ne güzel. Çok iyi bir buluşma ortamı sunuyor. Bisse Ailesi olarak burada olmaktan mutluyuz. Katılımımız ve desteğimiz artarak devam edecek.”
Haluk Dinçer (Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı): “Daha önce konuşmacı olarak bulunacaktım. Hava muhalefeti nedeni ile gelemedim. Bu kez helikopter yerine karayolu ile geldim. Geldiğime çok memnun oldum. Çok güzel bir organizasyon.”
Kaan Terzioğlu (Turkcell CEO’su): “Başarılı bir program ve etkinlik. İyi bir çalışma. Çok geniş katılım ile gerçekleşti. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.”
Sami Kariyo (Penti Yönetim Kurulu Başkanı): “İlk kez katıldım. Ortamdan çok etkilendim. Çok kıymetli insanlar var. Tam bir buluşma ortamı olmuş.”
Hakkı Yıldız (Yıldızlar Holding İcra Kurulu Başkanı): “Çok güzel bir ortam hazırlanmış. Etkileyici. Her zaman gelmek istiyorum.”
Kubilay Özerkan (Metro Toptancı Market Ülke Müdürü): “Çok zengin bir buluşma ortamı. Hemen her kesimden iş insanı ile birlikteyiz. Hem iş konuşuyoruz, hem sosyalleşiyoruz, hem de dağ havası alıyoruz. Gelecek yıl daha büyük desteklerle yine buradayız.”
Erhan Kamışlı (Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi): “İlk kez katıldığım Uludağ Ekonomi Zirvesi’nden çok olumlu etkilendim. Çok katılımcı var. Konuşma içerikleri ve konuşmacılar da iyi seçilmiş.”
Emin Hitay (Hitay Holding Yönetim Kurulu Başkanı): “Zirveden ekonomiye dair önemli mesajlar çıkıyor. 2016 zor bir yıl olacak. Yatırımcılar açısından temkinli hareket edilmesi gereken bir süreçte, zirveden elde ettiğimiz görüş ve öngörüler çok önemli.”
Erkut Yücaoğlu (TÜSİAD eski YİK Başkanı): “Zirve her geçen yıl gelişen bir perspektif ve ilgi ile devam ediyor. Özellikle kadın katılımcıların sayısının yüksekliği çok önemli. Türkiye demokratikleşme ve hukukun üstünlüğü konusunda zor bir dönemden geçiyor. Bu dönemde Uludağ Ekonomi Zirvesi, iş dünyası temsilcilerinin kendilerini ifade etmesi açısından hayati bir mecra.”
Jaklin Güner (Vakko CEO’su): “Hazırlıklar olsun, katılımcılar olsun çok iyi. Panel konuşmacıları ve içerikleri de gayet iyi seçilmiş. Tebriklerimi sunuyorum.”
Mehmet Erdoğan (New Bridge yönetici ortak): “Tam bir buluşma ortamı. Her sektörden iş insanı var. Rakipler de var, ortaklar da var. Bir araya geliniyor. Çok iyi bir network ortamı. Katılmaktan büyük memnuniyet duyduk.”