Bu sözleri söyleyen, bankacı Ziya Akkurt. Halen Nurol Bank’ın yönetim kurulu başkanı. Başlıktaki ifadeyi yaklaşık beş yıl önce bir toplantıda kullandı. O dönemde Akbank genel müdürüydü ve CEO Club toplantısında bu sözleri söylemişti.
Kasım 2011 tarihine gidiyor, CEO Club üyelerine yönelik yapılan ‘Bankacılar Zirvesi’nin konuşmacılarından Ziya Ak-kurt’un sözlerini aktarıyoruz: "Ben Türkiye'yi hacıyatmaza benzetiyorum. Hiçbir zaman yere düşmez. Biz böyle biraz yatarız, tekrar kalkarız. Türkiye'nin bir hacıyatmaz gibi tekrar ayağa kalkıp başarılı olacağına inanıyorum."
Geçen hafta konuştuğumuz Ziya Akkurt, Kasım 2011’deki sözlerine atıf yapıyor ve son gelişmelereni kendisini doğruladığını belirterek ekonomiye olan güvenini tekrarlıyor. Akkurt, “Aynı pozisyondayız. Evet sıkıntılar yaşadık ve yaşıyoruz. Ama hükümet de önlemler alıyor. Bu önlemlerin piyasadaki güven ortamının oluşmasına olumlu katkı yapacağına inanıyorum” diyor.
Ziya Akkurt özellikle konut sektörüne ilişkin önlemlere dikkat çekiyor ve “Konut sektörünün hareketlenmesi ve müteahhitlerin birikmiş alacaklarının ödenmesi, piyasanın likidite sıkıntısını çözmeye yardımcı olacak” diye konuşuyor.
Ziya Akkurt’a yine dört yıl önce dünyanın en hızlı büyüyen iki ülkesi olan Hindistan ve Çin için tahminlerini anımsattık. O da şöyleydi: "Şu anda kriz Avrupa ülkelerinde.
Ben biraz belki kehanette bulunacağım ama bir müddet sonra bu krizin ekonominin motoru olarak görünen, dünya ekonomisinde işte öyle fırlayan, böyle fırlayan Hindistan ve Çin'i de etkileyeceğini tahmin etmek herhalde yanlış olmaz diye düşünüyorum."
Hindistan’daki sıkıntıların iki yıl önce alınan önlemlerle azaldığını dile getiren Ziya Akkurt, Çin’deki büyüme oranlarının iki haneden yüzde 6’lara, hatta bir süre sonra yüzde 6’nın da altına düşeceğini tahmin ediyor.
Ziya Akkurt’a gelecek için tahminlerini sorduk. O da Türkiye ve dünya için tahminlerini üç maddede özetledi. Aynen aktarıyoruz:
1- Bir kere Avrupa’nın toparlanması uzun bir zaman alacak. AB, yeni yatırım için cazip bir bölge değil. Çalışma yasaları, katı çevre kuralları yüzünden yeni yatırım yapılmıyor. Ancak var olan tesisler satın alınıyor ve yenileniyor.
2- ABD’de kim başkan seçilirse seçilsin ülkedeki üretim kapasitesi artırılmaya çalışılacak. Trump seçilirse bu süreç biraz daha hızlanacak. Benim tahminin ABD’li firmalar ülke dışındaki üretimlerini kendi ülkelerine taşımanın yoluna bakacaklar.
3- Türkiye için iyimserim. Son günlerdeki rüzgarla Atatürk ilkelerinin gerçekçi yapısı ve bu ilkelere ne kadar ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Bu rüzgarla ülkenin tamamını kapsayacak politikalar oluşturulacak ve uygulanacaktır diye düşünüyorum.
Peki Ziya Akkurt şirketlerin yöneticilerine, kurucularına, patronlarına ne öneriyor? Burada da iki kritik öneride bulunuyor. Birincisi, nakit yönetimlerinin çok iyi yapılmasının önemli değil, bir zorunluluk olduğunun iyi anlaşılması. İkincisi de şirketlerin organizasyon ve finansal raporlamalarını gözden geçirip yenilemeleri gerekliliği. Akkurt, “Bu çok önemsenmiyor ama bu dönemde bu iki koşulu sistematik ve dikkatli bir şekilde yapmak zorundalar” diyor.