AFAD'TAN AÇIKLAMA
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 16.38'de Marmara Denizi'nde 4,2 büyüklüğünde deprem kaydedildi.
Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesinin 18,87 kilometre açığındaki sarsıntının, deniz yüzeyinin yaklaşık 6,83 kilometre derinliğinde oluştuğu belirlendi.
AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Afet anında internet tabanlı mesajlaşma uygulamalarını ya da SMS göndermeyi tercih edin" ifadelerine yer verildi.
AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ise twitter hesabından "Afet anında internet tabanlı mesajlaşma uygulamalarını ya da SMS göndermeyi tercih edin" mesajını paylaştı.
ÇEVRE İLLER DE HİSSEDİLDİ
Depremin yarattığı kısa süreli sarsıntı İstanbul ve çevre illerde de hissedildi. Deprem nedeniyle İstanbul'da ev ve işyerlerinde bulunan bazı vatandaşlar, cadde ve sokaklara indi.
İSTANBUL VALİLİĞİ: OLUMSUZLUK BİLDİRİLMEDİ
İstanbul Valiliğinden, kentte hissedilen deprem kaynaklı herhangi bir olumsuzluğun şu ana kadar bildirilmediğini açıkladı.
Valilik'ten yapılan açıklamada, "Deprem İstanbul'da da hissedilmiştir. Deprem kaynaklı herhangi bir olumsuzluk şu ana kadar bildirilmemiştir. İstanbul, Tekirdağ/ Marmaraereğlisi ve hissedilen tüm il ve ilçelerimize geçmiş olsun." denildi.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise, "AFAD verilerine göre; saat 16.38'de merkez üssü Marmara Ereğlisi olan 4.2'lik bir #deprem meydana gelmiştir. İstanbul'da da hissedilen depremle ilgili olarak herhangi bir olumsuzluk bildirilmemiştir. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun." dedi.
BİR YIL ÖNCE DE OLMUŞTU
İstanbul'da 26 Eylül 2020 tarihinde merkez üssü Silivri ilçesi açıkları olan bir deprem meydana gelmişti. 5,8 büyüklüğünde depremde, Şirinevler, Sultangazi ve Eyüp'te hasar gören bazı binalar olmuştu. Avcılar'da ise bir caminin minaresi kısmen yıkılmıştı.
UZMANLAR NE DİYOR?
İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Özeren, korkutan depremle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
"Endişe verici deprem. Depremin olduğu yerden doğuya doğru gidin, Adalar'ın oradan geçen kısmı düşünün. 1766'dan beri büyük bir depremle kırılmamış. Kırık bir anda oluşmuyor, bir yerden başlayıp öbür tarafa ilerliyor. Bu taraftan kırılmaya başlayabilir. Kırık batıdan doğuya ilerlemeye başlarsa Adalar segmentinde kolay kırılabileceği. Depremin olduğu yer mühim...
Artçı depremler olacak. Önemli olan depremin olduğu yer. Bugünkü ve geçen seneki deprem Marmara'da kırılmayan segmentin ucunda oldu. En çok üzerinde durulması gereken bence bu."
Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, "Geçtiğimiz aylarda da benzer bölgede 5.4'lük deprem olmuştu. Ona yakın görünüyor. Bu önemli bir deprem. Üzerinde büyük deprem beklediğimiz Marmara Denizi'nde olması açısından. Bir süre bekleyip gözlemlememiz gerekiyor acaba daha sonrası gelir mi gelmez mi diye... Ana deprem olduktan sonra bunun arkasından genelde artçılar gelir. Belli bir dönemde giderek küçülürse nispeten küçük bir fay olduğunu söylemek mümkün.
Bir depremin 'şu dönemde olacak' demek mümkün değil. Ancak bir takım olasılıklardan bahsedebiliriz. Marmara Denizi içinde bir deprem olma olasılığı yüksek. 1999'dan sonra yüzde 65 olarak 30 yıl içinde olma olasılığı vardı. Şimdi 10 yıl içinde olma olasılığı yüksek. Kuzey Anadolu fayının Marmara Denizi içinde çok kolları var. En tehlikeli olan kol, İzmit Körfezi'nden çıkar Adalar açıklarından Şarkköy'e kadar devam eder. Bu 4 büyüklüğündeki deprem ana kolun biraz güneyinde. Bizim korktuğumuz kol üzerinde değil" diye konuştu.
https://twitter.com/Kandilli_info/status/1309126978826625038?s=20