322 BİN TL DESTEK ALDILAR, FABRİKA KURDULAR
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) 322 bin lira destek alarak 2015'te 2,5 milyon liraya fabrika kuran iki girişimci, 5 kadın istihdam ettikleri tesiste mandalina, erik, gül, incir, kiraz ve bal başta olmak üzere 22 çeşit sirke üretiyor.
Funda Filiz Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bağırsak florasını ve metabolizmayı düzenleyen sirkenin tıpkı yoğurt gibi insanların tüketmesi önerilen bir ürün olduğunu söyledi.
Çetin, İstanbul'dan farklı olarak Havran'da tabiatla iç içe yaşadıklarını, bol oksijen alıp yürüyüş yapabildiklerini, doğal beslendiklerini de dile getirdi.
İlçeyi çok sevdiklerini vurgulayan Çetin, "Havran'ın doğası çok güzel, ovası çok bereketli. Havran'da insanlar çok samimi ve içtendir. Sizi kucaklarlar, dışarıdan geldi diye kimseyi yadırgamazlar. Biz de o yüzden burayı tercih ettik." ifadelerini kullandı.
Çetin, kaliteli üretim hedefiyle devam ettikleri bu yolda ihracat da yapabilmek için çalışmalarının sürdüğünü aktardı.Sirke yapımının uzun ve meşakkatli bir süreç olduğunu bildiren Çetin, elma sirkesinin 8 ayda olgunlaştığı bilgisini verdi. Çetin, baharatları elma sirkesinde 40 gün dinlendirdiklerini ifade etti.
Ürünlerini İtalya'dan temin ettikleri şişelere doldurup pazarladıklarını anlatan Çetin, "Vücut direncini artırıcı etkisi olduğu bilinen ve yüzyıllar önce Marsilya'da ortaya çıkan 'dört hırsız sirkesi'ni üretelim diye düşündük. 12 değişik tıbbi bitki ve baharattan oluşuyor. Elma sirkesini de 40 gün dinlendiriyoruz. Böylece dört hırsız sirkesini insanlarımızın hizmetine sunduk. Kullanıyorlar, çok memnunlar." diye konuştu.
Bekir Çetin ise ürettikleri sirkeler yakınları tarafından çok beğenilince işlerini büyütmeye karar verdiklerini belirtti.
Yeni iş kurmanın zorluklarına değinen Çetin, "Herkesin illa bizim gibi sıra dışı bir iş yapması da şart değil. Kendi işine, mesleğine güvenen herkesin bir şekilde küçük yerlerde hayat bulabileceğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.