Küresel altın talebi rekor kırarken, Türkiye'de talep sert düştü

Dünya Altın Konseyi'nin yılın üçüncü çeyreğine ilişkin yayımladığı Altın Talep Eğilimleri raporuna göre, Türkiye'de tüketicilerin yılın üçüncü çeyreğinde talepleri yüzde 45 düşüşle 22,1 tona geriledi. Küresel altın talebi ise yıllık bazda yüzde 5 artarak rekor seviyeye ulaştı.

30 Ekim 2024 | 11:19

Altında küresel talep yükselirken Türkiye'de tüketicilerin talebindeki düşüş ivmesi devam etti.

Dünya Altın Konseyi'nin yılın üçüncü çeyreğine ilişkin yayımladığı Altın Talep Eğilimleri raporuna göre Türkiye'de tüketicilerin altın talebi yüzde 45 düşüşle 22,1 tona geriledi.

2024 yılının üçüncü çeyreğinde Türkiye'deki 22,1 tonluk tüketici talebi 2022 yılının ikinci çeyreğinden bu yana en düşük talep olarak kaydedildi.

Rapora göre Türkiye'de tüketicilerin külçe ve sikke talebi de yılın üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 55 düşüşle 12,7 tona geriledi.

Aynı dönemde Türkiye'de tüketicilerin altın mücevherat talepleri de yıllık yüzde 17 gerilemeyle 9,4 tona düştü.

Küresel talepte rekor

Rpora göre, küresel altın talebi bu dönemde 1.313 ton oldu. Böylece, yılın üçüncü çeyreğinde dünya altın talebi yıllık bazda yüzde 5 artarak rekor seviyeye çıktı.

Altın talebindeki güçlü büyüme fiyatlara da yansırken, bu dönemdeki talebin değeri yıllık bazda yüzde 35 artarak ilk kez 100 milyar doları aştı.

Yılın üçüncü çeyreğinde altın fiyatlarında üst üste rekorlar görüldü. Bu dönemde ortalama fiyat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 yüksek seyretti ve ortalama ons fiyat bu dönemde 2 bin 474 dolar oldu.

Altına dayalı Borsa yatırım fonları, talepteki büyümenin ana itici güçlerinden biri olarak öne çıktı ve yatırımcıların güvenli liman olarak nitelendirdiği altının piyasadaki konumu güçlendi.

Öte yandan, külçe ve madeni para yatırımı üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 9 geriledi. Altın mücevher talebi de Hindistan'daki güçlü büyümeye rağmen yıllık bazda yüzde 12 azaldı.

Merkez bankalarının altın alım hızı üçüncü çeyrekte yavaşlama göstererek 186 ton seviyesinde seyretti.

Yapay zeka ve teknoloji de altın kullanımını desteklemeye devam etti. Bu dönemde teknolojide altın kullanımı yıllık bazda yüzde 7 arttı.