KARANTİNA KAÇ GÜN?
Öncelikle COVID-19 ile yüksek riskli (yakın) temaslı olanlarda karantina uygulamasının detaylarına bakalım.
Sağlık Bakanlığı hatırlama dozu yapılmış veya son 3 ay içerisinde hastalığı geçirmiş kişilerle ilgili tablo şöyle:
- "COVID-19 yakın temaslısı olması halinde karantinaya alınmazlar. Koruyucu önlemlere (maske kullanımı, kişiler arası mesafe, hijyen) uyarak kendi semptomlarını da takip ederek günlük yaşamlarına devam edebilirler.
- Karantina uygulanmamakla birlikte kısmi risk nedeniyle bu kişiler 10 güne kadar maske ve mesafeye azami dikkat etmelidir. Semptom gelişmesi durumunda semptom geliştiği gün PCR testi yapılır"
- Bakanlığın açıklamasına göre yüksek riskli kişilere (yaşlı bakım evleri, ceza infazkurumları, immunsupresif hastalar vb. toplu yaşam alanları gibi) bakım verilen alanlarda kalan ve hizmet sunan kişilere bu kural uygulanmaz. Yüksek riskli kişilere hizmet veren kişiler için karantina uygulanmasa bile, 10 gün süreyle riskli gruba hizmet vermemelidir"
Hatırlatma dozu yapılmamış, 3 ay içinde hastalığı geçirmemiş kişiler
- Hatırlatma dozu yapılmamış veya son 3 ay içerisinde hastalığı geçirmemiş veya aşısız kişilerin karantina süresi 7 gün. Bakanlık bu konuda şu bilgiyi veriyor: Karantina süresince semptom gelişmemesi halinde 7. günde test vermeden karantina sonlandırılır.
- Karantina boyunca herhangi bir semptom gelişmesi durumunda semptom geliştiği gün PCR testi yapılır. Ancak karantina süresi 7. gün sonlanmış olmakla birlikte kısmi risk nedeniyle bu kişiler 10 güne kadar maske ve mesafeye azami dikkat etmelidir.
- Yüksek riskli kişilere (yaşlı bakım evleri, ceza infaz kurumları, immunsupresif hastalar vb. toplu yaşam alanları gibi) bakım verilen alanlarda kalan ve hizmet sunan kişilere 10 gün karantina uygulanır. Yüksek riskli kişilere hizmet veren kişiler için 7. gün karantina süreleri sonlanmış olsa bile 10 gün süreyle riskli gruba hizmet vermemelidir
Enfekte olmuş kişilerin karantina süresi
Koronavirüs pozitif asemptomatik veya hafif vakalarda (evde izlenen veya hastanede 24 saatten kısa süre yatan vakalar) ise karantina süresi 7 gün. Bakanlık bu konuda şu bilgileri veriyor:
- Semptomları olan kişiler semptom başlangıcından itibaren, semptomu olmayan kişiler ise ilk PCR testi için numune alınmasından itibaren 7 gün boyunca izolasyona alınır, 7. günün sonunda semptomsuz veya hafif semptomlu olup son 24 saat içinde antipiretik almaksızın ateşi olmayan kişilerin izolasyonu PCR testi yapılmaksızın sonlandırılır.
- Ancak izolasyon süresi sonlanmış olmakla birlikte kısmi risk nedeniyle bu kişiler 10 güne kadar maske ve mesafeye azami dikkat etmelidir.
- Yüksek riskli kişilere (yaşlı bakım evleri, ceza infaz kurumları, immunsupresif hastalar vb. toplu yaşam alanları gibi) bakım verilen alanlarda kalan ve hizmet sunan kişilere 10 gün izolasyon uygulanır. Yüksek riskli kişilere hizmet veren kişiler için 7. gün izolasyon süreleri sonlanmış olsa bile 10 gün süreyle riskli gruba hizmet vermemelidir.
KARANTİNA İLE İLGİLİ SORU CEVAPLAR
Karantinadayken hastaneye gidebilir miyim?
Hayır. Sağlık ihtiyaçlarınız için her zaman sağlık kuruluşlarına başvurabilirsiniz. Bu başvuru sırasında maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uymalı, diğer kişilerle sosyal mesafeyi korumalı ve sizinle temas edecek sağlık çalışanlarına durumunuzu bildirmelisiniz. Sağlık kuruluşuna varsa özel aracınızla gitmeli, yoksa 112 acil sağlık ekiplerinden yardım almalısınız.
Koronavirüs hastasının izolasyon süresi bittikten sonra hastalığı bulaştırma riski nedir?
İzolasyon süresi dolduktan sonra kişi bulaştırıcı kabul edilmez. Ancak, izolasyon süresi biten kişi, kurallar gereği evinin dışına çıktığı zamanlarda maske takmaya devam etmek zorundadır. Ayrıca sosyal mesafe kuralına uymak sadece Koronavirüs’ten değil, birçok bulaşıcı hastalıktan korunmak için etkili bir yöntemdir.
İzolasyon sürem dolduktan sonra test yaptırmak gerekiyor mu?
Hayır. Size önerilen izlem süresi bittikten sonra gündelik hayatınıza ve işinize dönebilirsiniz.
Evde Koronavirüs hastası varsa evdekilerden de numune alınır mı?
Saha ziyareti sırasında, COVID'li bireyle aynı evi paylaşan kişilerde hastalık belirtisi olması durumunda filyasyon ekiplerince eve gelinerek test numunesi alınmaktadır.