Kısa çalışma ödeneği yattı mı? e-Devlet kısa çalışma ödeneği sorgulama

27 Ekim 2022 | 15:07
Hükümet, koronavirüs tedbirleri kapsamında Kısa Çalışma Ödeneği'ni devreye aldı. Mart ayında başlayan başvurular 3 ay devam edecek. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un açıkladığı son rakama göre kısa çalışma ödeneğine bugüne kadar 300 bin firma, 3,2 milyon çalışan için başvurdu. Başvuru yapanlar kısa çalışma ödeneği yattı mı? sorusuna yanıt arıyor.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ YATTI MI?

Nisan ayında kapalı kalan işyerlerinde çalışanların kısa çalışma ödenekleri bugün dağıtılacak. Mart ayı için ödenek hakkı bulunan ancak daha önce almamış olanlar da mart ayı ödeneklerini nisan ayıyla birlikte alacaklar. Kısa çalışma ödeneği ve işsizlik maaşından yararlanamayanlara ise 8 Mayıs Cuma günü nakdi ücret desteği ödenecek. Mayıs ayında çalışılmayan günler için kısa çalışma ödeneği 5 Haziran tarihinde ödenecek.

15 Mart 2020 tarihinden itibaren şirketleri tarafından ücretsiz izne çıkarılan çalışanlar ise nakdi ücret desteğinden faydalanabiliyor.

15 Mart 2020’den itibaren işsizlik maaşı koşullarını sağlayamadığı için işsizlik maaşı alamayan vatandaşlar da nakit desteğinden faydalanabilecek. Günlük 39,24 TL’lik destek ayda 1,177 TL yapıyor. Vatandaşlara nakdi ücret desteği ödemeleri 8 Mayıs Cuma günü yapılacak.

Aylık nakdi ücret desteği brüt 1.177 TL olmakla birlikte 8.93 TL’lik damga vergisi düşüldükten sonra net 1.168 TL olarak ödenecek. Nakdi ücret desteği yasanın çıktığı tarihten bu yana önümüzdeki üç ay için verilecek, 17 Nisan’da başlayan ödemeler 17 Temmuz tarihe kadar işsiz kalınan veya ücretsiz izinde geçen süreler için hesaba yatacak. Nisan ayının tamamını işsiz veya ücretsiz izinde geçirmiş olanlara 14 günlük ödeme yapılacak. Bu ödeme tutarı 545 TL olacak.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NASIL SORGULANIR? 

e-Devlet üzerinden Kısa Çalışma Ödeneği sorgulama işlemi gerçekleştiriliyor. Aşağıda bulunan linke tıklayıp e-Devlet'e giriş yapabilirsiniz.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE KİMLER BAŞVURABİLİR?

Covid-19 sebebiyle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak en az üçte bir oranında azaltan veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetini tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durduran işverenler kısa çalışma başvurusu yapılabilir.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ŞARTLARI NELER?

Kısa Çalışma Ödeneği’ni hak edebilmek için asgari 450 gün prim yatırılmış olması ve son 60 gün içinde kesintisiz olarak prim ödemesinin yapılmış olması gerekiyor. Kısa Çalışma Ödeneği başvurularında işverinin çalışanlarla ilgili beyanı esas olacak.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?

Ücretsiz izne çıkartılanların nakdi ücret desteğinden yararlanabilmesi için başvurular SGK’nın işveren sistemi üzerinden (https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi) işverence yapılacak.

İşsiz kalanlar ise başvurularını İŞKUR’un internet sitesi üzerinden (https://esube.iskur.gov.tr ) yapacaklar.

İşsizlik maaşı çıkmayanlara doğrudan nakdi ücret desteği verilecek.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Kamu otoriteleri tarafından kapatılan (cafe, bar, restoran vb) işletmeler İŞKUR sitesinde ki gerekli evrakların (Kısa çalışma talep formu, Kısa çalışma uygulanacak işçi listesi) yanına işletmelerinin kapatılmasını belirten kamu otoritesi kararları yeterli olmaktadır. Kamu otoriteleri tarafından kapatılmayan ve yönetimsel bir hatadan kaynaklanmayan, COVİD-19 nedeniyle KÇÖ başvurusu yapmak isteyen işverenler (Kısa çalışma talep formu, kısa çalışma uygulanacak işçi listesi) ise işletme özelliklerine bağlı olarak;

* Yönetim Kurulu kararları

* İş hacimlerinin düştüğünü gösterir bilgi ve belgeler (Sipariş iptal belgeleri, çek, fatura, vb ödemeleri alamadığını gösterir belgeler, hammaddeye ulaşamadığını gösterir belgeler, önceki dönemlerle güncel dönem arasında ki finansal düşüşü gösterir belgeler.)