Ömrün çok uzun olduğu bu yerde insanların asla vazgeçmediği 12 yiyecek

İkarya Adası insan ömrünün uzunluğuyla dikkat çeken yerlerden. İkarya, dünyada ömrün en uzun olduğu 'Mavi Bölge'ler arasında yer alıyor.

06 Nisan 2024 | 13:50
Son Güncellenme: 24 Eylül 2024 | 14:26

"Mavi bölgeler" terimi ilk olarak 2004 yılında 'Blue Zones' kurucusu, gazeteci Dan Buettner tarafından ortaya atıldı. Buettner, 2000 yılında Japonya'nın Okinawa kentindeki uzun ömürlülüğü araştırmak için yaptığı bir keşif gezisinden sonra ömrün uzun olduğu diğer yerleri keşfetmeye koyuldu. National Geographic, Buettner ve bilim insanları ve demograflardan oluşan ekip insanların insanların hem uzun ömür yaşadığı hem de yaşlılıklarında yüksek bir yaşam kalitesine sahip olduğu toplulukları bulmak için dünyayı dolaştı. Ekip 5 bölge belirledi. O bölgeden biri de Yunanistan'daki İkaria Adası...  Ekibe göre ada, orta yaşta ölüm oranının ve bunama oranının dünyada en düşük olduğu yerler arasında CNBC'de daha önce yer alan bir makalede ise Diane Kochilas İkaria’da derin aile köklerinin olduğunu ve neredeyse yirmi yıldır köy evinde aşçılık okulu işlettiğini anlatmıştı. Kochilas, bu uzun ömürlü adada en çok tüketilen 12 yiyeceği şöyle sıralıyor:

1

Fasulye ve baklagiller


2

Sarımsak


3

Tahıllar

Makalede "Tam tahıllar İkaria diyetinin ayrılmaz bir parçasıdır" deniyor. Bulgur, Farro, tam buğdağlı makarna, yüksek proteinli fasülye bazlı makarnalar örnek verilmiş.
4

Otlar

Kochilas, "İkarya'da sayısız bitki yabani olarak yetişir. Çoğumuz pencere kenarında bile olsa evde birkaç saksı taze bitki yetiştirebiliriz. Ben birçok tarifimde otları severek kullanıyorum. Çoğu ailenin dolabı, tedavi edici nitelikleri nesilden nesile aktarılan bilgilerde yer alan kurutulmuş otlarla doludur" diyor. Adada, defne yaprağı, kekik, nane gibi otlara önem verildiğini söylüyor.
5

Fındık, kuruyemiş

Kochilas, adada badem, Antep fıstığı, susam, tahin, cevizin mutfaklarda kendine yer bulduğunu söylüyor.
6

Zeytin


7

Zeytinyağı

"Zeytinyağı Akdeniz diyetinin belirleyici gıdasıdır ve kilerde mutlaka bulunması gerekir"
8

Deniz tuzu

Kochilas, "İkarya'da, ben de dahil olmak üzere pek çok insan, adanın kayalık kıyı şeridinde çağlar boyunca oluşmuş küçük doğal tuz havzalarında biriken deniz tuzunu kullanıyor" diyor.
9

Bal

Kochilas, "Her gün bal tüketmek adalıların uzun ömür sırlarından biridir. Bal antibakteriyeldir, flavonoidler dahil antioksidanlar açısından zengindir ve beyaz şeker veya yapay tatlandırıcıların aksine vücudun kan şekeri seviyelerini düzenlemesine yardımcı olur. Buradaki pek çok insan her sabah bir kaşık dolusu bal yer. Çayınıza ya da kahvaltılık smoothie kasenize bolca ekleyebilir" diyor.
10

Kurutulmuş meyveler

İncir ve kuru üzüm, özellikle salatalarda ve pilavlarda kullanılıyor.
11

Yoğurt

"İkarya'daki geleneksel yoğurt keçi sütünden üretilir ve lezzetli ekşi bir tada ve kremsi bir dokuya sahiptir"
12

Feta ve benzeri peynirler

Kochilas, "İkaryalıların yaptığı ve yediği peynirlerin neredeyse tamamı, beyaz peynir gibi keçi veya koyun sütünden üretilir. Çoğu doğal olarak fermente edilir" diyor.