Sunak, yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgınının etkilerine karşı alınan ekonomik tedbirlere dikkati çekti.
- İtalya’da ne oldu? Koronavirüs vaka sayısı neden bu kadar yüksek?
- Evden çalışanlara siber risk uyarısı
İnsanların işlerini kaybetmekten endişe duyduğunu bildiklerini anlatan Sunak, salgına karşı uygulanacak ekonomik müdahalenin insanların işlerini ve gelirlerini de koruyacağını aktardı.
ÜLKE TARİHİNDE İLK
Sunak, ülke tarihinde ilk kez hükümetin vatandaşların maaşlarına yardım etmeye yönelik adım atacağını belirterek, şunları kaydetti:
"İş yerlerine gidemeyen çalışanların maaşlarının yüzde 80'i, ayda 2 bin 500 sterline kadar hükümet tarafından karşılanacak. Bu, ortalama gelirin üzerinde ve elbette işverenler istedikleri takdirde maaşları artırabilirler. Bu, İngiltere'deki çalışanların, işverenlerinin onlara ödeme yapabilecek durumda olmasa bile işlerini koruyabilecekleri ve maaşlarının en az yüzde 80'inin ödenebileceği anlamına geliyor."
Söz konusu programın başlangıçta en az 3 ay süreceğine işaret eden Sunak, uygulamanın gerektiği takdirde uzatılacağını bildirdi.
Sunak, vergi sistemi aracılığıyla daha fazla nakit akışı desteği de sağlayacaklarını ifade ederek, işletmelerin çalışanlara ödeme yapması ve işlerini sürdürmelerine yardımcı olmak için KDV ödemelerini bir sonraki çeyreğe ertelediklerini açıkladı.
Bu sayede işletmelerin haziran sonuna kadar vergi ödemesi yapmayacağına değinen Sunak, bunun işverenlere doğrudan 30 milyar sterlinlik nakit sağladığı ve gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 1,5'ine eşit olduğu bilgisini verdi.
BELÇİKA'DA İŞSİZLİK MAAŞLARINA ZAM
Belçika'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle işini kaybedenlerin işsizlik maaşlarına 150 avro zam yapıldı.
Koronavirüs krizinin 2008 finansal krizinden daha ciddi olabileceğini söyleyen Belçika Başbakanı Sophie Wilmes, "Vatandaşların sağlığını ve işlerini korumak için her şeyi yapacağız." diye konuştu.
Wilmes, krizin sosyo-ekonomik etkisini hafifletmek amacıyla çeşitli tedbirler aldıklarını belirterek, tüketicilerin satın alma gücünü koruyacaklarını, işletmelere ve serbest meslek sahiplerine yardım edeceklerini ifade etti.
Alınan tedbirler doğrultusunda Belçika’da koronavirüs nedeniyle işsiz kalanların işsizlik maaşlarına aylık 150 avro ilave edilecek.
Krizden etkilenen serbest meslek sahipleri yılın ilk yarısındaki sosyal güvenlik primlerini aralık ayına kadar ödeyebilecek.