İzmir Ziraat Odaları Birliği Başkanı İbrahim Erdallı, AA muhabirine, artan maliyetler nedeniyle sorunlar yaşadıkları bir dönemde desteklemenin büyük oranda artmasının üreticiyi rahatlattığını söyledi.
Üreticiler olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürlerini ileten Erdallı, "Devletimize desteklemeler için müteşekkiriz. Ancak dolar kurunu bahane ederek gübre fiyatlarına zam yapan firmaların kurun düşmesine rağmen fiyatları düşürmediğini görüyoruz. Bunlara yönelik de denetim yapılmalı." diye konuştu.
"Can suyu oldu"
Manisa Ziraat Odaları İl Koordinatörü Abdullah Şenol, kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, gübre desteklemesinin 2 kat artmasının çiftçiye "can suyu" olduğunu söyledi.
Şenol, Manisa'nın Türkiye'nin en önemli zeytin, üzüm, kiraz ve hububat üretim merkezlerinden biri olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Gerçekten yerinde bir kararla pek çok yönden zorlu şartlar altında fedakarca üretime devam eden çiftçimize büyük bir destek açıklandı. Bir yandan salgın şartları diğer yandan kuraklık öte yandan da artan üretim maliyetleri, mazot fiyatları derken gübre desteğinde yüzde 100 artış ilaç gibi geldi. Adeta can suyu oldu çiftçimize. Bu desteğin bize sunulmasını sağlayan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli'ye çok teşekkür ederiz."
"Çiftçi açısından sürpriz oldu"
Denizli'deki Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının çiftçiler açısından sürpriz olduğunu ifade etti.
"Desteklemeler iki katına çıkarıldı, seviniyoruz ama fırsatçılar fiyatları artırmaya devam ederse desteği almadan yine elimiz boş kalacak" diyen Gemici, şunları kaydetti:
"Zirai ürünlerin fiyatını dolar yükseldi diye artıranlar kur düşmesine rağmen fiyatları geriye çekmiyor. Bu çiftçiyi mağdur etmeye devam ediyor. Bunda sıkı bir kontrol mekanizmasının çalıştırılmasını ve krizi fırsata çevirip fiyatları yükseltmeye devam edenlere cezai yaptırımlar uygulanmasını istiyoruz."
Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan da AA muhabirine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını heyecan ve sevinçle takip ettiklerini söyledi.
Tarımda maliyetlerinin çok yükseldiğini, desteklemelerdeki artış dolayısıyla çiftçilerin bir nebze rahatlayabileceğini belirten Şaylan, "Çiftçi temsilcisi olarak bu artıştan tabii ki memnunuz. Gübre, mazot, tohum, ilaç maliyetlerinde aşırı bir artış var. Bu artışların Cumhurbaşkanımız tarafından yeniden değerlendirilerek, gübrede olduğu gibi ilaç ve mazot desteklemelerinin de arttırılmasını istiyoruz." dedi.
Şaylan, buğday, arpa, yulaf, çavdar ve tritikalede kullanılan gübrelerde desteklemelerin 8 liradan 16 liraya, soğan, kanola, ayçiçeği, dane mısır, nohut, mercimek ve kuru fasulyede de 4 liradan 8 liraya yükseldiğini anımsattı.
"Desteklerin artması çiftçiyi rahatlatacaktır"
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı da gübre fiyatlarında geçen yıla göre yaklaşık yüzde 90'lık bir artış olduğunu belirtti.
Bu artışın yurtdışındaki fiyatların yükselişiyle ilgili olduğunu ifade eden Arabacı, "Gübre desteklerinin artması gerektiğini söylemiştik. Akşam Cumhurbaşkanımız desteklerin yüzde 100 arttığını açıkladı. Yükselen girdi maliyetleri karşısında Bakanlığımızın gerekli müdahaleyi yapması gerektiğini düşünüyorduk. Desteklerin artması çiftçiyi bir nebze de olsa rahatlatacaktır. Desteklerin 2 katına çıkması bizi sevindirdi." diye konuştu.
Tekirdağ'da çiftçilik yapan Ünal İncehasan da giderlerinin çok olduğu bu zamanda gübre desteklerinin artmasının üreticilere "ilaç gibi" geldiğini söyledi.
Zamların 2020 desteklerine de yansıyacağını dile getiren İncehasan, "Sonuçta bunlar bir destektir. Miktarları ne kadar olursa olsun her zaman çiftçiye faydası var. Herkesin malumu gübre fiyatları artmıştı. Bunun yanında desteğin yüzde yüz artmış olması sevindiricidir. Çiftçiler olarak üretmeye ve ülkemize güvenmeye devam edeceğiz, emeğin kıymetli olduğunu biliyoruz." ifadelerini kullandı.