Getir Kurucusu Nazım Salur, "300 milyon dolar yatırım aldık, paralar hesapta. Getirin değerlemesi 2,6 milyar dolara ulaştı" dedi.
Salur, "Dünyada ilk kez ortalama 10 dakikada market ürünleri teslimat modelini Getir ile 2015 yılında başlattık. İş modelimize olan yoğun ilgi nedeniyle geçtiğimiz turun üzerinden henüz 2 ay geçmeden bir tur daha yatırım alma imkanı doğdu. Biz de bunu değerlendirerek 300 milyon dolarlık yeni kaynak yaratarak yurt dışı pazarlarda daha hızlı büyümeye odaklanacağız. Aldığımız bu yatırımla 2,6 milyar dolar değerlemeye ulaşarak Türkiye’nin Unicorn'u olmanın mutluluğunu yaşıyoruz." diye konuştu.
Bu yıl Almanya, Fransa ve Hollanda’ya açılacaklarını belirten Salur, pandeminin kontrol altına alınmasına takiben Brezilya'da da operasyonlara başlayacaklarını açıkladı.
Sahadaki çalışanlarına 25 milyon TL dağıtacak
Salur, "Getir’in Unicorn olmasında en önemli katkıyı veren bayilerimizin saha çalışanları olan kurye ve depo görevlilerine kıdeme dayalı olarak dağıtılmak üzere, 25 milyon TL’yi bayilerimiz kanalıyla paylaşacağımızı da belirtmek isterim” dedi.
Getir, bu yılın başında Silikon Vadisi’nin önemli yatırımcılarından Michael Moritz’in başkanlığında yeni bir fonlama turunda 128 milyon dolar yatırım almıştı. Bu yatırımı yurtdışı büyüme için kullanan girişim, Londra’ya açılmıştı.
Türkiye'nin ilk unicorn'u: Peak
Türkiye'nin ilk unicorn girişimi ise yerli oyun şirketi Peak olmuştu. Haziran 2020'de 1.8 milyar dolar karşılığında ABD merkezli Zynga’ya satılan Peak, bu işlemin ardından Türkiye'den çıkan ilk unicorn olmuştu.
Unicorn ne anlama geliyor?
Peki, unicorn girişim ne demektir? 'Tek boynuzlu' olarak Türkçeye çevrilebilen unicorn, yatırım almış ve değerlemesi 1 milyar doları geçmiş teknoloji girişimlerine denir. İlk olarak Cowboy Ventures’un kurucusu Aileen Lee tarafından 2000’lerin başında kullanılmaya başlanan terim bugün tüm dünyada teknoloji firmaları arasında oldukça popüler bir duruma geldi.