İskenderun'da 4 milyon ton yassı çelik üretimi yapacak tesisin temellerini atan Tosyalı Holding, devreye aldığı stratejik yatırımların katkısıyla ciroda ciddi bir sıçrama hedefliyor. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "2023'te ciroyu 10 milyar dolara çıkaracağız" diyor.
SİBEL ATİK satik@ekonomist.com.tr
17-30 Ekim 2021 tarihli sayıdan
Pandemide İskenderun'da yapımına başladığı 2,5 milyar dolarlık yatırım ve BMC'nin yüzde 51 hissesini alarak dikkatleri çeken Tosyalı Holding, yeni yatırımların da katkısıyla ciroda 10 milyar doları hedefe koydu.
Bu yılı 5 milyar dolar ciroyla kapatmayı hedeflediklerini aktaran Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, elde ettikleri büyümede üretimi hiç kesmemelerinin, yeni pazarların ve aralıksız yatırımın büyük etkisi olduğunu anlatıyor.
Geçen yıl her şeye rağmen 2,5 milyar dolarlık yatırıma imza attıklarını anlatan Fuat Tosyalı, grubun 10 milyar dolara giden yolunu, önümüzdeki dönem hedeflerini ve yeni ortak oldukları BMC'deki büyüme planlarını anlattı.
Pandemi birçok şirketi sarstı ama siz İskenderun'da tesis yatırımına gittiniz ve BMC'nin yüzde 51'ini satın aldınız. Yeni yatırımlarla geçen 2021 yılını değerlendirir misiniz?
2020 yılını pandeminin en zor şartlarına rağmen bir önceki yıla göre oldukça iyi bir performansla kapatmıştık. Çünkü biz üretimi hiçbir zaman durdurmadık. 2021 yılının ise bizler için daha da iyi olacağı çok rahat görülüyordu. Çünkü dünyada birçok ülke 2020 yılında küçüldü.
Ekonomi küçülünce,sanayi üretimleri azaldı. Ama biz pazardaydık. 2021 yılının fırsatlarına hazırdık. Nitekim sanayideki büyüme ortada, bu büyümeyi destekleyecek arz lazımdı. Biz o arzı karşıladık. Tosyalı Holding olarak bu yılı da iyi bir performansla kapatacağımızı biliyoruz.
Ne kadarlık bir ciro beklentisi var?
2021 yılı bizim için çok iyi geçiyor. İç pazar çok hareketliydi. İhracatta da çok iyi gidiyoruz. Biz geçen yılı yaklaşık 3,5 milyar dolar ciroyla kapatmıştık. Bu yıl ise 5 milyar doların üzerinde bir ciroyla kapatmayı hedefliyoruz.
Yeni yatırımlarımızın da katkısıyla 2023 sonunda ise ciro hedefimiz 10 milyar dolara ulaşmak. Tonaj olarak da önümüzdeki beş yıl içerisinde 15 milyon tona ulaşmayı hedefliyoruz.
Yurtdışında özellikle hangi pazarlarda artış yakaladınız? İhracat geliriniz ne oldu?
Bizim ihracatımız 1 milyar doların üzerinde. Bu yılsonunda da ihracatta yine çok ciddi miktarda artış göreceğiz. Çin'in iç piyasası zaten çok hareketliydi. Yani Çin'de bir üretim aksaması değil, Çin'de artan tüketim oldu.
Çünkü Çin pandemi sürecini çok iyi yönetti. Kapanmasına rağmen içerde tüketim çok canlıydı. Ama Avrupa ve Amerika tarafında arzda aksamalar oldu. O pazara en yakın üretici olan Türkiye, Avrupa pazarından gelen talebi iyi yönetti. Fırsatları ve pazarı çok iyi değerlendirdi.
Grubun yeni yatırım gündeminden söz eder misiniz?
Sanayici bir aileyiz, bütün bakış açımız sürdürülebilir bir üretim. Yüksek teknoloji ürünler üretip, satmak hedefimiz. Bu doğrultuda da yatırımlar yapıyoruz. Pandeminin en sıkıntılı döneminde en büyük çelik yatırımını başlattık. Yatırımla ilgili kontrat sözleşmelerini bile yüz yüze yapamadık.
O zor dönemde yatırım kararını alabildik. O sorumluluğu üstlendik. 2,5 milyar dolarlık bu yatırım tüm hızıyla devam ediyor. 2022 sonunda yıllık 4 milyon tonluk bir üretimle devreye girecek. Bu yassı çelikte muazzam bir kapasite. Dört yassı çelik, iki tane dev kuantum teknolojili çelikhanesi olacak.
İki ayrı limanı olacak ve sadece buranın 4 milyar dolar cirosu olacak. Yurtdışında Angola ve Cezayir'deki yatırımlarımızı da düşünürsek, beş yılda 5,5 milyar dolar toplam yatırım yapmış olacağız.
Sürdürülebilir üretim konusunda neler yapıyorsunuz?
100'den fazla ülkeye ürünümüzü satıyoruz. Fakat demir-çelik standart bir ürün. Her şirket, belirli standartlara göre üretim yapıyor. Farkı nerede yaratabilirsiniz, elbette katma değerde, çevresel olarak doğaya zarar vermeyen ürün üreterek. İskenderun'da yeni tesis tamamen yeşil bir yatırım olacak.
Osmaniye'deki tesisin üzerine de 70 megavatlık bir güneş paneli yapıyoruz. Son 2-3 yılda sürdürülebilirlik odaklı, önemli ve fikri sınai hakları bize ait, 100'ün üzerinde AR-GE projesine imza attık. Bu projelerle çelik fabrikamızın karbon salınımını yüzde 30 azalttık. Bu anlayışla bugün Tosçelik tesislerinde sektörün karbon ayak izi en düşük üretimini gerçekleştiriyoruz.
"BMC'DE HEDEFİMİZ MARKAYI GELECEĞE TAŞIMAK"
"Biz BMC'ye hissedar olduk ve şu anda yavaş yavaş kurumsal kimliğimizle destek veriyoruz. Oranın ayrı bir yönetim kurulu ve organizasyon yapısı var. Kendi yapısı içinde sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam ediyor.
Kaldı ki bir de ortağımız var, ortağımız karşılıklı uyum içinde çalışarak; ülkemizin bu güzide sanayi kuruluşunu, kendi ismine geçmişine yakışır bir şekilde daha güçlü bir şekilde geleceğe taşımak temel hedefimiz.
Şirketi bizim iş yaptığımız pazarlara açmak ve oradaki pazarını genişletmek, ihracatını artırmak istiyoruz. BMC, ticari araçta Avrupa'nın büyük üreticisi. Bunun ticari araç yanında savunma sanayi tarafı var. Aynı zamanda TOGG'un ortaklarından biri. Türkiye'de elektrikli araç ekosistemi için TOGG çok önemli.
Buna sadece yerli otomobil üretiyoruz diye bakarsanız yanılırsınız. Üretilecek teknolojilerden yan sanayiye, tasarımdan insan kaynağına kadar uzanan bir ekosistem ortaya çıkacak. BMC de bunun ortaklarından biri. "
“GENÇ KUŞAĞIN İŞ YAPIŞ TARZINA MÜDAHALE ETMİYORUM”
"Ailenin genç kuşak isimleri de artık holdingte giderek daha çok söz sahibi oluyor. Bu konuda çok mutluyum. Onlar bizden daha verimli çalışıyorlar. İş yapış tarzlarına müdahale etmiyorum.
Zaten kurumsal bir yapı oturtmuş durumdayız. Herkes ne iş yapacağını biliyor. Kendi yaratıcılıkları ve kabiliyetleriyle orantılı olarak herkes kendi işinin lideri. Şerif, Yavuz ve Kadir beyin ardından şimdi önümüzdeki yıl Selim Bey de katılacak.
Ondan sonra Miraç bize katılacak. Eğitimini tamamlayanlar, zaten son düzlüğe yaklaştıklarında bir an evvel bir görev alabilmek için can atıyorlar. Şirketlere daha çok gelip gitmeye başlıyorlar. Dikkatlerini daha çok şirketin belli işlerine odaklıyorlar. Biz de zaten yönlendiriyoruz."