Dolar bugün ne kadar? 16 Ağustos canlı dolar- euro rakamları

28 Ekim 2022 | 03:00
Yeni güne başlarken merak edilen konuların başında dolar ve altın fiyatları geliyor. Dolar yatırımcıları ve piyasayı yakından takip eden vatandaşlar internette “ Dolar bugün ne kadar? Euro ve sterlin ne kadar?” sorularına yanıt arıyor. İşte 16 Ağustos canlı dolar kuru ve döviz kurlarında son durum…

DOLAR BUGÜN NE KADAR? (16 Ağustos )


Dolar/TL, güne yatay başlamasının ardından 17,96 seviyelerinde işlem görüyor.

Dün 17,92-17,97 bandında dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL, günü önceki kapanış seviyesinin yüzde 0,1 üzerinde 17,9609'dan tamamladı.

Dolar/TL, bugüne ise yükselişle başlamasının ardından saat 10.45 itibarıyla 17,9630 ile dünkü kapanış seviyesinin hemen üzerinde işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,1 azalışla 18,2310'dan, sterlin/TL yüzde 0,2 değer kaybıyla 21,6230'dan alıcı buluyor.

Dolar endeksi, dün yüzde 0,8'lik artışla 106,5'ten kapanmasının ardından bugün de yukarı yönlü hareketine devam etti ve 106,8 ile 5 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Avro/dolar paritesi de aşağı yönlü hareketini art arda 3'üncü işlem gününe taşıyarak 1,0134 ile yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesini gördü.

Analistler, dün ABD ve Asya'da açıklanan verilerin ekonomilerin yavaşladığına ilişkin endişeleri körüklediğini, ancak Çin Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarında daha temkinli ilerleyeceği beklentilerinin risk iştahını dengelediğini söyledi.

Döviz piyasalarında, yatırımcıların yarın açıklanacak Fed'in son toplantısına ilişkin tutanaklar öncesinde temkinli duruşun sürdüğünü belirten analistler, küresel dolar talebinin ise gücünü koruduğuna işaret etti.

Analistler, bugünün veri gündeminde Avro Bölgesi ve Almanya'da ZEW beklenti endeksleri ile ABD'de sanayi üretiminin öne çıktığını ifade ederek, teknik açıdan dolar endeksi için 107,4'ün direnç, 105,8'in destek konumunda bulunduğunu bildirdi.


DÖVİZ HAKKINDA


Döviz kuru nedir?

Döviz kuru; herhangi bir ülkenin para biriminin diğer ülkelerin para birimleri karşısındaki değerini gösteren katsayı olarak ifade edilir. Ülkeler arası ticarette kullanılan ve en fazla tercih edilen yatırım araçlarından biri olan döviz ile yapılacak olan işlemlerde alış kuru ve satış kuru olmak üzere iki seçenek bulunur.

Türkiye’de kaç adet döviz kuru sistemi vardır?

Esnek piyasa döviz kuru: Merkez Bankası’nın müdahalede bulunmadığı, kurun serbest bir şekilde dalgalandığı sisteme verilen isimdir.

Sabit kur sistemi: Merkez Bankası’nın döviz kurunun dengede olması için müdahalede bulunduğu sistemdir.

Denetimli kur sistemi: Merkez Bankası’nın döviz kurundaki dalgalanmayı kontrol etmeye yönelik faaliyet gösterdiği döviz kuru sistemine verilen isimdir.

Döviz kuru türleri nelerdir?

Nominal kur: Yabancı para birimlerinin ulusal para birimi karşısındaki değerine verilen isimdir. 1 ABD dolarının başka birimden yabancı para birimine eşitliğini belirten döviz kuru çeşididir.

Reel kur: Nominal kurun enflasyon oranı kapsamında düzenlenmesi ile beraber reel kur elde edilir. Bu sebeple nominal kurun değeri de doğrudan reel kur ile ilişkilidir. Reel kurun artması durumunda, USD/TL paritesindeki TL kısmı değer kaybeder.

Çapraz kur: Yabancı para birimlerinin başka bir yabancı para birimi cinsinden olan kur değerine verilen isimdir. Örneğin; kişi elindeki mevcut dolar ile Euro almak istediğinde, çapraz kur mevzu bahis olur.

Efektif kur: İki yabancı döviz kurunun birbirleri ile ortalamasının hesaplanması ile efektif kur bulunur. Çapraz kurda işlem yapmadan önce para biriminin değerinin öğrenilmesi gerekir. Örneğin; işlem yapılacak olan döviz çeşitleri dolar ve Euro ise 1 doların ve 1 Euro’nun ne kadar olduğunun bilinmesi gerekir.

Döviz kurunun değişmesi üzerinde etkili olan faktörler nelerdir?

Ödemeler dengesi: Ülkenin iktisadi işlemlerinin kaydına verilen isimdir. Ödemelerdeki dengesizlikler aktif döviz kuru politikaları uygulanarak ortadan kaldırılabilir. Döviz fiyatlarının değişmesi, arz ve talep dengesini değiştirmektedir. Arz ve taleplerdeki farklılıklar da alacaklılar ve borçlular üzerinde etkili olur.

Gelir seviyesi: Ülkenin gelir ortalaması diğer ülkelerden daha fazla olduğunda; her döviz kuru için ülkenin ithalatında da yükselme olur. Arz değişmemekle beraber kur yükselir ve bu da ülkenin para biriminin değer kaybetmesine neden olur. Gelir düzeyi artan insanların istekleri ve zevkleri daha farklı olmaya başlayacağı için ithal mallara ilgi artar. Bu da denge kurunu değiştirmekle beraber döviz talebinin artmasına da sebep olur.

Genel fiyat seviyesinde değişmeler: Ülkede enflasyonun yüksek olması, ülkenin ürettiği ürünlerin yurtdışına göre daha pahalı olmasına neden olur. Dolayısıyla ithal mallara olan talep artar ve ülkenin parası da değer kaybeder. Enflasyon ve paranın değeri ters orantılıdır.

Faiz oranları: Reel faiz oranı düştüğünde ülkenin para birimi değer kaybeder ve reel faiz oranı yükseldiğinde de para birimi değer kazanır.

Sermaye hareketleri: Kısa vadede döviz kuru üzerindeki değişikliğin en önemli etkenlerinden biri sermaye hareketlilikleridir.